Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ο αρχαίος πολιτισμός του Καυκάσου




Γράφει ο
Γιώργος Λεκάκης
Ίχνη ενός - έως τώρα αγνώστου - αρχαίου πολιτισμού, και μάλιστα της Εποχής του Χαλκού, ανακαλύφθηκαν στις κορυφές ορέων του Καυκάσου της Ρωσίας! Και όλα αυτά, από αεροφωτογραφίες, οι οποίες είχαν ληφθεί πριν από. 40 χρόνια!

«Έχουμε ανακαλύψει έναν πολιτισμό, που χρονολογείται από τον 16ο έως τον 14ο αι. π.Χ., υψηλά στα βουνά νότια της Kislovodsk στον Βόρειο Καύκασο της Ρωσίας», δήλωσε ο Αντρέι Belinsky, ο επί κεφαλής της κοινής ρωσο-γερμανικής αποστολής, που ερευνά την περιοχή για πέντε χρόνια!

Οι ερευνητές ανακάλυψαν λίθινα θεμέλια, ορισμένα ύψους έως 1 μ., σε σχεδόν 200 περιοχές! Όλα «εμφανώς κατασκευασμένα σύμφωνα με τον ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Με ωοειδή αυλή στο κέντρο. Και συνδεόμενα μεταξύ τους με δρόμους»!

Οι αρχαιολογικές περιοχές κατανέμονται σε περίπου 60 μίλλια μεταξύ του ποταμού Κουμπάν στα δυτικά και τον ποταμό Μάλκα και την πόλη Ναλτσίκ στ' ανατολικά.

Η διακόσμηση των χάλκινων αντικειμένων που ευρέθησαν στην περιοχή δείχνουν ότι ο πολιτισμός είναι πρόγονος, κατά κάποιον τρόπον του «πολιτισμού του Κουμπάν» (900-600π.Χ.), της Βόρειας Οσετίας, ο οποίος ανακαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αι. στους πρόποδες του όρους Kazbek και είναι γνωστός για τα καλλιτεχνικά χάλκινα έργα του. Ένας πολιτισμός γνωστός στους αρχαίους Έλληνες, αφού τα ευρήματα τάφων του (6ου και 5ου π.Χ., αι.), στο Κουμπάν, επιβεβαιώνουν τον Ηρόδοτο: Γύρω από μια κεντρική αίθουσα, όπου υπήρχαν τα πτώματα του αρχηγού κ.ά. ανδρών και γυναικών, ήταν τοποθετημένοι εν τάξει πολυάριθμοι σκελετοί αλόγων. Οι αρχαίες ελληνικές πόλεις που τους επηρέασαν περισσότερο ήταν η Ολβία, και το Παντικάπαιο.

Η ανακάλυψη του πολιτισμού της Kislovodsk κατέστη δυνατή χάρις, κυρίως, στις παλαιές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες είχαν ληφθεί επί Σοβιετικής Ενώσεως», δήλωσε ο Ντμίτρι Korobov, εκ των συμμετεχόντων στην εκστρατεία. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους έρευνας, όπως παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσεως, οι αρχαιολόγοι ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες για να αποκαλύψουν τους τόπους, στους οποίους ευρίσκονται τα αρχαία, σε υψόμετρο 1.400-2.400 μ. Κατά πάσα πιθανότητα, ένας λαός, που κατοικούσε χαμηλότερα, ανέβηκε εδώ επάνω για να γλυτώσει, ή από επιδρομές ή από μια ξαφνική μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας.

Η Valentina Kozenkova, αρχαιολόγος με ειδίκευση στην περιοχή του Καυκάσου στην Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, είπε ότι η ανακάλυψη ήταν ιστορικής σημασίας. «Πρόκειται για μια ανακάλυψη χωρίς κάτι ανάλογο, κυρίως για τον αριθμό των τοποθεσιών που βρέθηκαν στην ίδια θέση. Η αξιοποίηση αυτών των πληροφοριών είναι κάτι ακόμη πιο σημαντικό, διότι αυτές οι 200 αρχαιολογικές περιοχές είναι σε πολύ καλή κατάσταση χάρις στην θέση τους!», είπε.

Οι αρχαιολόγοι ονόμασαν την περιοχή συμβολικά «Στόουνχεντζ του Καυκάσου».

Θυμίζω πως οι Έλληνες είχαν από αρχαιοτάτων χρόνων σύνδεση και σχέση με τον Καύκασο: Εδώ τιμωρήθηκε ο Προμηθέας, ο τρωικός εμφύλιος των Ελλήνων πόλεμος συνδέθηκε με τον Καύκασο, στις κατάφυτες όχθες του Τεχούρ δείχνουν τα ερείπια της αρχαίας Αίας, γενέτειρας της Κίρκης, ενώ τέλος, ο Καύκασος συνδέθηκε και με τις Αμαζόνες. 

ΠΗΓΕΣ: 

Discovery News, 12.10.2010. 

Λεκάκης Γ. «Αγία Πετρούπολη & Κωνσταντινούπολη» (υπό έκδοσιν).

Δεν υπάρχουν σχόλια: