Σελίδες

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας (από το "Χριστόφιας Watch")

 
Στη φωτογραφία, ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο άνθρωπος που συνδύασε το όνομά του με τους αγώνες για υπεράσπιση και διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο άνθρωπος που παρέδωσε κράτος στους ανίκανους διαδόχους του, που βάλθηκαν σώνει και καλά να το διαλύσουν!


Αυτές τις μέρες έρχονται στο νου μας τα τραγικά γεγονότα, που προξένησε στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 1963 η αποσχιστική εκδήλωση της τουρκανταρσίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα που έχουν περάσει χρόνια έχει πια αποδειχθεί ότι η δράση των Τούρκων το Δεκέμβριο του 1963 ήταν μέρος του λεπτομερούς σχεδίου διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργίας τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Η καλά οργανωμένη ανταρσία των Τούρκων, παρά τη μεγάλη υπεροπλία που είχαν, έναντι των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εθελοντών, που σχεδόν απόπλοι υπεράσπισαν την Κυπριακή Δημοκρατία, είχε αποτύχει παταγωδώς για μερικούς λόγους.

-Οι εθελοντικές δυνάμεις των Ελληνοκυπρίων αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αγωνίσθηκαν γενναία εναντίον των Τούρκων στασιαστών.

-Οι Ελληνοκύπριοι εθελοντές ένιωθαν των αγώνα τους ως συνέχεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και εμψυχώνονταν από τα πρόσφατα παραδείγματα αυτοθυσίας των ηρωικών αγωνιστών της ΕΟΚΑ, που ήθελαν να τους μοιάσουν.

-Οι ηγέτες του αγώνα ήταν εμπειροπόλεμοι πολεμιστές, επειδή προήρχοντο από τις τάξεις της ΕΟΚΑ, που πολεμούσαν τον τακτικό στρατό της Βρετανίας.

-Οι Τούρκοι στασιαστές εγκατέλειπαν με ευκολία τις θέσεις μάχης, γιατί το ηθικό τους ήταν πολύ χαμηλό και ήξεραν, ότι πολεμούσαν σε ένα άδικο πόλεμο.

-Η διεθνής αναγνώριση του εθνάρχη Μακαρίου και ηγετική φυσιογνωμία του στο κίνημα των αδεσμεύτων συνέτεινε, ώστε τα Η.Ε. να εκδώσουν το ψήφισμα που αναγνώριζε την Κυβέρνηση Μακαρίου ως τη μόνη, νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φυσικά κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίον της τουρκοανταρσίας σημειώθηκαν πολλά απαράδεκτα επεισόδια και μερικά εγκλήματα εναντίον της τουρκοκυπριακής μειονότητας.

Τούτο όμως ήταν πολύ φυσικό. Γιατί οι αγωνιστές της αντίστασης δεν ήταν όλοι παιδιά του κατηχητικού και μερικές φορές ενεργούσαν εκδικητικά εναντίον των Τούρκών. ‘Οταν οι Τούρκοι δολοφονούσαν ‘Ελληνες, τα αντίποινα ήταν χειρότερα, όπως συνέβη, όταν οι Τούρκοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ στην Αμμόχωστο δυο ‘Ελληνες αξιωματικούς και ένα Ελληνοκύπριο αστυνομικό, που από λάθος προσέγγισαν το φυλάκιο των Τούρκων στην είσοδο της Τούρκικης συνοικίας της Αμμοχώστου.

Αυτά ήταν τα γεγονότα το Δεκέμβριο του 1963. Και αυτά τα γεγονότα προσπαθούν κάποιοι ανιστόρητοι σήμερα να ανατρέψουν, προσπαθώντας να δικαιώσουν την ανταρσία των Τούρκων και να παρουσιάσουν τον Μακάριο με τα 13 σημεία, που υπέβαλε για αλλαγή του συντάγματος, ως αιτία της αποσχιστικής ενέργειας των Τούρκων. Και ο Δημήτρης Χριστόφιας, για να δικαιώσει τους «Τουρκοκύπριους αδελφούς του», αλλά και τους Τούρκους εισβολείς, είπε το ανιστόρητο «κάμαμε τζι εμείς πολλά». Δεν ξέρουμε τις έκαμε ο ίδιος και η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Πάντως εμείς οι άλλοι Ελληνοκύπριοι το μόνο που κάμαμε ήταν να αντισταθούμε σχεδόν άοπλοι, ενάντια στους Τούρκους στασιαστές.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε τότε και διατήρησε την κυριαρχία της. Και ο Εθνάρχης Μακάριος την είχε μετατρέψει σε ένα δεύτερο ελληνικό κράτος, ισότιμο μέλος του ΟΗΕ. Ας όψονται εκείνοι που την κατέστρεψαν.

Αλλά και με την καταστροφή που έφερε η χούντα και το πραξικόπημα, η Κυπριακή Δημοκρατία διασώθηκε για να γίνει το 2004 ισότιμο μέλος της ΕΕ.

Αυτή τη Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε καθήκον να διασώσουμε, παρά το ότι κάποιοι ξένοι και δικοί μας απεργάζονται τη διάλυσή της και την μετατροπή της σε συνιστών κρατίδιο μιας διζωνικής συνομοσπονδίας. Και θα τη διασώσουμε και πάλι, όπως τη διασώσαμε το 1963 και το 2004.
Hρόδοτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: