Σελίδες

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Εμφύλιο στη Συρία βλέπει η Μόσχα

Κλιμακώνοντας τους τόνους απέναντι στο καθεστώς Ασαντ, ο Ερντογάν έθεσε θέμα διεθνούς επέμβασης

Ροϊτερς, Γαλλικο


Μια μέρα μετά την αιματηρή επίθεση Σύρων αντικαθεστωτικών εναντίον κτιριακού συγκροτήματος των ενόπλων δυνάμεων, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η σύγκρουση στη Συρία «ήδη μοιάζει με ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο», για τον οποίο ευθύνονται και οι δύο πλευρές. «Η βία στη Συρία δεν έρχεται μόνο από την κυβερνητική πλευρά. Ολοένα και περισσότερα όπλα έρχονται στη Συρία από γειτονικές χώρες», προσέθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Η θεαματική επίθεση της Τετάρτης εκδηλώθηκε σε προάστιο της Δαμασκού με στόχο την Υπηρεσία Πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας, σιδερένιο βραχίονα του καθεστώτος Ασαντ. Η επιχείρηση οργανώθηκε από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ένοπλη οργάνωση αντικαθεστωτικών που έχουν λιποτακτήσει από τον κυβερνητικό στρατό.

Νέα επίθεση

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν αυτόματα όπλα και ρουκέτες, με αποτέλεσμα 20 άνδρες

της μυστικής αστυνομίας να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν. Χθες, δυνάμεις ανταρτών οργάνωσαν νέα επίθεση εναντίον γραφείων του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στη νοτιοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, χρησιμοποιώντας αντιαρματικές ρουκέτες.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, του οποίου ηγείται ο συνταγματάρχης Ριάντ αλ Ασαντ, ανακοίνωσε τη συγκρότηση προσωρινού στρατιωτικού συμβουλίου με στόχο «την ανατροπή του καθεστώτος, την προστασία των Σύρων πολιτών από την καταστολή... και την αποτροπή του χάους και του ρεβανσισμού όταν πέσει το καθεστώς». Η κυβέρνηση κατηγορεί τους στασιαστές ότι υποκινούνται από ξένες δυνάμεις και υποστηρίζει ότι 1.100 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι «δεν προκαλεί έκπληξη» η προσφυγή της αντιπολίτευσης στη βία, προσθέτοντας ότι «είναι οι βάναυσες επιλογές του (προέδρου) Μπασάρ αλ Ασαντ» που οδηγούν τη Συρία «σε πολύ επικίνδυνο μονοπάτι».

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των αραβικών χωρών που συναντήθηκαν στο Ραμπάτ του Μαρόκου έθεσαν στον Ασαντ προθεσμία τριών ημερών να σταματήσει την «αιματηρή καταστολή», απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγουν σε κυρώσεις. Κλιμακώνοντας τους τόνους απέναντι στο καθεστώς Ασαντ, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε εμμέσως, για πρώτη φορά, ζήτημα διεθνούς επέμβασης. Μιλώντας σε διεθνή ενεργειακή διάσκεψη, στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να ακούσει τις κραυγές απόγνωσης» του συριακού λαού, υποστηρίζοντας ότι η Συρία «δεν συγκεντρώνει τόση προσοχή όσο η Λιβύη γιατί δεν έχει αρκετό πετρέλαιο».

Ο Αλέν Ζιπέ

Την ίδια ώρα, ο εξόριστος ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων της Συρίας, Μοχάμεντ Ριάντ Σάφκα, προκαλούσε αίσθηση δηλώνοντας ότι «ο συριακός λαός θα αποδεχόταν περισσότερο μια επέμβαση της Τουρκίας, παρά της Δύσης, αν στόχος ήταν η προστασία του πληθυσμού». Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η χώρα του «προσφέρει βοήθεια» στην οργάνωση - ομπρέλα της συριακής αντιπολίτευσης, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι το Παρίσι αντιτίθεται σε κάθε μορφή ξένης στρατιωτικής επέμβασης. Geopolitics.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: