Η σημαντική συνεισφορά του Άγγελου Έβερτ στην Ελληνική αντίσταση κατά της Γερμανικής κατοχής στην Αθήνα (Απρίλιος 1941-Οκτώβριος 1944)
Όταν τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941 και ουσιαστικά κατέλαβαν την Ελλάδα, ο Άγγελος Έβερτ ήταν Διοικητής της Αστυνομίας Αθηνών. Η θέση αυτή ήταν ιδιαιτέρως σημαντική για τα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθούσαν, καθώς η αστυνομία ήταν το μοναδικό ελληνικό ένοπλο σώμα ασφαλείας που οι κατακτητές επέτρεψαν να διατηρήσει τον οπλισμό του, την ισχύ του και τα στελέχη του. Ο Έβερτ παρέμεινε στη θέση του και δεν ακολούθησε τη φυγή της κυβέρνησης Τσουδερού στην Μέση Ανατολή αλλά από την πρώτη στιγμή εντάχθηκε δυναμικά στην ενεργητική αντίσταση κατά των κατακτητών.
Η πρώτη του ενέργεια ήταν να αποκαταστήσει, μέσω ασυρμάτου, την επαφή με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με Βρετανούς αξιωματικούς στην Μέση Ανατολή. Επιπροσθέτως, παρείχε πολύτιμες πληροφορίες στη βρετανική αντικατασκοπεία τις οποίες αποκτούσε χάρις την καίρια θέση που κατείχε,ενώ τα ψευδώνυμα - κωδικοί που χρησιμοποιούσαν για τον Έβερτ οι Σύμμαχοι ήταν "ΟΤΤΟ" και "skylark No1". Οι υπηρεσίες του Έβερτ βέβαια, δεν περιορίζονταν μόνο σε αντικατασκοπεία.
Οι πλαστές ταυτότητες του Κανελλόπουλου και της γυναίκας του |
Ιωάννης Τσιγάντες |
Οι κατοχικές αρχές υποπτεύονταν τον ρόλο του Έβερτ και για τον λόγο αυτό τον απήλλαξαν των καθηκόντων του τον Ιούλιο του 1943. Αναγκάστηκαν όμως να τον επαναφέρουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά από τις μεγάλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στο σώμα των αστυνομικών. Τον Σεπτέμβριο του 1943, η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, ζήτησε από τον Έβερτ να βοηθήσει στην απόδραση του Βρετανού ανταποκριτή των ΤΙΜΕS Φράνκ Μακάσκ από την Αθήνα στην Μέση Ανατολή. Ο Έβερτ συνόδεψε τον Μακάσκι (σύμφωνα με μεταπολεμική μαρτυρία του ίδιου του Μακάσκι) εν στολή ως το Λαύριο, καταφέρνοντας να τον περάσει από τα μπλόκα των Γερμανών και έτσι να τον σώσει.
Τέλος, παραμονές της Απελευθέρωσης, ο Έβερτ εν στολή συνόδεψε με το προσωπικό του αυτοκίνητο και εγκατέστησε εντός των Αθηνών σε δικό του κρησφύγετο τους αντιπροσώπους της ελληνικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ("Τριμελής Κυβερνητική Επιτροπή") περνώντας από όλα τα γερμανικά μπλόκα.
Με τον Αλέξανδρο Παπάγο κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1949 |
Ι. Β. Δ.
Επίμετρον
Η Ελληνική "Wikipedia" αφήνει σαφείς αιχμές ότι ο Έβερτσυνεργάστηκε με τους....Ναζί, επειδή είχε προσαχθεί σε δίκη το 1945 με την κατηγορία αυτή. Προφανώς, το ότι απαλλάχθηκε δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο για τους λασπολογούντες, ούτε έχουν βαρύτητα οι δεκάδες συντριπτικές μεταπολεμικές σχετικές μαρτυρίες Ελλήνων και Βρετανών ανώτατων αξιωματούχων. Ίσως, ο Άγγελος Έβερτ θα έπρεπε επί Κατοχής να βγει στο προαύλιο της Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη και να κάψει μια Γερμανική σημαία εν χορδοίς και οργάνοις, ώστε μην κατηγορηθεί μεταγενέστερα από την...."Wikipedia". Με λύπη μου διαπίστωσα πως τις ανακρίβειες αυτές αναδημοσίευσε και η περίφημη "ζούγκλα". Ας ελπίσουμε πως μετά το μήνυμα που θα τους στείλω να κατεβάσουν τις ανακρίβειες τους.
Πηγές
- Μιλτιάδης Έβερτ, "Άγγελος Έβερτ, Η δράση του στην Κατοχή μέσα από μαρτυρίες", Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
- Ζαλοκώστας Χρήστος, το χρονικό της σκλαβιάς" Εκδόσεις Εστία
- Παυσανίας Κατσώτας, η δεκαετία 1940-1950
- Παναγιώτης Κανελλόπουλος, "Ημερολόγιο Κατοχής", Εκδόσεις Εστία
- http://www.ushmm.org/museum/exhibit/online/greece/greek/athens.htm(υπερσύνεσμος για την δράση του Έβερτ για την διάσωση της Εβραϊκής κοινότητας της Αθήνας)
Ιστορικά Θέματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου