Σελίδες

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

«Ο τόπος χρειάζεται πρωθυπουργό που να κυβερνά και όχι υβριστή και ψευδόμενο κομματάρχη».


Εμφύλιος πόλεμος πάνω στην κουρελού της συναίνεσης
Η ανάγκη να συσπειρώσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προσφέροντάς τους έναν διαφορετικό από τον πραγματικό εχθρό (που είναι η οικονομική κρίση, η επαπειλούμενη πτώχευση και σειρά σοβαρών θεμάτων, όπως η απεργία πείνας των μεταναστών), υποχρέωσε για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να δυναμιτίσει το αίτημα για συναίνεση που η ίδια η κυβέρνηση επιδιώκει.

Χθες, κατά την ομιλία του ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας απαξιωτική αναφορά και σε συγκεκριμένα στελέχη τα οποία... κατονόμασε, στρώνοντας ένα κάθε άλλο παρά μαλακό χαλί για τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων την προσεχή Τρίτη.

Έτσι, θεωρείται πλέον προδιαγεγραμμένη η εξέλιξη των συναντήσεων και θεωρείται εντελώς βέβαιο ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν θα πετύχουν τον παραμικρό βαθμό προσέγγισης.

Ακόμη και η πιο αμυδρή ελπίδα συναίνεσης θυσιάστηκε σε μια συνεδρίαση που μετετράπη σε ευρωσοσιαλιστική φιέστα και συνεκλήθη για να δοθεί μια παράσταση με συμπρωταγωνιστές τον επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουμ Ράσμουσεν.


Και οι δύο ακολούθησαν και υπερθεμάτισαν στις κορώνες κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της προηγούμενης κυβέρνησης, με άκομψες και ασυνήθιστες για ξένους πολιτικούς δηλώσεις. Ο μεν Ράσμουσεν χαρακτήρισε την διακυβέρνηση της Ελλάδας από τη Νέα Δημοκρατία «καταστροφική», ο δε Σουλτς εκμεταλλεύθηκε την παρουσία του στην Ελλάδα για να κατηγορήσει τον δικό του πολιτικό αντίπαλο, την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σουλτς, αφού είπε όλα όσα ήθελε να ακούσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ,  έφθασε στο σημείο να πει πως  «άνθρωποι όπως η Άγκελα Μέρκελ δεν μιλούν για το τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε στηρίξει απόλυτα την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, για να καταλήξει ότι οι Σοσιαλιστές «λύνουμε προβλήματα που δημιούργησαν κάποιοι άλλοι»!

Με τον τρόπο αυτό και οι δύο φιλοξενούμενοι του κ. Παπανδρέου έλαβαν μέρος στην ακύρωση της υποτιθέμενης προσπάθειας για συναίνεση.

Οι τόνοι ανέβηκαν και για να καλυφθεί το ενδοκυβερνητικό αλαλούμ σχετικά με τους μετανάστες, που εκδηλώθηκε με μια κρίση ευθιξίας εκ μέρους του υπουργού των Εσωτερικών, ο οποίος… παρεξηγήθηκε από τις δηλώσεις Βενιζέλου περί ανάγκης αποτροπής οποιασδήποτε μοιραίας κατάληξης.

Κατά τρόπο ασυνήθιστο για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, ο κ. Βενιζέλος έλαβε απάντηση για κάτι που είπε μέσα στη Βουλή, με αποτέλεσμα σπασμωδικές αντιδράσεις και τη δημιουργία μιας γενικότερα κακής εικόνας.

«Με φανατισμό και ύβρεις προσπάθησε να ηρεμήσει τις πρωτοφανείς αναταράξεις στο κυβερνητικό σκορποχώρι», απάντησε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν. Δ. Α. Λυκουρέντζος.  «Υβρίζει εκείνους από τους οποίους υποτίθεται ότι επιζητεί τη συναίνεση. Ο τόπος, όμως, χρειάζεται πρωθυπουργό που να κυβερνά και όχι υβριστή και ψευδόμενο κομματάρχη».

Έτσι, μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την αντικατάσταση τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου που έχουν υπουργοποιηθεί (εξελέγησαν οι Γ. Παναγιωτακόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης και Άσπα Παπαηλιού που ισοψήφισε με την Δ. Καρύδη κατέληξε σε γενικό εμφύλιο μεταξύ του πολιτικού κόσμου – επειδή είχε προηγηθεί ο εσωτερικός εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης από την αρχική θέση της μηδενικής ανοχής, οι μετανάστες απέρριψαν και την πρόταση για καθεστώς ανοχής. Και η υπόθεση μπαίνει πλέον καθαρά σε καθεστώς εκβιασμού.

Όλα αυτά την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές περί «αναπότρεπτης καθοδικής πορείας της Ελλάδας», όπως το τελευταίο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ»

Πολύ περισσότερο που η εφημερίδα επιχειρεί μια ανασκόπηση της ελληνικής κρίσης κατά τον τελευταίο χρόνο, παρουσιάζοντας και τις πρωθυπουργικές ανακολουθίες, αλλά και τις δυσκολίες που συναντά η κυβέρνηση λόγω των συνεχών συγκρούσεων «με τους ψηφοφόρους της»



elzoni

Δεν υπάρχουν σχόλια: