Η ημερομηνία εκταμίευσης της 6ης δόσης δίνεται ως χρονικό περιθώριο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να ανακοινώσει πρωτοβουλίες
Ζήτημα ημερών είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η πίεση προς τον Γ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του γίνεται ασφυκτική.
Καλά πληροφορημένες πηγές μεταφέρουν ότι η ημερομηνία εκταμίευσης της 6ης δόσης είναι ατύπως το χρονικό όριο που βάζουν πολλά στελέχη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει τις επόμενες διαδικασίες. Η θέση αυτή στηρίζεται στο σκεπτικό ότι οι εσωτερικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ ναι μεν δεν πρέπει να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά για την κυβέρνηση τουΛ. Παπαδήμου και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανοίξει καμία διαδικασία ως την κρίσιμη ημερομηνία εκταμίευσης της
6ης δόσης που να «ταρακουνήσει» και την κυβέρνηση, αλλά και ό,τι ακολουθήσει να γίνει θεσμικά και συντεταγμένα. Από την άλλη όμως αποτελεί κοινό τόπο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάει έτσι όπως είναι σήμερα στις επόμενες εκλογές και πίσω από αυτές τις γραμμές κάποιοι εννοούν -χωρίς όμως ακόμα τουλάχιστον να το λένε δημοσίως- ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας είπε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει «εικόνα χυλού» και δεν μπορεί να πάει έτσι στις επόμενες εκλογές. «Είναι ανάγκη να ανασυνταχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Π. Ευθυμίου, κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να ανοίξει τις απαραίτητες διαδικασίες ξεκαθαρίζοντας τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να ανοίξει τις διαδικασίες και να ξεκαθαρίσει τη θέση του όπως ορίζει το καταστατικό, πριν από τις εκλογές».
«Η συζήτηση αυτή πρέπει να ξεκινήσει κατά τρόπο θεσμικό και συντεταγμένο και ο πρώτος που οφείλει να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία και που πιστεύω ότι θα το κάνει είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και μιλάω για μια συζήτηση που θα αφορά τα πάντα», είπε η υφυπουργός ΠαιδείαςΕ. Χριστοφιλοπούλου.
«Το δημοψήφισμα ήταν ένα λάθος χωρίς επιστροφή. Είχα και έχω κατηγορηματική διαφωνία με την ηγεσία της παράταξης», δήλωσε χθες η Μ. Αποστολάκη.
«Αν μείνει, το ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί» δήλωσε για τον κ. Παπανδρέου από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Λιάνης χαρακτηρίζοντας την αποχώρησή του από την προεδρία «εθνική προσφορά».
Από την άλλη μεριά, μια σειρά βουλευτών προτάσσουν την ανάγκη έναρξης μιας ιδεολογικοπολιτικής συζήτησης στο ΠΑΣΟΚ που πρέπει να προηγηθεί της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται χρόνος και ψυχραιμία πριν από τέτοιες μεγάλες αλλαγές.
«Η εσωστρέφεια πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε για παράδειγμα ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε από εδώ και πέρα να γινόμαστε βορά του οποιουδήποτε θέλει να δει το ΠΑΣΟΚ να συρρικνώνεται».
Συζήτηση για το ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ αλλά «και με ποιο πολιτικό λόγο θα πάμε στις εκλογές» ζήτησε η Λ. Κατσέλη, παίρνοντας ωστόσο σαφή θέση ενάντια στην επιλογή Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
«Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για το ποιο είναι το προφίλ του ηγέτη που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος», είπε η Σ. Γιαννακά υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας «δεν πρέπει να γίνει με όρους λιθοβολισμού».
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση εν θερμώ αλλαγής του αρχηγού μέσα σε διάστημα δύο μηνών», είπε ο πρώην υπουργός Γ. Διαμαντίδης ζητώντας πάντως και εκείνος από την πλευρά του να ανοίξει ο κ. Παπανδρέου τις διαδικασίες.
«Τη στιγμή που ακόμα γίνονται προσπάθειες να κρατηθούμε πάνω από τον αφρό και να μη βουλιάξουμε, το να ανοίγουμε εσωκομματικά θέματα μου φαίνεται πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου. Είναι θέμα του ίδιου του κόμματος και των αποφάσεων που θα ληφθούν, αλλά δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ηγεσίας», δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ANTINEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου