Σελίδες

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Δεν έχουμε καθαρίσει με την ακροδεξιά...

του Κώστα Στούπα

Η Eυρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα της για τους Έλληνες που αναζητούν εργασία μετά από πρόταση Βρετανών, Ολλανδών και Σουηδών και τη σύμφωνη γνώμη των Γερμανών, γράφει η χθεσινή είδηση...

Ζητούν αυστηρότερους όρους για την αντιμετώπιση και την ανάσχεση του ρεύματος της οικονομικής μετανάστευσης στην Ευρώπη από χώρες του Νότου.

Στην είδηση αυτή δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Το ένα είναι να υπάρχει κάποια δημοσιογραφική παρανόηση.

Το άλλο είναι να υπάρχει κάποια πολιτική παρανόηση και κάποιος «αγράμματος» επίτροπος ή υπάλληλος της γραφειοκρατίας της Κομισιόν να ήθελε να δείξει υπερβάλλοντα ζήλο...


Μια από τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η ελεύθερη μετακίνηση εργαζόμενων όπως προβλέπεται από το άρθρο 45...

Οποιαδήποτε τροποποίηση δεν μπορεί να λάβει χώρα με κάποια πρόταση Βρετανών, Ολλανδών, Ελλήνων, Γερμανών ή Πακιστανών... Χρειάζεται μια αναθεώρηση της

συνθήκης η οποία αν ξεκινούσε να διέλυε τα όσα έχουν επιτευχθεί μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο.

Προβληματισμοί σαν αυτούς όμως φωτογραφίζουν τα δεδομένα μιας νέας περιόδου που μόλις έχει ξεκινήσει για την Ελλάδα την Ευρώπη, τη Δύση και τον κόσμο ολόκληρο.

Η Δύση έχει εισέλθει σε μια μακρά περίοδο μείωσης του βιοτικού επιπέδου που απολάμβανε πριν η παγκοσμιοποίηση φέρει στο προσκήνιο της οικονομίας και ευημερίας μερικά δισεκατομμύρια ανθρώπους ακόμη που ζούσαν στη σκιά της ιστορίας στις αποικίες της Δύσης.

Η παγκοσμιοποίηση βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο δισεκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και το διεθνές εμπόριο. Η βελτίωση αυτή είχε σαν συνέπεια συγκριτικά την μείωση κατά τι του επιπέδου ζωής που απολάμβαναν η μεσαία και οι κατώτερες τάξεις στη Δύση. Εργατική αριστοκρατία ονόμαζαν παλιότερα τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα κάποιοι μαρξιστές.

Η Δύση γερνά δημογραφικά και δέχεται ισχυρή μεταναστευτική νόμιμη ή παράνομη πίεση. Όπως έχουμε πει και όλοι γνωρίζουν, η πίεση αυτή θα αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες.

Η ΕΕ δημιουργήθηκε και γιγάντωσε σε μια περίοδο ευημερίας και σίγα – σιγά θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να συνεχίσει και σε περίοδο κρίσης και χαμηλής οικονομικής και δημογραφικής πτήσης.

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί ένα ακραίο φαινόμενο που δεν έχει ανάλογο σε κανένα άλλο ακροδεξιό πολιτικό μόρφωμα στην Ευρώπη. Αν δεν ήταν τόσο ακραίο και γραφικό ή εμπλεκόμενο με τον υπόκοσμο της νύχτας θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση, από τη μεγάλη που απέκτησε τα δυο τελευταία χρόνια.

Η άνοδος και η πτώση της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να μας εμποδίζει να προσέξουμε την άνοδο της ακροδεξιάς και των ξενοφοβικών σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και σε χώρες ιδιαίτερης ευημερίας όπως η Νορβηγία.

Ραγδαία εκλογική άνοδο είχε και η άκρα αριστερά στην Ελλάδα η οποία επίσης διαθέτει ευρωφοβικές διαθέσεις. Αλλά το μάρκετινγκ του εθνικισμού πάντα εμφανίζεται αποδοτικότερο από το μάρκετινγκ της ταξικής ερμηνείας του κόσμου.

Και στην περίπτωση της ΧΑ και της Ακροαριστεράς κάποιοι μειοψηφικοί πολιτικοί σχηματισμοί δέχτηκαν απότομα ένα κύμα αγανακτισμένων που ήταν εγκλωβισμένοι στα δυο κόμματα που κυβέρνησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα. Η διόγκωση αυτή μοιάζει πρόσκαιρη σε σχέση με την κρίση της ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά οι διεθνείς οικονομικές και δημογραφικές εξελίξεις θα αλλάξουν εντελώς τον πολιτικό χάρτη τόσο της Ελλάδας όσο και της Δύσης.

Τα αίτια του προβλήματος που αυξάνει την ξενοφοβία και το ρατσισμό θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια και η πολιτική παρουσία αυτού του ρεύματος θα επανέλθει με περισσότερο ήπιες και νόμιμες εκφάνσεις.

Εκτός από το τέλος της μεταπολίτευσης ζούμε και το τέλος του μεταπολεμικού κόσμου αλλά και της Δύσης όπως την γνωρίσαμε τους τελευταίους αιώνες.

Οι ευρωπαίοι θα χρειαστούν συνεχή εισροή μεταναστών και το στοίχημα είναι αν αυτό θα μπορούσε να γίνει με έλεγχο και σχετική πολιτισμική ενσωμάτωση.

Η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ επαναφέρουν την ανταγωνιστικότητα της μεγαλύτερης οικονομίας και σε κλάδους που δεν γίνονταν επενδύσεις σε αμερικανικό έδαφος τα τελευταία 30-40 χρόνια...

Η Ευρώπη στο θαυμαστό καινούργιο κόσμο ή θα παραμείνει ενωμένη αποκτώντας κρίσιμη μάζα ή θα εξαχνιστεί. Το πιθανότερο με βάση τη κοινή λογική σενάριο είναι η ενοποίηση και όχι η διάλυση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: