Από μια κλωστή κρεμάται η Ειρήνη στην Μέση Ανατολή
Μόσχα- Πάνος Ιγνατίου
«Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα ώστε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Μέση Ανατολή να διευθετηθούν ειρηνικά.» Με αυτό τον αποφασιστικό τρόπο ο πρόεδρος της Ρωσίας Δμίτρη Μεντβέντεφ ξεκαθάρισε την θέση της χώρας του την βδομάδα που πέρασε εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκλονισμών που διέρχεται η Αίγυπτος αλλά και των συνομιλιών που άρχισαν υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Ομάρ Σουλειμάν.
Η Ρωσία είπε ο Δ. Μεντβέντεφ ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι ουσιαστικός όρος συντονισμένης δράσης για την επίτευξη των στόχων της σύγχρονης ανάπτυξης είναι, κατά τη γνώμη του όπως είπε, η εδραίωση της διεθνούς ασφάλειας. Σημαντική προσφορά κατέληξε αποτελεί η υπογραφή της συνθήκης ...για την μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών. Από την πλευρά του ο ΥΠ. ΕΞ Σεργέι Λαβρόφ που έλαβε μέρος στη διάσκεψη του Μονάχου αντιτάχθηκε έντονα στην επέμβαση από τα έξω για την επίλυση των προβλημάτων στην Αίγυπτο. Τόνισε ότι η Αίγυπτος είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή και ότι η χώρα του ενδιαφέρεται ώστε η Αίγυπτος να είναι ένα σταθερό και δημοκρατικό κράτος ούτως ώστε τα σημερινά του κοινωνικό- οικονομικά του προβλήματα να λυθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με ειρηνικό τρόπο. Επικρότησε την διαδικασία των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να συνομιλούν οι πολιτικές δυνάμεις της ίδιας χώρας. Η χώρα είπε είναι διασπασμένη η οικονομία έχει παραλύσει τα εισοδήματα της μειώνονται και έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στα τρόφιμα, μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο απειλή πείνας. Η κατάσταση τόνισε ο Σερκγέι Λαβρόφ απαιτεί υπεύθυνες ενέργειες.
Εξάλλου ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής διεθνών Υποθέσεων Κονσταντίν Κοσατσόφ υπέδειξε ότι η Ρωσία οι Η. Π. Α και η Ε. Ε πρέπει να συνενώσουν τις προσπάθειες τους και να μην επιτρέψουν να ξεφύγει η κατάσταση στην Αίγυπτο από τα πλαίσια του χώρου του δικαίου. Θεωρεί επίσης τη δυνατότητα ανόδου στην εξουσία των ριζοσπαστών Ισλαμιστών ως επικίνδυνο και είναι όπως είπε πιθανόν με τη σειρά του να ναρκοθετήσει τη διαδικασία διευθέτησης του μεσανατολικού και θα δυσχεράνει τη διεθνή συνεργασία γενικά.
Ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών της Ρωσίας Αζντάρ Κούρτοφ διατύπωσε την άποψη ότι όσοι το τελευταίο διάστημα είχαν πιστέψει στο αναπόφευκτο της πτώσης του καθεστώτος θα αναγκαστούν να λάβουν υπόψη την ενίσχυση των θέσεων του Χόσνι Μπουμπάρακ και της κυβέρνησης όταν θα αρχίσουν οι συνομιλίες για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και τις δομές εξουσίας.
Ανάμεσα στις αναλύσεις που γίνονται υπάρχει και η εκτίμηση ότι τα οξυμένα προβλήματα συμφέρουν μόνο στους ριζοσπάστες ισλαμιστές. Οι σχετικές κινδυνολογίες παρέχουν στην παράταξη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εξουσία ή τουλάχιστον να εξασφαλίσει εκπροσώπηση στις κρατικές δομές. Σε μια τέτοια περίπτωση το μεγαλύτερο Αραβικό κράτος μπορεί να αλλάξει την πολιτική του, η οποία στη διάρκεια πολλών χρόνων, ήταν σταθεροποιητικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Ένας από τους ηγέτες του κινήματος «Μουσουλμανική Αδελφότητα» ο Μοχάμεντ Γκανέμ ήδη έχει καλέσει του Αιγύπτιους να ετοιμάζονται για πόλεμο με το Ισραήλ.
Τέλος ο γνωστός Ρώσος εμπειρογνώμονας και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Γεβγκένι Πριμακόφ επισημαίνει και κάτι άλλο. « Επικεντρώσαμε την προσοχή μας στον ολοένα αναπτυσσόμενο στο μουσουλμανικό κόσμο ριζοσπαστικό ισλαμισμό και αφήσαμε στο περιθώριο τη δυνατότητα των παραδοσιακών κοινωνικών εκρήξεων. Όπως αποδείχτηκε, αναφέρει, οι επαναστάσεις που σαρώνουν τα συντηρητικά καθεστώτα, δεν έμειναν στο παρελθόν, και αυτό φαίνεται από τα γεγονότα στην Τυνησία και την Αίγυπτο.
Πάντως η χώρα αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στα κόμματα και τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε εμφύλιο με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες. Τρομερή όμως φαίνεται να είναι και η οργή των πεινασμένων καθώς οι αναταραχές στην Αίγυπτο προκαλούν την αύξηση της ζήτησης των σιτηρών στις διεθνείς αγορές. Στο Εμπορικό Χρηματιστήριο του Σικάγο το σιτάρι πωλείτο από την Τετάρτη στα 315 δολάρια τον τόνο και υπήρχε αυξητική τάση. Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ακριβώς η ανεπάρκεια και η αύξηση των τιμών των επισιτιστικών προϊόντων έχουν προκαλέσει το ξέσπασμα των λαϊκών κινητοποιήσεων στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου