Δεν είναι μόνο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν το πολύ ως το τέλος Ιουνίου. Ούτε ότι σε κάθε μέτωπο δαπανών οι πιέσεις για πληρωμές είναι βαρύτατες.Νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ένοπλες δυνάμεις λειτουργούν ήδη με βαρύτατες περικοπές. Και σαν να μην έφτανε αυτό….
Εδώ και αρκετές ώρες το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επαφές του με την Ελλάδα για την έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου μέχρι τις επόμενες εκλογές. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει καμία σημασία για το Ταμείο, το οποίο άλλωστε γνωρίζει ότι μόνο μια εκλεγμένη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πραγματικές αποφάσεις για τη χώρα: «Έχουν προκηρυχθεί εκλογές και περιμένουμε να έρθουμε σε επαφή με τη νέα κυβέρνηση όταν αυτή σχηματιστεί,» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Σε αυτό το κλίμα, αργά προχθές το βράδυ η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωνε ότι το ΔΝΤ έχει ήδη κάνει μια τεχνική αξιολόγηση (προσομοίωση) μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα είναι «εξαιρετικά ακριβό», και προσέθεσε τη φωνή της στην...
εκτίμηση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει το πρόγραμμα διάσωσης.
«Αυτό που θα πρέπει να δούμε, είναι το βέλτιστο σενάριο, όπου η χώρα έχει την πολιτική βούληση να τηρήσει τη δέσμευση, να συμμορφωθεί με ότι έχει αναλάβει, να μείνει στην ευρωζώνη», δήλωσε , σημειώνοντας όμως με νόημα: «Δεν εύχομαι μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο και να ελπίζει το καλύτερο. Σίγουρα ελπίζουμε στο καλύτερο».
Και σχολιάζοντας την προσομοίωση της ελληνικής εξόδου, που ήδη λέγεται GREXIT από τους ξένους, είπε: «Εμείς στο ΔΝΤ πρέπει να είμαστε τεχνικά προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Αλλά δεν θεωρώ ότι αυτή είναι η επιθυμητή λύση. Απλώς λέω ότι είναι μεταξύ των πολλαπλών επιλογών που έχει κανείς να εξετάσει τεχνικά». Το κερασάκι... το άφησε για το τέλος. Όταν τη ρώτησαν εάν θα έλεγε δημοσίως αν γνώριζε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει αποτύχει, η Λαγκάρντ δήλωσε: «ακόμη κι αν ήξερα, μάλλον δεν θα σας έλεγα»…
Το πως μπορεί να προκύψει το τυχαίο γεγονός το γράφαμε χθες: απλά με τον πανικό των Ελλήνων που σηκώνουν τα κεφάλαια τους από τις τράπεζες. Καταθέσεις που δεν έχουν αντιστοίχιση και θα διαμόρφωναν ένα κλίμα λογιστικής και πραγματικής τραπεζικής κατάρρευσης. Χθες ήρθε και ο Economist να τονίσει το ίδιο θέμα λέγοντας πως «αν οι τράπεζες συνεχίζουν να υποφέρουν από τις μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων, καθώς οι ο κόσμος φοβάται την επιστροφή στη δραχμή, τότε το μέλλον της Ελλάδας είναι πιθανό να καθοριστεί πολύ νωρίτερα».
Το βρετανικό οικονομικό μέσο αναφέρεται και στην θέση του Τσίπρα για αναδιαπραγμάτευση όσων έχουν συμφωνηθεί έως σήμερα, σημειώνοντας ωστόσο πως θα βρει απέναντι τη Γερμανία η οποία αντιδρά «κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να εκβιαστεί με συνεχείς αλλαγές σε πακέτα διάσωσης», και μιλώντας για την ανοιχτή πλέον παραδοχή από τους τραπεζίτες της Κεντρικής Τράπεζας πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ, παρότι «δεν είναι κάτι εύκολο ούτε επιθυμητό».
Πού καταλήγει ο Economist;
Προσπαθώντας να εξηγήσει την νοοτροπία μια μερίδας Ελλήνων μιλά για την προσπάθεια τους να απαλλαγούν από τα μέτρα λιτότητας, και επισημαίνει πως για αυτό το λόγο «ο Τσίπρας και οι συνάδελφοί του τροφοδοτούν την ελπίδα ότι η Ελλάδα με κάποιο τρόπο μπορεί να αποφύγει τη λιτότητα και παρόλα αυτά να παραμείνει στο ευρώ» Αλλά καταλήγει: Οι Ελληνες δε μπορούν να την αποφύγουν, είτε παραμείνουν στο ευρώ είτε όχι».
Joffrey Postman
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου