Για δεύτερη φορά μέσα επτά μήνες, ο πρόεδρος Ομπάμα παρεμβαίνει ευθέως στα «εσωτερικά» της ευρωζώνης, προβάλλοντας «βέτο» σε οποιοδήποτε γερμανικό σενάριο επιτάχυνσης της πορείας της Ελλάδας προς την αναδιάρθρωση χρέους.
Σε μια ασυνήθιστη επίσκεψη-αστραπή στην Γερμανία, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ ζήτησε επιτακτικά από το Γερμανό ομόλογό του και από την ηγεσία της ΕΚΤ να εξαντληθούν όλα τα ευρωπαϊκά μέσα στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες μιας «ατελούς» λύσης στις 25 Μαρτίου.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και τραπεζικές πηγές στην Αθήνα, η ευθεία παρέμβαση της Ουάσιγκτον, με «στοχευμένη» άσκηση πίεσης στη γερμανική ηγεσία (το ταξίδι-αστραπή του Γκάιτνερ στην Ευρώπη είχε μοναδικό σταθμό την Γερμανία), έρχεται σε μια στιγμή εξίσου κρίσιμη με την αντίστοιχη παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Μάιο. Τότε, όπως έχουν αποκαλύψει οι “Financial Times”, ένα υπερατλαντικό τηλεφώνημα του προέδρου Ομπάμα στην καγκελάριο Μέρκελ, στη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόβλημα, είχε συμβάλει...
καθοριστικά στην κάμψη των δισταγμών της Μέρκελ για τη χορήγηση ενός μεγάλου δανείου διάσωσης της Αθήνας (και των τραπεζών) από τη χρεοκοπία. Εξίσου αποφασιστικά κινείται, αν και με αρκετή «διακριτικότητα», τις τελευταίες ημέρες η αμερικανική οικονομική διπλωματία, για να αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη των Γερμανών για γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους:
Πριν από λίγες ημέρες, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε τηλεφωνικά από την Μέρκελ να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διευκόλυνσης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας στις 25 Μαρτίου, ώστε πάση θυσία να αποφευχθεί μια ταχεία κίνηση των δύο χωρών προς την αναδιάρθρωση χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αμερικανική πρωτεύουσα υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς διαπιστώνεται ότι η γερμανική ηγεσία θεωρεί, εσφαλμένα κατά την άποψη των Αμερικανών, ότι οι αγορές μπορούν σήμερα να «αντέξουν» ένα «κούρεμα» χρεών χώρας της ευρωζώνης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση των Γερμανών φορολογουμένων.
Αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα που έχουν ενημερωθεί από αμερικανικής πλευράς για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου, κατέληξε σε συμφωνία των δύο ηγετών για περαιτέρω συζήτηση του θέματος σε κατ’ ιδίαν επαφές του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών το επικείμενο ταξίδι-αστραπή του Γκάιτνερ στην Γερμανία, παρότι το βεβαρυμμένο πρόγραμμά του δεν φαινόταν να «χωράει» ένα υπερατλαντικό ταξίδι.
Τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών «υποδέχθηκαν» χθες στην Γερμανία καταιγιστικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, κοινή συνισταμένη των οποίων ήταν η διαπίστωση, ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η μόνη λύση είναι η άμεση αναδιάρθρωση χρέους, καθώς η παράταση της στήριξης φέρνει μόνο κέρδη στους τραπεζίτες και ζημιές στους φορολογουμένους της Γερμανίας.
«Το τρέχον αστρονομικό ασφάλιστρο κινδύνου του 16% στα τριετή ελληνικά ομόλογα δείχνει, ότι οι αγορές χρήματος έχουν προ πολλού αρχίσει να βλέπουν την αναδιάρθρωση του χρέους ως αναπόφευκτη. Αλλά οι πολιτικοί στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν μετατρέψει το θέμα σε ταμπού και, δυστυχώς, βρίσκουν σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που απασχολεί τους πολιτικούς είναι πώς θα βοηθήσουν τις μεγαλύτερες τράπεζες», έγραψε χαρακτηριστικά η εγκυρότερη γερμανική κεντροδεξιά εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκάιτνερ μετέφερε στον Β. Σόιμπλε το σαφές μήνυμα του προέδρου Ομπάμα και των τραπεζιτών της Wall Street, ότι η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στην παρούσα φάση τεράστιους κραδασμούς στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, απειλώντας ακόμη και να επαναφέρει τις ΗΠΑ σε τροχιά ύφεσης, ιδιαίτερα αν η Γερμανία επιμείνει στη «σκληρή» συνταγή της παροχής πιστώσεων με το «σταγονόμετρο» και της επιβολής ακραίων μέτρων λιτότητας στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η αμερικανική κυβέρνηση συμμερίζεται την εκτίμηση των Γερμανών, ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πιθανότατα θα είναι αναπόφευκτη στο μέλλον, αλλά εκτιμά ότι το διεθνές σύστημα είναι περισσότερο ευάλωτο από όσο δείχνει και δεν μπορεί να «σηκώσει» σήμερα το βάρος μιας αναδιάρθρωσης χρέους στην ευρωζώνη και το ντόμινο εξελίξεων που αυτή θα προκαλούσε. Προς το παρόν, τονίζουν στους Γερμανούς οι Αμερικανοί, χρησιμοποιώντας όλη την πειθώ που έχουν κατά παράδοση στις γερμανικές κυβερνήσεις, οι «προβληματικές» χώρες της περιφέρειας θα πρέπει να στηριχθούν γενναιόδωρα με χρηματοδοτήσεις, για να αποφευχθεί μια νέα διολίσθηση στην ύφεση και σε ένα επικίνδυνο, νέο γύρο κρίσης.
Επιπλέον, ο Γκάιτνερ προειδοποίησε την ηγεσία της ΕΚΤ, ότι είναι επίσης πρόωρη κάθε σκέψη για αύξηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ, σε μια περίοδο όπου η Fed παρέχει αφειδώς ρευστότητα και κρατά τα επιτόκια του δολαρίου μηδενικά, για να υποστηρίξει την αμερικανική οικονομία. Μια κίνηση από την ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στην παρούσα φάση θα αποδυνάμωνε το δολάριο, θα ενίσχυε τις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ και θα ασκούσε αφόρητη πίεση στην Fed να κινηθεί πρόωρα προς τη σύσφιξη της δικής της νομισματικής πολιτικής, χωρίς η αμερικανική οικονομία να «σηκώνει» στην παρούσα φάση υψηλότερα επιτόκια και λιγότερες «ενέσεις» ρευστότητας.
Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Σόιμπλε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γκάιτνερ έδειχνε σίγουρος, ότι το μήνυμα ελήφθη από τους Γερμανούς συνομιλητές του: δήλωσε πεπεισμένος, ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν «καταλάβει τι χρειάζεται για να αντιμετωπισθεί η κρίση». Μάλιστα, με μια «κομψή» διπλωματική διατύπωση, αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις των Αμερικανών σε μια «λύση» στις 25 Μαρτίου, που θα είναι μονομερώς προσανατολισμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς να παρέχονται στις αδύναμες χώρες επαρκείς χρηματοδοτήσεις. Χρειάζεται «σωστή ισορροπία» ανάμεσα στα προγράμματα αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της περιφέρειας της ευρωζώνης και στην οικονομική στήριξη που θα χρειασθούν οι κυβερνήσεις, για φέρουν αποτελέσματα οι μεταρρυθμίσεις τους, τόνισε ο Γκάιτνερ.
Οι χθεσινές εξελίξεις δημιουργούν αισιοδοξία στην Αθήνα, ότι οι αμερικανικές πιέσεις της τελευταίας στιγμής, λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, θα αποδειχθούν καταλυτικές για να γείρει η πλάστιγγα των ευρωπαϊκών αποφάσεων υπέρ μιας λύσης, που αν μη τι άλλο θα μεταθέτει αργότερα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δίνοντας στην κυβέρνηση (και τις ενδιαφερόμενες μεγάλες τράπεζες…) μια τελευταία ευκαιρία να την αποφύγει. Άλλωστε, όπως τόνιζε με νόημα έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, «από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά ουδέποτε κατεγράφη άρνηση συμμόρφωσης γερμανικής κυβέρνησης με τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον σε μείζονα θέματα στρατηγικής σημασίας»…
SOFOKLEOUS 10, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου