Είναι ήδη γνωστό ότι πολλές ξένες εξαγωγικές εταιρείες αρνούνται την πίστωση σε ελληνικές εισαγωγικές προβάλλοντας το επιχείρημα της ρευστότητας που επικρατεί στην Ελλάδα.
Είναι γνωστό, επίσης, ότι πολλές ξένες εξαγωγικές εταιρείες αρνούνται να δεχθούν ακόμη και εγγυητικές ελληνικών τραπεζών.
Όμως, μετά την απόφαση που έλαβε χθες ένας από τους μεγαλύτερους
παγκοσμίως οργανισμούς ασφάλισης πιστώσεων, η Euler Hermes, για τη διακοπή ασφάλισης εξαγωγών προς την Ελλάδα έως ότου αποφασίσουν οι Έλληνες για...
το ποιο νόμισμα επιλέγουν, τα πράγματα περιπλέκονται.
Πολύ περισσότερο όταν είχε προηγηθεί κι άλλη αντίστοιχη εταιρεία, ηCoface.
Τι σημαίνει αυτή η απόφαση;
Ότι οι Έλληνες εισαγωγείς πρέπει να πληρώνουν προκαταβολικά και τοις μετρητοίς όσα εμπορεύματα θέλουν να παραγγείλουν.
Κάτι τέτοιο, φυσικά, με τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά, είναι περισσότερο από ανέφικτο.
Κι αν, επί παραδείγματι, είναι "μικρό το κακό" για είδη που δεν είναι απολύτως αναγκαία (ρούχα, παπούτσια, είδη κατανάλωσης κλπ), τι θα συμβεί με τις πρώτες ύλες που απαιτούνται ούτως ώστε να παραχθούν προϊόντα ή για την αγορά φαρμάκων, αλευριού, πετρελαίου;
Τι θα συμβεί με τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές, αφού μαθηματικά οδηγούνται σε λουκέτα λόγω μη δυνατότητας παραγωγής;
Τι θα συμβεί με τις εισαγωγές πετρελαίου, πολύ περισσότερο μετά το εμπάργκο στο Ιράν;
Και τι θα γίνει αν οι βασικοί προμηθευτές των ΕΛΠΕ (Glencore και η Vitol που παρέχουν ανοικτή πίστωση 300 εκατομμυρίων ευρώ) σταματήσουν να παραδίδουν, αφού δεν θα μπορούν να ασφαλιστούν πουθενά οι πιστώσεις τους;
Το πρακτορείο Reuters, ανέφερε δήλωση κορυφαίου στελέχους μιας εκ των δυο εταιρειών συμφώνως με την οποία «τα πάντα είναι πολύπλοκα με την Ελλάδα. Κάθε συμφωνία είναι ξεχωριστή από την άλλη, για κάθε φορτίο έχουμε διαφορετικούς όρους».
Το ίδιο πρακτορείο, επίσης, αναφέρει και δήλωση στελέχους μεγάλης ρωσικής εταιρείας για το ενδεχόμενο να προμηθεύσει εκείνη ή άλλη ρωσική εταιρεία πετρέλαιο στη χώρα μας.
«Εάν έπρεπε να παραδώσω πετρέλαιο στην Ελλάδα, τώρα θα ένιωθα πολύ άβολα», αναφέρει και προσθέτει ότι «ένα άνοιγμα 100 εκατομμυρίων ευρώ θα “σκότωνε” την εταιρεία μου».
Οικονομικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι μετά την άρση ασφάλισης εξαγωγών προς την Ελλάδα, θα απαιτηθούν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, για να πληρωθούν οι όποιες εισαγωγές, μέχρι το τέλος του 2012.
Ποσό απολύτως απαγορευτικό.
Κάποιοι, λένε και ξαναλένε ότι δεν μπορεί κανένας να μας βγάλει από την Ευρωζώνη με πολιτικούς τρόπους.
Κι όντως, είναι έτσι.
Όμως, γράφουμε και ξαναγράφουμε ότι με τις τακτικές και τις λογικές κάποιων πολιτικών δυνάμεων, σε λίγο καιρό θα αναγκαστούμε μόνοι μας να φύγουμε.
Κάτι που πλέον δείχνει όλο και πιο ορατό, αφού έχουμε οδηγηθεί στην πλήρη οικονομική απομόνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου