Υφίστανται διακρίσεις και αντιμετωπίζουν ξυλοδαρμούς επειδή μιλούν για την πίστη τους, αναφέρει η Ένωση Προτεσταντών
Παρά τις κάποιες ελπιδοφόρες εξελίξεις, οι Χριστιανοί στην Τουρκία συνεχίζουν να υποφέρουν από επιθέσεις ιδιωτών, διακρίσεις από χαμηλότερου επιπέδου κυβερνητικούς αξιωματούχους και διασυρμό τόσο στα δύο σχολικά εγχειρίδια όσο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με μια μελέτη από μια προτεσταντική ομάδα.
Στην ετήσια έκθεσή της «Έκθεση σχετικά με τις Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, η Ένωση των Προτεσταντικών Εκκλησιών της Τουρκίας σημειώνει κάποιους δείκτες βελτίωσης, αλλά δηλώνει ότι «η ρίζα της μισαλλοδοξίας» υπάρχει στην τουρκική κοινωνία προς τους οπαδούς των μη ισλαμικών θρησκειών.
“Η απομάκρυνση αυτής της ρίζας της μισαλλοδοξίας είναι ένα επείγον πρόβλημα που ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί,” αναφέρει η έκθεση.
«Υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για βελτίωση», δήλωσε η MineYildirim, μέλος της νομικής επιτροπής της Ένωσης. “Αυτά τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί...
ακόμα».
Η έκθεση αναφέρει 12 επιθέσεις κατά των χριστιανών το 2011, συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών στα οποία χριστιανοί ξυλοκοπήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη επειδή μιλούσαν για την πίστη τους, μέλη της εκκλησίας δέχτηκαν απειλές και εκκλησίες δέχτηκαν επιθέσεις. Κανένας από τους δράστες δεν έχει κατηγορηθεί. Σε ορισμένες από τις επιθέσεις, τα θύματα αρνήθηκαν να ασκήσουν δίωξη εναντίον των δραστών.
Σε ορισμένες περιοχές στην Τουρκία, κάποιοι εκκλησιαστικοί ηγέτες πρέπει να “ζουν κάτω από κάποιου είδους αστυνομικής προστασίας,” αναφέρει η έκθεση.
“Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ηγέτες εκκλησίας που έχουν σωματοφύλακες, και τουλάχιστον δύο έχουν άμεση τηλεφωνική γραμμή με την αστυνομία για προστασία”, αναφέρει η έκθεση. “Αρκετές εκκλησίες είναι υπό την προστασία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.”
Η Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί από το προηγούμενο έτος, και ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Το κράτος χαρακτηρίζει συνήθως τις επιθέσεις κατά των χριστιανών ως «μεμονωμένες πράξεις βίας» και όχι ως το αποτέλεσμα της μισαλλοδοξίας που υπάρχει σε ολόκληρη την τουρκική κοινωνία.
“Νομίζω ότι πρέπει να αναγνωριστεί ως πρόβλημα από το κράτος, αρχικά,” δήλωσε η Γιλντιρίμ. “Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως.”
Υπάρχουν περίπου 120.000 Χριστιανοί στην Τουρκία, εκ των οποίων 3.000 είναι Προτεστάντες. Οι Σουνίτες μουσουλμάνοι είναι κοντά στο 99 τοις εκατό των 75 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών ».
Οι επιθέσεις κατά των χριστιανών προέρχονται από εκείνους που, τουλάχιστον, αμφισβητούν την “τουρκικότητα” των Τούρκων χριστιανών οι οποίοι, κάποιο ακραίες, τους θεωρούν «κατάσκοπους» που θέλουν να καταστρέψει τη χώρα από μέσα. Πολλές από τις πιο φρικιαστικές επιθέσεις, όπως τα βασανιστήρια και η δολοφονία τριών χριστιανών στη Μαλάτια το 2007, έχουν συνδεθεί με τα μέλη των εθνικιστικών κινημάτων. Η ποινική υπόθεση για τις δολοφονίες συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση μέχρι στιγμής.
- ΤΟΥΡΚΙΑ: Υπό την απειλή μαχαιριού φανατικός μουσουλμάνος κρατούσε όμηρο χριστιανό στην Πόλη
- Τουρκία: Μετακίνησαν την σωρό Καναδού διπλωμάτη σε νεκροταφείο, γιατί οι γείτονες δεν αισθάνονταν άνετα να προσεύχονται δίπλα σε χριστιανικό τάφο
- «Η Τουρκία κάνει διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών»
- Αθώοι οι Τούρκοι χριστιανοί από την κατηγορία της «προσβολής του Τουρκισμού»
- Η σφαγή των χριστανών στην Μαλάτεια, η Εργκενεκόν και τα “Σεπτεμβριανά”
- ΤΟΥΡΚΙΑ: ΩΡΑ (υπό το) ΜΗΔΕΝ…
Μαζί με τις επιθέσεις, οι Χριστιανοί στην Τουρκία συνεχίζουν να έχουν προβλήματα για την ίδρυση τόπων λατρείας. Το χειρότερο περιστατικό ήταν πέρυσι στις 23 Δεκεμβρίου, όταν η τοπική κυβέρνηση της Sancaktepe της Κωνσταντινούπολης σφράγισε την είσοδο του ορόφου του κτιρίου που μισθώνονταν από τον χριστιανικό σύλλογο ‘Οικογενειακή Ζωή’, για λόγους σχετικά με την αδειοδότηση.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν κρατικές πολιτικές που ξεχωρίζουν τα χριστιανικά παιδιά που υφίστανται παρενόχληση ή διασυρμό. Ένα βιβλίο αγωγής του πολίτη, που λέγεται «Η Ιστορία των Μεταρρυθμίσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Ατατουρκισμού», διδάσκει του μαθητές της όγδοης τάξης, ότι οι «ιεραποστολικές δραστηριότητες» αποτελούν εθνική απειλή. Το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε τις προσπάθειες του σωματείου να αλλάξει τη γλώσσα, σύμφωνα με την έκθεση της ένωσης.
«Αυτό το παράδειγμα δείχνει έντονα ότι η προκατάληψη και η μισαλλοδοξία έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και έχει επηρεάσει την σκέψη των άλλων», αναφέρει η έκθεση.
Εκτός από την κυβέρνηση, η ένωση επισημαίνει ξεκάθαρα τον ρόλο των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην προώθηση της μισαλλοδοξίας στους Τούρκους Χριστιανούς.
Το να είσαι Χριστιανός χαρακτηρίζεται συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως κάτι αρνητικό, σύμφωνα με τη μελέτη, και πολλές νόμιμες δραστηριότητες των εκκλησιών απεικονίζονται σαν να είναι παράνομες ή αρνητικές για την κοινωνία. Μερικές χριστιανικές ομάδες ψευδώς συνδέονται με τουλάχιστον μία τρομοκρατική ομάδα.
Παρά όλα τα προβλήματα, οι Τούρκοι χριστιανοί εξακολουθούν να ζουν καλύτερα από εκείνους που ζουν σε άλλες χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Αίγυπτος. Η έκθεση σημειώνει ορισμένες θετικές εξελίξεις στην Τουρκία κατά το παρελθόν έτος, όπως το ότι οι διαχειριστές των σχολείων ανταποκρίνονται περισσότερο στα δικαιώματα των μη μουσουλμάνων μαθητών που επιλέγουν να μην παρευρίσκονται στην, με εντολή του κράτους, ισλαμική εκπαίδευση.
Επιπλέον, με βάση μια δικαστική απόφαση, οι Τούρκοι πολίτες μπορούν να μην δηλώσουν τη θρησκεία τους στα δελτία ταυτότητάς τους.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου