Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Προσέγγιση Άγκυρας-Κούρδων


The New York Times

Επί χρόνια, οι Κούρδοι της Τουρκίας ήταν αρκετά έξυπνοι ώστε να μην απαιτούν περισσότερα δικαιώματα δημοσίως. Σε μια χώρα, η οποία συχνά αξιολογεί περισσότερο την αφοσίωση στο κράτος από την ελευθερία της έκφρασης, η συζήτηση για την αποξένωση των Κούρδων από το κράτος ισοδυναμούσε με καταδίκη σε ποινή φυλάκισης.

Η ηλεκτρονική σελίδα του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία δημοσιεύει ένα μανιφέστο, που περιλαμβάνει ένα αίτημα για «δημοκρατική αυτονομία». Κανείς δεν έχει συλληφθεί. Και παρότι ο πρόεδρος ταξίδεψε στην περιοχή των Κούρδων για να περιορίσει μια περαιτέρω συζήτηση για αυτονομία, οι αναλυτές είπαν ότι και μόνο το γεγονός ότι πήγε αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσέγγισή της στην πιο απείθαρχη μειονότητά της, παρά την αποτροπή της από τους ισχυρούς εθνικιστές της χώρας.

Η αλλαγή, εκτιμούν οι αναλυτές, είναι εν μέρει το αποτέλεσμα μιας πολιτικής του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσέγγισης με τους Κούρδους. Κουρασμένοι από την ένοπλη αντιπαράθεση, πολλοί Τούρκοι είναι έτοιμοι για ορισμένες τουλάχιστον υποχωρήσεις απέναντι στους Κούρδους.

Στο μεταξύ, το ΡΚΚ παρέτεινε τη μονομερή εκεχειρία, κι ένας από τους κορυφαίους ηγέτες του, ο Μουράτ Καραϊλάν, συνομιλεί με δημοσιογράφους για την ειρήνη από το καταφύγιό του στο Ιράκ.

Μια σειρά μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια επέτρεψαν απαγορευμένες ελευθερίες, όπως η χρήση της κουρδικής γλώσσας στη δημόσια τηλεόραση και το επισκεπτήριο φυλακών. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, που υποκινήθηκαν κυρίως από τη φιλοδοξία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτέλεσαν μέρος μιας σταδιακής βελτίωσης σχέσεων, κατά την τελευταία δεκαετία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_15/01/2011_428853

Δεν υπάρχουν σχόλια: