Σελίδες

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Θεόδωρος Καρυώτης : «Εγκληματική αμέλεια η μη ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ»



 

Το νομικό πλαίσιο καθώς και η πολιτική, διπλωματική αλλά και οικονομική συγκυρία είναι, επιτέλους, η κατάλληλη ώστε η Ελλάδα να… αποφασίσει να ανακηρύξει την Αποκλειστική
Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που δικαιούται, όπως τόνισε ο Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα Maryland των ΗΠΑ, Θεόδωρος Καρυώτης, στην ημερίδα με θέμα «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση», που διοργάνωσε ο Αν. Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας. Ο επιφανής διεθνώς καθηγητής θεωρείται ως «ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ», καθώς υπήρξε μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Η έννοια της υφαλοκρηπίδας ξεπεράστηκε από την έννοια της ΑΟΖ», εξήγησε ο καθηγητής στην κατάμεστη, από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και άλλους πολίτες, αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Εθνικής Ασφαλιστικής. «Οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους που ακόμα εδώ μιλάμε για υφαλοκρηπίδα. Όλα έχουν αλλάξει από τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που καθορίζει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ με τον ίδιο τρόπο όπως ο ηπειρωτικός χώρος. Άρα τα επιχειρήματα της Τουρκίας περί υφαλοκρηπίδας του χερσαίου χώρου της Ανατολίας εξαλείφονται».
Ο Θεόδωρος Καρυώτης αναφέρθηκε και σε αυτούς «που επιδιώκουν να μας πείσουν ότι η ΑΟΖ είναι μια μόδα, κι ότι κακώς την καθόρισαν το Ισραήλ και η Κύπρος» και τόνισε ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κράτη έχουν και ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα μέσα στην ΑΟΖ τους και σε μια έκταση έως και 200 μιλίων, ενώ ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ παρακείμενων χωρών γίνεται με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και… μόνο αυτούς. «Οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν καθορίσει την ΑΟΖ τους, ενώ το πότε ένα κράτος θα την καθορίσει εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική του βούληση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: