Η Επιτροπή της UNESCO για τα Μνημεία και την Παγκόσμια Κληρονομιά σε πρόσφατη έκθεση που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα και πριν καλά – καλά συμπληρωθεί 5-ετία από τότε που το Αργυρόκαστρο συμπεριελήφθηκε στη Λίστα των Πολιτιστικών Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπό την Προστασία του Οργανισμού αυτού του ΟΗΕ, πήρε ήδη την πρώτη σκληρή «κίτρινη κάρτα» ! Μαζί βέβαια και το Βεράτιο το οποίο μόλις πριν δύο χρόνια κατεγράφη στη λίστα αυτή. Πρόκειται για δύο σπουδαία αστικά κέντρα της Βυζαντινής πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Αλβανία τα οποία όμως λόγω της αναλγησίας κρατικών και τοπικών φορέων εξουσίας κινδυνεύουν να τους αποβεί σε μπούμεραγκ η αναγνώριση που είχαν και η κατάταξη στην προαναφερθείσα Λίστα…
Η Έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής είναι σε ύφος αυστηρό και συνδυάζει την αυτοψία των προβλημάτων που τα δύο αυτά κέντρα αντιμετωπίζουν, αλλά ταυτόχρονα προτείνει και τα μέτρα τα οποία δύναται να λάβει η Αλβανική πολιτεία εφόσον θέλει να παραμείνουν στην λίστα των υπό την ΟΥΝΕΣΚΟ προστατευόμενων μνημείων. Δεν είναι βέβαια πολλές οι περιπτώσεις που ο οργανισμός αυτός προχωράει σε τέτοιες αυστηρές προειδοποιήσεις. Προκαλεί όμως εντύπωση ότι ενώ θα έπρεπε τόσο στο αρμόδιο Δημαρχείο Αργυροκάστρου, αλλά πολύ περισσότερο στο Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας να σημάνει συναγερμός και να ξεκινήσει η δουλειά, μάλλον προσπαθουν με τη γνωστή νοοτροπία στρουθοκαμηλισμού να αποσιωπήσουν ή και να μειώσουν τη σημασία της Έκθεσης. Ο χρόνος όμως που η Επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Πολιτιστική Κληρονομιά αφήνει έχει ασφικτικά χρονικά περιθώρια: θα πρέπει η Αλβανική πολιτεία έως τον προσεχή Φλεβάρη να παρουσιάσει την έκθεση μέτρων στα οποία πρόκειται να προβεί προκειμένου να αντιστρέψει την κατάσταση. Η επόμενη αξιολόγηση τόσο για το Αργυρόκαστρο όσο και για το Βεράτιο θα είναι το 2013 και ως τότε εάν όχι θα πρέπει να έχουν διορθωθεί τα όσα αρνητικά η ΟΥΝΕΣΚΟ επισημαίνει, θα πρέπει να έχει καταρτιστεί ο κατάλογος μέτρων και να έχει ξεκινήσει η παρέμβαση.
Έτσι καλείται τώρα τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση στο Αργυρόκαστρο και Βεράτιο αλλά και η κυβέρνηση να τοποθετηθούν απέναντι στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και να μην επωφελούνται μόνο των θετικών συνεπειών απ’ τη συμμετοχή στη Λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Απ’ το καθεστώς αυτό οι δύο πόλεις έχουν σπουδαία προβολή και προσανατολίζεται να τις επισκεφθεί μεγάλος αριθμός τουριστών που ενημερώνονται από επίσημα φόρα και ιστοσελίδες πιστευτές για το τι προσφέρουν αυτές οι πόλεις στους επισκέπτες τους.
Η ΟΥΝΕΣΚΟ παρόλο που για το Βεράτιο λιγότερο και για το Αργυρόκαστρο πολύ πιο έντονα, στην πρόσφατη Έκθεση, είναι επικριτική και ως προς αυτό. Και οι δύο πόλεις είναι μακριά απ’ τους στόχους που από κοινού είχαν τεθεί ακριβώς και για την τουριστική αξιοποίηση. Δεν υπάρχει μέριμνα προβολής, δημιουργίας υποδομών φιλοξενίας και εξυπηρέτησης ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών. Ωστόσο η Έκθεση είναι μαύρη ειδικά σε ότι αφορά στη μέριμνα για τη διαφύλαξη και αναστήλωση του πολιτιστικού και μνημειακού πλούτου. Και ενώ για την αναστήλωση μπορεί να απαιτούνται κεφάλαια και επενδύσεις για την διαφύλαξη απ’ τις παράνομες, αυθαίρετες και εντελώς ανάρμοστες κατασκευές είναι εντελώς στο χέρι της τοπικής αυτοδιοίκισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου