Σελίδες

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Το Ιραν μειώνει την βοήθειά του προς την Χεζμπολάχ

  
Το Ιράν αναγκάστηκε να μειώσει τη βοήθειά του προς την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν αναγκάστηκε να μειώσει κατά περισσότερο από 40% την ετήσια βοήθειά του στην Χεζμπολάχ προκαλώντας κρίση στο εσωτερικό της οργάνωσης.

Το Ιράν πρόσφερε στην Χεζμπολάχ άμεση στρατιωτική βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων το χρόνο, χρήματα που χρησιμοποιούνταν για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των μελών της οργάνωσης, προσθέτει η εφημερίδα.

Πάντως σύμφωνα με ισραηλινό πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει τη Χεζμπολάχ σε μία απευθείας συμπλοκή, ενώ προσθέτει ότι η οργάνωση θα προκαλούσε σημαντική ζημιά στο μέτωπο Ισραήλ στην περίπτωση πολέμου.

«Το Ισραήλ δεν ξέρει πώς να νικήσει τη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Γκιόρα Άιλαντ, υποστράτηγος εν αποστρατεία που υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των πρώην ισραηλινών πρωθυπουργών Αριέλ Σαρόν και Εχούντ Ολμέρτ.

«Γι΄ αυτό το λόγο ένας πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ μπορεί να επέφερε μεγαλύτερη ζημιά στη Χεζμπολάχ, όμως η Χεζμπολάχ θα προκαλούσε πολύ χειρότερη ζημιά στο ισραηλινό μέτωπο από αυτή που είχε προκαλέσει πριν 4,5 χρόνια», δήλωσε ο Άιλαντ στον ραδιοφωνικό σταθμό Israel Radio.

«Ο μοναδικός τρόπος που έχουμε για να αποφύγουμε τον επόμενο πόλεμο, και να τον κερδίσουμε αν παρόλα αυτά συμβεί, είναι να είμαστε ξεκάθαροι με όλους (...) ότι ακόμα ένας πόλεμος μεταξύ ημών και της Χεζμπολάχ θα είναι ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και το κράτος του Λιβάνου και θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο Λίβανο», πρόσθεσε.

«Και καθώς κανείς -συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, των Σύρων ή των Ιρανών- δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο αποτροπής».

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο ρόλος της Χεζμπολάχ στη διακυβέρνηση του Λιβάνου θα κάνει την χώρα νόμιμο στόχο σε οποιοδήποτε μελλοντικό πόλεμο που θα περιλαμβάνει την σιιτική οργάνωση.

Ο Άιλαντ επεσήμανε πάντως ότι ένα τέτοιο σενάριο θα κάνει «όλο τον κόσμο να καλεί για κατάπαυση του πυρός μέσα σε δύο ημέρες», γεγονός που θα είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ παρά «να έχει να αντιμετωπίσει άμεσα κάθε μία από τις 40.000 ρουκέτες (που φέρεται ότι έχει στην κατοχή της η Χεζμπολάχ)».
Kathimerini,  geopolitics-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: