Σελίδες

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Γενοκτονία και Lobbying


Toυ Κώστα Πικραμένου*


 Η Γαλλία έχει αναγνωρίσει επίσημα (με νόμο) τη Γενοκτονία των Εβραίων (Shoa) και τη Γενοκτονία των Αρμενίων (2001). Η δημόσια άρνηση της Γενοκτονίας των Εβραίων τιμωρείται ποινικά (με φυλάκιση) και αστικά (με χρηματικό πρόστιμο). Δεν ισχύει όμως η ίδια ποινική/αστική μεταχείριση για όσους αρνούνται την Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτή η αδικία ήρθε να αποκαταστήσει η πρόταση Νόμου που κατέθεσε βουλευτής της Δεξιάς (UMP) με εκλογική έδρα τη Μασσαλία όπου η Αρμενική κοινότητα έχει μεγάλη παρουσία και επιρροή. Η σύνταξη της πρότασης Νόμου έγινε από τον Γάλλο δικηγόρο Κρικοριάν, αρμενικής καταγωγής.

Προκειμένου να μην στοχοποιηθεί άμεσα η Τουρκία η πρόταση Νόμου προέβλεπε «φυλάκιση ενός έτους και 45 χιλ ευρώ πρόστιμο για όποιον αρνείται το ιστορικό γεγονός των δύο Γενοκτονιών (Εβραίων και Αρμενίων) που έχει...

επίσημα αναγνωρίσει η Γαλλική Δημοκρατία». Η πρόταση Νόμου ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τα δύο Σώματα Νομοθετικής Εξουσίας (Κοινοβούλιο, Γερουσία). Το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί και η δημοσίευση στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εν λόγω πρότασης Νόμου η επιτροπή της Γερουσίας, αρμόδια για την προκαταρκτικό έλεγχο συνταγματικότητας, ψήφισε την απόρριψη της πρότασης Νόμου καθώς παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Παρακολούθησα σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση και τη συζήτηση των Γερουσιαστών πριν την ψήφιση της πρότασης Νόμου και οι μεν αναφέρονταν στην ηθική υποχρέωση περί ποινικοποίησης της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων (αφού το ίδιο έγινε για τους Εβραίους) ενώ οι δε ισχυρίζονταν ότι η πρόταση Νόμου έχει συνταγματικά κενά και οδηγεί σε διακοπή των Γαλλο-Τουρκικών σχέσεων.

Το Τουρκικό lobbying

Οι Τούρκοι τους τελευταίους δύο μήνες έχουν επιδοθεί σε ένα επιθετικό lobbying το όποιο θα έπρεπε να προβληματίσει την Ελληνική πολιτική τάξη αλλά και σε όσους (φορείς και οργανώσεις) προωθούν την υπόθεση της Ποντιακής Γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα ουδείς μέχρι τώρα σκέφτηκε να ποινικοποιήσει την άρνηση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Γιατί άραγε; Γιατί στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αρμενίων περί ποινικοποίησης και δεν κάνουμε το ίδιο στην Ελλάδα; Ερώτημα που ζητάει απάντηση.
Oι εμπορικές σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας αποτελούν τον κεντρικό άξονα της Τουρκικής στρατηγικής πίεσης και επιροής των Γάλλων Γερουσιαστών και Βουλευτών. Οι εμπορικές συναλλαγές (το 2010) έφτασαν στα 11,7 δις ευρώ ενώ 450 Γαλλικές Εταιρίες δραστηριοποιούνται στη Τουρκική Αγορά με άμεσες επενδύσεις (FDI) 11, 5 δις ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτη η δραστηριοποίηση Τουρκικών θεσμικών οικονομικών φορέων προκειμένου ο Νόμος να ακυρωθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας. Συγκεκριμένα ηΈνωση Επιμελητηρίων Τουρκίας (ΤΟΒΒ) και ο Πρόεδρος της κ. Hisarciklioglu, (ο οποίος έρχεται συχνά στην Ελλάδα σε ημερίδες του ΣΕΒ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος του κ. Κασιμάτη) δήλωσε ότι η ΤΟΒΒ έχει υπογράψει συμβόλαιο με γνωστή εταιρίαlobbing του Παρισιού προκειμένου να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 60 υπογραφές Βουλευτών ή Γερουσιαστών που θα «προσβάλλουν» το Νόμο στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η συγκεκριμένη εταιρία χρησιμοποίησε τους Βουλευτές Jean-Paul Garraud (UMP), JacquesMyard (UMP) και το Γερουσιαστή Jacques Mézard (UMP) oι οποίοι μετά τη ψήφιση του Νόμου ξεκίνησαν άμεσα συλλογή υπογραφών για αίτηση ακυρώσεως από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Παράλληλα ο Serge Dassault, Γερουσιαστής (UMP) και ιδιοκτήτης της ΕταιρίαςDassault Aviation SA που κατασκευάζει τα μαχητικά Μirage και Rafale επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον εκπρόσωπο των Οικολόγων Γερουσιαστών προκειμένου να μην ψηφίσουν το Νόμο. Ταυτόχρονα θεσμικοί οικονομικοί παράγοντες της Τουρκίας όπως οι κκ Tanil Küçük, Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κων/πολης, ο Murat Yalçintas, Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Κων/πολης και η Zeynep Necipoglu, Πρόεδρος του Τουρκο-Γαλλικού Εμπορικού Συνδέσμου βρίσκονται στη Τουρκία και κάνουν lobbing στους αντίστοιχους επιχειρηματικούς εταίρους. Με τον Murat Yalçintas έχω συναντηθεί προσωπικά σε ημερίδα του ΣΕΒ στην Αθήνα και μαζί με τον Hisarciklioglu γνωρίζουν πολύ καλά την Ελληνική οικονομία και την ντόπια διαπλοκή.
Σε επίσημο επίπεδο ο Τούρκος Πρέσβης στο Παρίσι κ. Burcuoglu, σε μία πρωτόγνωρη κίνηση που δημιούργησε κακές εντυπώσεις σε πολλούς Γερουσιαστές, έστειλε προσωπική επιστολή(http://www.armenews.com/IMG/LETTRE_DE_L_AMBASSADE_DE_TURQUIE.pdf) ζητώντας κυνικά την ακύρωση του Νόμου προκειμένου να διασωθούν οι Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις!!!

Επιπτώσεις από πιθανή ακύρωση

Σε περίπτωση ακύρωσης του Νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο αμφισβητείται πλέον και η ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Εβραίων γεγονός που θα προκαλέσει σεισμό στην πολιτική ζωή της Γαλλίας καθώς το Εβραϊκό Λόμπυ είναι το πλέον ισχυρό στη χώρα του Μολιέρου. Σε κάθε περίπτωση οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν τεχνιτή ποινική δίωξη αρνητή της Γενοκτονίας των Αρμενίων προκειμένου η υπόθεση να πάει στα δικαστήρια και στο ΕΔΑΔ. Ο ίδιος ο Hisarciklioglu δήλωσε ότι «ετοιμαζόμαστε για το 2015 (σ.σ 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του 1915) και θα χρηματοδοτήσουμε την ίδρυση ειδικού κέντρου μελετών του Αρμενικού ζητήματος όπου ερευνητές μας θα αναδείξουν τα κενά της προπαγάνδας των Αρμενίων σε διεθνές επίπεδο. Οι Γαλλικές εταιρίες θα αποκλειστούν από κρατικά συμβόλαια της τάξης των 350 δις ευρώ στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, των υποδομών και του περιβάλλοντος»

Συμπεράσματα

Παρατηρούμε τον ενεργό ρόλο των θεσμικών οικονομικών φορέων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν εξελιχθεί στο πλεόν αποτελεσματικό εργαλείο του Τουρκικού ΥΠΕΞ καθώς έχει αποδειχτεί ότι στον ακαδημαϊκό/ερευνητικό τομέα η Τουρκία «δε πείθει» με τα επιχειρήματα της. Αλήθεια είδατε ποτέ τους Ελληνικούς θεσμικούς οικονομικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΕΣΕΒΕ, ΣΕΒΕ, ΠΣΕ, ΣΒΒΕ) να αναλαμβάνουν την προώθηση των θέσεων μας στα εθνικά θέματα; Καλό PSI σε όλους...
*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Wikileaks – Τα διπλωματικά έγγραφα για την Τουρκία» http://ekdotika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: