Κρυφή συμφωνία για το χρέος – Μεγάλο παιχνίδι διεθνών κερδοσκόπων, με σοβαρές γεωπολιτικές διαστάσεις στήνεται αυτές τις ημέρες στα ομόλογα και τις μετοχές, με απώτερο στόχο και τα πετρέλαια
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος είναι η Ελλάδα και η Κύπρος
Έτσι ενώ στο παρασκήνιο δρομολογείται λύση προσωρινής ανακούφισης με μερική ρύθμιση του ελληνικού χρέους και χωρίς τυπική αναδιάρθρωση, οι διεθνείς οίκοι καραδοκούν και κάποιοι περιμένουν την αναμενόμενη υποβάθμιση της Moody’s νωρίτερα, προκειμένου να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Τα αντιτιθέμενα συμφέροντα είναι ξεκάθαρα στην εικόνα των μετοχών και των ομολόγων, όπου οι μάχες αγοραστών και πωλητών αγριεύουν, καθώς στο φόντο ξεπροβάλλει η πιθανότητα ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου για την χώρα, όπως είναι δυνητικά οι ανεκμετάλλευτοι υδρογονάνθρακες, οι οποίοι περιπλέκουν τη κατάσταση και φωτίζουν κίνητρα…
Καλά ενημερωμένοι κύκλοι επισημαίνουν, ότι άνοδος των τιμών σε μετοχές και ομόλογα τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι τυχαία, αλλά συναρτάται με την ήδη επιτευχθείσα κρυφή συμφωνία των Ευρωπαίων για μερική ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία μάλιστα είναι ενταγμένη σε «πακέτο» λύσης, το οποίο αφορά το συνολικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη.
Μερική ρύθμιση του ελληνικού χρέους χωρίς τυπική αναδιάρθρωση που θα έβλαπτε τα συμφέροντα των δανειστών, είναι η ανταλλαγή των ομολόγων του παλαιού υφισταμένου χρέους που πρέπει να εξοφληθεί στο δύσκολο διάστημα μεταξύ 2011-2016, με νέα ισόποσα ομόλογα (χωρίς «κούρεμα» του ποσού), αλλά με μακρινή ημερομηνία λήξης και πιθανότατα με φθηνότερο επιτόκιο. Τι ετοιμάζουν.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να πληρώσει λιγότερους τόκους η Ελλάδα στο επίμαχο διάστημα, μετά την λήξη του δανεισμού της από τον μηχανισμό, αλλά και να απορροφήσει πιο εύκολα τους ισχυρούς κραδασμούς που προκαλούν στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και όλη την κοινωνία, τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Η ίδια λύση έχει κι άλλα πλεονεκτήματα όπως:
*Δεν βλάπτει σοβαρά τους ξένους και Έλληνες δανειστές και δη τις ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν ελληνικά ομόλογα, αφού δεν θα μειωθεί το χρέος, αλλά μόνον οι τόκοι.
*Δεν θεωρείται τυπικά, «αναδιάρθρωση» και έτσι επιτρέπει στην χώρα να έχει καλές σχέσεις με παλαιούς και υποψήφιους δανειστές, καθώς μάλιστα η λύση μπορεί να συμφωνηθεί φιλικά μαζί τους και με την εγγύηση του διευρυμένου ευρωπαϊκού Μηχανισμού του ΕFSF.
*Δεν αφορά το σύνολο του ελληνικού χρέους, αλλά μόνον τα ομόλογα που πρέπει να εξοφληθούν εντός της επόμενης πενταετίας, η εξόφληση των οποίων θα παραταθεί, μέσω της αγοράς τους πιθανότατα από το EFSF και ανταλλαγής τους με νέα ομόλογα που θα λήγουν αργότερα.
*Το γεγονός αυτό αλλά και το κομμάτι των εγγυήσεων που ενδέχεται να ζητηθούν, φέρνει στο προσκήνιο και το ζήτημα της πιθανότητας να υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, πέραν των επιβεβαιωμένων μεγάλων κοιτασμάτων στην Κύπρο, η οποία ήδη προχώρησε σε συμφωνία με ο Ισραήλ για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των δύο χωρών.
Που ποντάρουν οι κερδοσκόποι
Πάντως οι αγορές έχουν αρχίσει ήδη και παίζουν το σενάριο, παρά την εμπλοκή διεθνών οίκων και αντιτιθέμενων συμφερόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χα έκλεισε χθες πάνω από τις 1.500 μονάδες για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα, ενώ τα spreads που κινούνται σαν τρελά, μετά την προχθεσινή άνοδό τους , ξανάπεσαν χθες κάτω από τις 850, στις 830 μονάδες βάσης.
Ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ευρώ, που καθώς είναι τεράστια αγορά δεν μπορεί να χειραγωγηθεί εύκολα και όμως βρέθηκε χθες σε νέα υψηλά διμήνου, πάνω από τα 1,35 δολάρια. Είναι σαφές, ότι μεγάλοι παίκτες είναι γνώστες της επερχόμενης λύσης και ποντάρουν σε αυτήν, δεδομένου μάλιστα ότι ο καλύτερος τρόπος εισόδου σε ένα νόμισμα είναι μέσω της αγοράς ομολόγων.
Ήδη ελληνικά ομόλογα όπως ιρλανδικά και πορτογαλικά, έχει αγοράσει η ΕΚΤ. Ουσιαστικά διευκολύνει το σενάριο που αναφέραμε παραπάνω, καθώς η Merrill Lynch, υπολογίζει ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει συνολικά το 20% του χρέους των τριών χωρών. Ομόλογα που θα μπορούσαν να είναι κυρίως βραχυχρόνια και να μεταφερθούν μέσω της ΕΚT στο EFSF.
Στο μεταξύ χθες αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Die Zeit”, ότι το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τη γερμανική και την ελληνική κυβέρνηση και είναι παράδοξο πως δεν αναπαρήγαγαν ούτε οι Financial Times ούτε το Blomberg…
Η “Die Zeit” ανέφερε, ότι βάσει του σχεδίου που εξετάζεται η Γερμανία είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τις πιστώσεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού για να επαναγοράσει το χρέος της, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τη δέσμευση της Αθήνας ότι θα εφαρμόσει πολιτικές που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο διαχείρισης μιας πιθανής χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας, εξετάζοντας τις επιπτώσεις για τις γερμανικές τράπεζες αλλά και για τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Αντίθετα χθες κυκλοφορούσαν φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Moody’s που αναμένεται να μας υποβαθμίσει μέχρι και τον Μάρτιο, επισπεύδει την υποβάθμιση, για να προκαλέσει δυσκολίες και να προκαταλάβει ενέργειες, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια Ελλήνων τραπεζιτών, να μεσολαβήσουν για να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Η Moody’s απειλεί επίσης με υποβάθμιση και την Κύπρο, μία χώρα που έχει επιβεβαιωμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αυτό συνιστά ένα παράδοξο, αλλά προφανώς δεν απασχολεί τους ξένους οίκους που προκαλούν δυσκολίες σε μία επίκαιρη χρονική στιγμή.
Στο μεταξύ αναμένεται τις προσεχείς ημέρες το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.) το οποίο θεωρείται βέβαιο πως θα υπερψηφιστεί.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την προσέλκυση επενδυτών. Σημειώνεται ότι ανάλογη διαδικασία έχει ακολουθήσει τόσο η Τουρκία, , όσο και η Κύπρος αλλά και η Αλβανία…
Eθνικά Θέματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου