Το CDRSEE (Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλιώσεως της Νοτιοανατολικής Ευρώπης) και ο ρόλος των Εθνομηδενιστών.
Με αφορμή την χθεσινή μας (του epirus-ellas) ανάρτηση με τίτλο: Νέα εξωφρενική τετράτομη έκδοση... κοινής Βαλκανικής Ιστορίας!, σήμερα αναδημοσιεύουμε άρθρο του "Κλασσικοπερίπτωση" που είχε "ανεβάσει" από τις 13/2/2009 και μας εξηγεί τι είναι το CDRSEE (Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη)... (Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Κέντρου είναι το ξαναγράψιμο των εκπαιδευτικών βιβλίων της ιστορίας των Βαλκανίων, χωρίς τις «εθνικιστικές αιχμές που αναζωπυρώνουν και διαιωνίζουν τα μίση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής») ...και που πρέπει να διαβάσετε όλοι για να καταλάβετε πως προωθείται το "σβήσιμο μνήμης" της ιστορίας των λαών! Έτσι και αλλιώς πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται πως το CDRSEE έχει υποκαταστήσει το δίκτυο της CIA στα Βαλκάνια
...Το CDRSEE (Κέντρο για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία στη Νοτιανατολική Ευρώπη) είναι μη κυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1998 με στόχο, όπως διακηρύττει, να ενθαρρύνει τις επαφές, την κατανόηση και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της Ν.Α. Ευρώπης. Λειτουργεί από τον Μάιο του 2000, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2001, την προεδρία του ιδρύματος είχε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ. Γ. του Ο.Η.Ε. για το ζήτημα των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς. Την προεδρία ανέλαβε κατόπιν ο ...
Αμερικανός πρέσβης, Ρίτσαρντ Σίφτερ.
Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Κέντρου είναι το ξαναγράψιμο των εκπαιδευτικών βιβλίων της ιστορίας των Βαλκανίων, χωρίς τις «εθνικιστικές αιχμές που αναζωπυρώνουν και διαιωνίζουν τα μίση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής»...
Αντιπρόεδροι του CDRSEE είναι η Ρουμάνα Σμαράντα Ενάτσε (Smaranda Enache), πρόεδρος της ρουμανικής Μ.Κ.Ο. Linga Pro Europa, κι ο Θεσσαλονικεύς επιχειρηματίας, Νίκος Ευθυμιάδης. Ταμίας είναι ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στις Βρυξέλλες, Σπύρος Βογιατζής, και βοηθός ταμίας ο Ρήγας Τζελέπογλου, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιχειρηματικών Σπουδών (ICBS) της Θεσσαλονίκης.
Η γραμματεία ανήκει στον Σελτζούκ Ερέζ, Τούρκο γιατρό, καθηγητή και δημοσιογράφο της Κωνσταντινούπολης. Ρόλο συμβούλου κρατούν ο ελληνικής καταγωγής πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζων Μπραδήμας (John Brademas) και ο Έλληνας επιχειρηματίας Κώστας Καρράς, Έλληνας συντονιστής του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ.
Ας δούμε ποια είναι τα μέλη του CDRSEE και ποιες οι δραστηριότητές τους.
Στο συμβούλιο ανήκαν ή ανήκουν οι:
Ρίτσαρντ Σίφτερ (Richard Schifter), πρόεδρος του CDRSEE Ο Ρίτσαρντ Σίφτερ υπηρετεί, από το 1981, σε σειρά κυβερνητικών θέσεων των Η.Π.Α., είτε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας είτε στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό ρεπουμπλικανούς προέδρους. Μεταξύ των άλλων, υπήρξε εκπρόσωπος, με τον βαθμό του πρέσβη, στην ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως βοηθός αντιπροσώπου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Το 1996, οργάνωσε την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη (SECI) και κατόπιν ανέλαβε ρόλο ειδικού συμβούλου του υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. και ετέθη επικεφαλής της αμερικανικής βοήθειας προς την Πρωτοβουλία. Επίσης, είναι πρόεδρος (υπο)επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee).Εβραϊκής καταγωγής, ανήκε στην ομάδα των Γερμανοεβραίων που, αφού διέφυγαν στις Η.Π.Α., κατετάγησαν στον αμερικανικό στρατό και πολέμησαν τους ναζί από τη θέση των ανακριτών αιχμαλώτων πολέμου.
Έχει δηλώσει ότι θεωρεί πως στον Ο.Η.Ε. καλλιεργείται αντι-ισραηλιτικό και αντισημιτικό κλίμα. [O Ρίτσαρντ Σίφτερ, στην ομιλία του σε σειρά διαλέξεων με τίτλο Αντισημιτισμός 2002, αναφέρθηκε «στις επιπτώσεις των διακρίσεων των Η.Ε. ενάντια στο εβραϊκό κράτος». Σύμφωνα με τον Σίφτερ, το 2002, από τη γενική συνέλευση των Η.Ε. επικυρώθηκαν συνολικά 59 ψηφίσματα. Είκοσι έξι από αυτά τα ψηφίσματα, ή 44%, στρέφονται ρητά ενάντια στο Ισραήλ για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων κ.ά. Ο ίδιος είπε πως, αν ένας Αρειανός επισκεπτόταν τη γη και παρατηρούσε τα Η.Ε., θα σκεφτόταν ότι η βασική τους λειτουργία είναι να επικρίνουν το Ισραήλ. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί στο ότι η πλειοψηφία τους είναι εγγενώς αντι-Ισραήλ. Ανέφερε επίσης ότι η φίλη του και μετέπειτα πρεσβευτής των Η.Π.Α. στα Η.Ε., Τζέιν Κιρκπάτρικ, του είπε κάτι που τον σόκαρε: «‘Πιστεύω ότι θα γίνει δεύτερο ολοκαύτωμα’, μου είπε. ‘Το όνομά μου είναι Κιρκπάτρικ και οι αντιπρόσωποι του ΟΗΕ μου λένε πράγματα που δεν μπορούν να πούνε σε άλλους’»].Το 1996, πρότεινε τη δημιουργία ενός οργανισμού για την περιοχή, που σήμερα είναι γνωστός ως SECI (Πρωτοβουλία Συνεργασίας Νοτιανατολικής Ευρώπης), ο οποίος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη των Βαλκανίων στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και την ενθάρρυνσή τους να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και δομές. Ουσιαστικά αποτελεί άλλον ένα, εύσχημο, τρόπο παρέμβασης των Η.Π.Α. στην περιοχή.
Ο ειδικός συντονιστής της αμερικανικής πρωτοβουλίας SECI είναι ο Έρχαρντ Μπούσεκ.
Μάθιου Νίμιτς (Matthew Nimetz)
Ο γνωστότερος στο ελληνικό κοινό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου, από την υπηρεσία του ως ειδικός μεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την ενδιάμεση συμφωνία στο σκοπιανό ζήτημα. σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της βιομηχανίας του Ίντερνετ στις ΗΠΑ.
Ο (δημοκρατικός) Μάθιου Νίμιτς έχει υπηρετήσει στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Λύντον Τζόνσον, σύμβουλος και υφυπουργός προεδρίας επί Τζίμμυ Κάρτερ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον στα Βαλκάνια για το σκοπιανό ζήτημα.
Κώστας Καρράς (Costa Carras)
Συνιδρυτής του Κέντρου, όπως και του Συλλόγου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια (Association for Democracy in the Balkans), ο γνωστός εφοπλιστής και επιχειρηματίας δραστηριοποιείται από ετών σε πολλά πεδία και μετείχε στην ίδρυση πολλών οργανισμών κι οργανώσεων.
Από τη δεκαετία του ’70, πήρε μέρος στις περισσότερες προσπάθειες ελληνοτουρκικής προσέγγισης και, από το 1985, αποτελεί κινητήριο μοχλό στις προσπάθειες επαφών μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο κρατών.
Σήμερα, είναι ο Έλληνας συντονιστής του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ. Ακόμη, επί 18 χρόνια, μετείχε στην οργανωτική επιτροπή της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, ενώ, από το 1997 μέχρι το 2002, συμπροήδρευσε στο Επιχειρηματικό Ενημερωτικό Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στην Νοτιανατολική Ευρώπη (Southeast European Cooperative Initiative - SECI), με έτερο πρόεδρο τον Τούρκο μεγιστάνα Ράχμι Κοτς.
Είναι ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως και της αμερικανικής Εταιρείας για την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά, και αντιπρόεδρος της Europa Nostra, της πανευρωπαϊκής οργάνωσης για την πολιτιστική κληρονομιά.
Είναι Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ήταν ο οργανωτής του Συνεδρίου για τη θρησκεία και το περιβάλλον που έγινε το 1998 στην Πάτμο . Έχει συγγράψει το βιβλίο 3.000 χρόνια Ελληνικής Ταυτότητας – Μύθος ή Πραγματικότητα; (1984).
Το Επιχειρηματικό Ενημερωτικό Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στην Νοτιανατολική Ευρώπη (Business Advisory Council of SECI):
Σύμφωνα με τα δικά τους λόγια, «ασχολείται με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. παράλληλα ενθαρρύνει την καλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην περιφερειακή συνεργασία».
Μετέχουν: Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ και Τουρκία, ενώ ως Υποστηρίζουσες Χώρες (Supporting States) εμφανίζονται οι Η.Π.Α., Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία και Τσεχία. Συντονιστής του SECI είναι ο Έρχαρντ Μπούσεκ, που μετέχει και στο Κέντρο.
Φάτος Τ. Λουμπόνγια (Fatos T. Lubonja)
Έχει χαρακτηριστεί «Βάτσλαβ Χάβελ της Αλβανίας». Γεννημένος το 1951, δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης, γιος φυλακισθέντος δημοσιογράφου, πέρασε και ο ίδιος 17 χρόνια στις φυλακές του Εμβέρ Χότζα.
Μετά την αποφυλάκισή του, το 1991, ίδρυσε την πρώτη αλβανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι γνωστός ως ακτιβιστής του Αλβανικού Ελσίνκι Μόνιτορ. Λίγο αργότερα, μπήκε στον χώρο των εκδόσεων με το 15νθήμερο φιλελεύθερο πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό Perpjekja.
Είναι επίσης εκπρόσωπος του πολυσυλλεκτικού Φόρουμ για τη Δημοκρατία. Έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Το 2004, έλαβε το βραβείο της Οργάνωσης των ΜΜΕ Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEMO, South East Europe Media Organisation, με έδρα τη Βιέννη).
Έλσα Μπαλάουρι (Elsa Ballauri)
Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο., Αλβανική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ahrg.org), και διευθύντρια του περιοδικού Kanun. Δημοσιογράφος και ποιήτρια, με σπουδές στην αλβανική λογοτεχνία και γλώσσα. Μέλος πολλών διεθνών οργανώσεων. Πρωτεργάτης στην προσπάθεια για τη δημιουργία της Βαλκανικής Ακαδημίας των ΜΜΕ, που αποτελεί στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας Νοτιανατολικής Ευρώπης («Ανάπτυξη νέας κουλτούρας των ΜΜΕ στη Βαλκανική» και «εκπαίδευση μιας νέας γενιάς δημοσιογράφων στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών και δημοσιογραφικών παραδόσεων».
Από ελληνικής πλευράς, συμβουλευτικό ρόλο έχει ο Παναγιώτης Δημητράς του Ελσίνκι Μόνιτορ (reconcilingforthefuture.org).
Τζων Μπραδήμας (John Brademas)
Ο Τζων Μπραδήμας, πρώτος διευθυντής του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στα Βαλκάνια, είναι από τους γνωστότερους Ελληνοαμερικανούς γερουσιαστές των ΗΠΑ. Υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1959 ως το 1981, εκπροσωπώντας την Ινδιάνα. Πρόεδρος επί τιμή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ, από το 1994 ως το 2001, υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής τεχνών των κυβερνήσεων Κλίντον.Παρά την ελληνική του ρίζα, επέλεξε να γίνει προτεστάντης, μεθοδιστής, αλλά δεν έπαψε να έχει σχέσεις με την Oρθόδοξη Eκκλησία. Ως γερουσιαστής, συμμετείχε στην Τριμερή Επιτροπή, η οποία δημιουργήθηκε το 1973, επί ψυχρού πολέμου, και θεωρείται αμερικανικό παρακλάδι της λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Φέρεται ως μέλος μασονικής στοάς της Ινδιάνα.
Σήμερα μετέχει στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Kos Pharmaceuticals Inc. και Loews Corporation, του Κέντρου Εθνικής Πολιτικής των ΗΠΑ, μέλος στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και στη διεθνή οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια και στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Θρησκεία και την Ειρήνη. Παλαιότερα, έχει υπηρετήσει στα Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος Ροκφέλλερ και της κεντρικής επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών. Έχει γράψει σειρά βιβλίων για την εκπαίδευση στα αγγλικά, και το πολιτικό Anarcosindicalismo y revoluciοn en Espana, 1930-37, που κυκλοφόρησε το 1974 στη Βαρκελώνη.
Έρχαρντ Μπούσεκ (Erhard Busek)
Πρώην αντικαγκελάριος, υπουργός Παιδείας, υπουργός Επιστημών και Έρευνας σε κυβερνήσεις του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας, του οποίου διετέλεσε και γραμματέας, ο Έρχαρντ Μπούσεκ είναι παρών στην πολιτική σκηνή της χώρας του και της Ευρώπης για περισσότερα από 35 χρόνια.
Σήμερα υπηρετεί ως ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη και συντονιστής του Southeast European Cooperative Initiative (SECI). Επίσης, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου για την περιοχή του Δούναβη και την Κεντρική Ευρώπη και μετέχει στην ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση, υπό την Εντίτ Κρεσόν. Η Αυστρία επιδιώκει ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια, θεωρώντας ιστορικό τον ρόλο της και επιδιώκοντας «από σύνορο της Δύσης να γίνει κέντρο της Ευρώπης», όπως έχει πει ο Μπούσεκ.
Νίκος Ευθυμιάδης (Nikos Efthymiadis)
Ο Νίκος Ευθυμιάδης είναι επιχειρηματίας της Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος του Ομίλου επιχειρήσεων Ευθυμιάδης, ο οποίος εμφανίζεται να ακολουθεί κατά πόδας τον Κώστα Καρρά. Υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (1993-1997), του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Ανάπτυξης Ιδιωτικών Υποδομών Βορείου Ελλάδος.
Είναι πρόεδρος του Συλλόγου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, Μ.Κ.Ο. που ίδρυσε ο Κώστας Καρράς, είναι μέλος και του SECI και συμπροεδρεύει στην HellasPro, οργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και έχει σκοπό να «παρατηρεί, διαχειρίζεται και διευκολύνει αποτελεσματικά τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων Εμπορίου και Μεταφορών, προς όφελος των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των οργανισμών που τους εκπροσωπούν, εντός των πλαισίων που θέτει η SECI».
Σμαράντα Ενάτσε (Smaranda Enache)
Η Σμαράντα Ενάτσε, Ρουμάνα δημοσιογράφος, εκδότης και πολιτικός, είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της πρώτης οργάνωσης που δημιουργήθηκε στη Ρουμανία υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε., της Liga Pro Europa, και ιδρυτικό στέλεχος της Πολιτικής Συμμαχίας, της πρώτης πολιτικής μετακομμουνιστικής κίνησης στη χώρα.Υπήρξε πρέσβειρα της Ρουμανίας στη Φιλανδία, την Εσθονία και τη Σουηδία. Είναι στέλεχος του Ρουμανικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι και έχει μετάσχει σε διοικητικά συμβούλια πολλών Μ.Κ.Ο. της Ρουμανίας αλλά και διεθνών ιδρυμάτων, όπως η Civitas International, με έδρα το Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Θέματα Μειονοτήτων στη Γερμανία (European Centre for Minority Issues-Flensburg) και στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διεθνούς Ένωσης Φιλελεύθερων Κομμάτων (Liberal International).Μετείχε ως ειδική σε ειρηνευτικές αποστολές στη Μολδαβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κ.α. Εκδίδει το περιοδικό για μειονοτικά θέματα, Altera.
Σελτζούκ Ερέζ (Selcuk Erez)
Ο Τούρκος γιατρός και καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Σελτζούκ Ερέζ, είναι ευρύτερα γνωστός στην Τουρκία από τη μόνιμη στήλη του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ. Μετέχει στην οργανωτική επιτροπή των Συνεδρίων Τακσίμ, μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές ομάδες διαλόγου στην Τουρκία, και της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ιδρυτών του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας. Είναι, επίσης, μέλος των επιτροπών απονομής του σημαντικότερου τουρκικού λογοτεχνικού βραβείου (Χαλντούν Τανέρ) και των θεατρικών τουρκικών βραβείων (Αφίφε Τζάλε), μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Θεάτρου Κωνσταντινούπολης κ.ά.
Ζντράβκο Γκρέμπο (Zdravko Grebo)
Ο Ζντράβκο Γκρέμπο, καθηγητής και διευθυντής του τομέα Ευρωπαϊκών Σπουδών στη Νομική του πανεπιστημίου του Σαράγεβο και διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού (Zid), είναι ιδρυτής του Ιδρύματος Ανοικτή Κοινωνία (Open Society) (υπό την αιγίδα του ιδρύματος Σόρος) για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1993. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, το ίδρυμα Σόρος έχει δώσει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια μέσω της Ανοικτής Κοινωνίας και ακόμη 50 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στη χώρα, μέσω του Ανθρωπιστικού Ταμείου Σόρος. O Ζντράβκο Γκρέμπο έχει επίσης ιδρύσει, πάντα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κοινοβούλιο Πολιτών του Ελσίνκι. Έχει βραβευθεί για τους αγώνες του «ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία» από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πρυτάνεων (1993) και με το βραβείο Τεσσάρων Ελευθεριών του ιδρύματος Ρούσβελτ (1994). Έχει δηλώσει πως θεωρεί την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. ως μονόδρομο και «μοναδική ελπίδα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».
Βλάστα Γιαλούσιτς (Vlasta Jalusic)
Η Βλάστα Γιαλούσιτς είναι γνωστή Σλοβένα συγγραφέας και φεμινίστρια, επίκουρος καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ειρήνης της σλοβενικής πρωτεύουσας και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Ειρήνης της Αυστρίας.
Ειδικεύεται στις γυναικείες και ειρηνευτικές σπουδές και είναι η μεταφράστρια της Χάνα Άρεντ στα σλοβενικά. Η πιο πρόσφατη έρευνά της αφορά στη σύγχρονη ιδέα περί πολιτικών δικαιωμάτων και υπηκοότητας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Μαρίτα φον Μπιμπερστάιν Κοχ-Βέζερ (Maritta von Bieberstein Koch-Weser)
Η Μαρίτα φον Μπιμπερστάιν Κοχ-Βέζερ είναι επικεφαλής του κοινωνικού και περιβαλλοντικού τμήματος της Εκατονταετούς Ομάδας (Centennial Group) και έχει εργαστεί για θέματα περιβάλλοντος σε κάθε άκρη της γης, ως πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γη3000 (Earth3000).
Επίσης, υπήρξε Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Ένωσης Συντήρησης (IUCN -World Conservation Union), που δημιουργήθηκε το 1948, και αποτελεί τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη οργάνωση-ομπρέλα για περιβαλλοντικές, κυβερνητικές και μη, οργανώσεις, ινστιτούτα και οργανισμούς.
Από το 1980 ως το 1998, εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα και σε θέσεις σχετικές με την περιβαλλοντική και κοινωνική αειφόρο ανάπτυξη.Η Μαρίτα φον Μπιμπερστάιν Κοχ-Βέζερ δίδαξε ανθρωπολογία και Λατινοαμερικανικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσιγκτον της Ουάσιγκτον.[Η Εκατονταετής Ομάδα είναι εταιρεία συμβούλων οικονομικής, εθνικής και διεθνούς στρατηγικής που προσφέρει υπηρεσίες κυρίως στις αγορές της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Αναλαμβάνει επίσης την εκτέλεση προγραμμάτων της Διεθνούς Τράπεζας. Τα κεντρικά της γραφεία είναι στην Ουάσιγκτον.]
Άλμπερτ Κέντερς (Albert Koenders)
Ο Άλμπερτ Κέντερς, βουλευτής των Ολλανδών Σοσιαλδημοκρατών (PVDA) και εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα διεθνών σχέσεων, μετέχει στις συνελεύσεις του ΝΑΤΟ και του Ο.Α.Σ.Ε. (Οργανισμός για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Παλαιότερα, έχει υπηρετήσει στο πολιτικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος του Ο.Η.Ε. στη Μοζαμβίκη, τη Νότιο Αφρική και το Μεξικό και ως υπεύθυνος διεθνών οικονομικών προγραμμάτων.
Σάσο Ορντανόσκι (Saso Ordanoski)
Ο Σάσο Ορντανόσκι είναι συγγραφέας, πολιτικός σχολιαστής, δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Forum στην Π.Γ.Δ.Μ. Στις απαρχές της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, το 1992, ίδρυσε το πρώτο ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων στην Π.Γ.Δ.Μ., το Μακεδονικό Κέντρο Πληροφοριών. Με τη δημιουργία και οργάνωση του γειτονικού κράτους, ανέλαβε την κρατική του τηλεόραση. Επίσης, είχε αναλάβει το γραφείο εξωτερικών σχέσεων του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Σκόπια. Στην Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με την Καθημερινή, ενώ φιλοξενείται συχνά στο CNN και συνεργάζεται κατά καιρούς με τους New York Times και το BBC. Συνεργάζεται, επίσης, με το Ινστιτούτο Πολεμικού και Ειρηνικού Ρεπορτάζ (IWPR) και είναι μέλος της Διεθνούς Διαφάνειας.
Αντουανέττα Πριματάροβα (Antoinette Primatarova)
Η Αντουανέττα Πριματάροβα είναι εκπρόσωπος της βουλγαρικής Μ.Κ.Ο., Κέντρο Φιλελεύθερης Στρατηγικής (Centre for Liberal Strategies). Υπηρέτησε πολλά έτη στο βουλγαρικό διπλωματικό σώμα και ως πρέσβης στη Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία. Επίσης,από το 1997 ως το 1999, υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών στη χώρα της και, από το 1999 ως το 2001, ως πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., ανέλαβε αντιπρόεδρος της βουλγαρικής διαπραγματευτικής ομάδας.
Ζάρκο Πουχόβσκι (Zarko Puhovski)
Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, επισκέπτης καθηγητής σε γερμανικά πανεπιστήμια και διευθυντής σπουδών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ειρηνευτικών Σπουδών της Αυστρίας, συγγραφέας, βραβευμένος με το βραβείο των Ευρωπαίων Πρυτάνεων εναντίον της Ξενοφοβίας, συνιδρυτής της Κροατικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Γκάζμεντ Πούλα (Gazmend Pula)
Ο Γκάζμεντ Πούλα είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Συμφωνιών του Ελσίνκι του Κοσσυφοπεδίου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας.Η Επιτροπή της οποίας ηγείται ήταν ο βασικός κατήγορος των Σέρβων για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κοσοβάρων από ιδρύσεώς της. Σε ανακοινώσεις της χαρακτηρίζει ανθρωπιστική την επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Ντούσαν Ρέλζιτς (Dusan Reljic)
Λέκτορας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας του Βερολίνου (SWP), δημοσιογράφος της εφημερίδας Vreme του Βελιγραδίου, εκ των ιδρυτών του πρακτορείου ειδήσεων Beta, στο οποίο εργάστηκε το διάστημα 1991-1993. Νωρίτερα, και επί πολλά έτη, υπήρξε ανταποκριτής στη Βιέννη και τη Βόννη του γιουγκοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων, Τανγιούγκ, από το οποίο υποχρεώθηκε σε παραίτηση το 1991. Είναι, επίσης, επικεφαλής του προγράμματος «ΜΜΕ και Δημοκρατία» του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τα Μέσα (Ντίσελντορφ, Γερμανία).
Πίτερ Στεκ (Pieter Stek)
Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αρμενία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, την Π.Γ.Δ.Μ., τη Μολδαβία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία, την περίοδο 1996-2002. Νωρίτερα είχε υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις στην Κεντρική Τράπεζα και στο υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, με τελευταία εκείνη του Διευθυντή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων.
Νέσλιχαν Τόμπουλ (Neslihan Tombul)
Η Νέσλιχαν Τόμπουλ είναι αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Νέας Υόρκης και υπηρετεί ως υπεύθυνη του υποκαταστήματος της Κωνσταντινούπολης. Βασική της υποχρέωση είναι η συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες και το άνοιγμα της αγοράς της Τράπεζας στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Ρήγας Τζελέπογλου
Πρόεδρος και καθηγητής εταιρικής στρατηγικής στο Διεθνές Κέντρο Επιχειρηματικών Σπουδών (International Center for Business Studies, ICBS) της Θεσσαλονίκης και σύμβουλος επιχειρήσεων στη στρατηγική και το μάρκετινγκ.Αντιπρόεδρος του βορειοελλαδίτικου τμήματος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκ των ιδρυτικών μελών του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, ταμίας της Συνεργασίας για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΕ και πρόξενος επί τιμή της Χιλής στη Θεσσαλονίκη.Έχει χρηματίσει πρόεδρος της HELEXPO ΔΕΘ, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, πρόεδρος του Κέντρου για την Ανάπτυξη Μακεδονίας και Θράκης, αντιπρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου και ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου δυτικής Θεσσαλονίκης.
Σπύρος Βογιατζής (Spiros T. Voyadzis)
Έλληνας της Αλεξάνδρειας. Στέλεχος, επί 25ετία, της Παγκόσμιας Τράπεζας στα γραφεία της Ουάσιγκτον, παραιτήθηκε το 2000, αναλαμβάνοντας θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου στην αμερικανική World Bussiness Inc. Η τελευταία του θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα ήταν του ειδικού αντιπροσώπου στην Ε.Ε. (Βρυξέλλες), όπου απεστάλη το 1996, λόγω της μεγάλης του πείρας στις νέες και αναπτυσσόμενες αγορές. Ήταν ο πρώτος διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας στη βελγική πρωτεύουσα και υπεύθυνος για τις επαφές της με την ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.ά. Οι συνεργασίες αυτές σήμαιναν ποσά που ξεπερνούσαν τα 1,4 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και αφορούσαν κυρίως επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Πεκίν Μπαράν (Pekin Baran)
Πρόεδρος και κύριος μέτοχος του ομίλου επιχειρήσεων Denizcilik Anonim Sirketi, που ξεκίνησε η οικογένειά του το 1952. Κύριο αντικείμενό τους η ναυτιλία και η μεταφορά τόσο στεγνών όσο και υγρών φορτίων. νΓεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, είναι μέλος του Τουρκικού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, του Τουρκικού Ιδρύματος Ναυτιλιακής Παιδείας και της Ένωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, TUSIAD. Η TUSIAD τον έχει τοποθετήσει στην επιτροπή Κοινοβουλευτικών Σχέσεων, που παρακολουθεί την προσαρμογή της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι αντιπρόεδρος του βρετανο-τουρκικού και του γαλλο-τουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου.
Γεώργιος Δαυίδ (George A. David)
Επί σειρά ετών πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιαλώσεων (3Ε, Coca Cola) μέλος της οργανωτικής επιτροπής της λέσχης Μπίλντερμπεργκ, μέλος στα Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, της εταιρείας Αλλατίνη κ.α., ο Γ. Δαυίδ είναι από τους γνωστότερους Έλληνες επιχειρηματίες με ιδιαίτερη κοινωνική δράση.
Οσμάν Καβάλα (Osman Kavala)
Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Kavala, από το 1982. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση γης, το εμπόριο και την κινητή τηλεφωνία. Είναι μέλος του τουρκικού οργάνου για την τήρηση των συμφωνιών του Ελσίνκι
Ιβάν Κράστεφ (Ivan Krastev)
Από τους γνωστότερους αναλυτές των βουλγαρικών θεμάτων σε σχέση με την κατάσταση στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Φιλελεύθερων Σπουδών της Σόφιας και μέχρι πρόσφατα σύμβουλος του Δικτύου USAID (Αμερικανική Βοήθεια) στη Βουλγαρία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές «δεξαμενές σκέψεις», όπως η Νατοϊκή για την επέκταση της Συμμαχίας τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα και η βουλγαρική για τη συνεργασία στη νοτιανατολική Ευρώπη, και έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος του Βουλγάρου Προέδρου.
Βέτον Σουρόι (Veton Suroi)
Εκδότης της εφημερίδας του Κοσσυφοπεδίου KOHA Ditore. Απόφοιτος του τμήματος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Πόλης του Μεξικού, έχει εργαστεί σαν δημοσιογράφος στην αλβανική ημερήσια εφημερίδα Rilindja. Το 1989, ίδρυσε την Ένωση για μια Γιουγκοσλαβική Δημοκρατική Πρωτοβουλία και συμμετείχε στην ίδρυση των πρώτων ανεξάρτητων σωματείων εργαζομένων. Την περίοδο 1991-1992, ήταν πρόεδρος του δεύτερου ισχυρότερου κόμματος στο Κοσσυφοπέδιο (ΡΡΚ). Υπήρξε μέλος των επιτροπών που αντιπροσώπευσαν τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου στις συνομιλίες του Ραμπουγιέ και του Παρισιού (1999).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου