Αντιμέτωπος τόσο με τον Λ. Παπαδήμο όσο και με δικά του στελέχη θα βρεθεί ο Αντ. Σαμαράς σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να «κλειδώσει» εδώ και τώρα όλα τα μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο μνημόνιο.
Το ερώτημα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι το πώς θα συμπεριφερθεί η ΝΔ, αλλά και οι υπουργοί της που συμμετέχουν στην κυβέρνηση από τη στιγμή που μία πλειάδα στελεχών της λεγόμενης «προεδρικής φρουράς» από την πρώτη στιγμή έχουν τονίσει πως δεν θα δεχθούν εκτροπή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Από την άλλη, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων και οι δυο αντιπρόεδροι του κόμματος Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος, ούτε σε μία στιγμή δεν έχουν κρύψει την άποψή τους για... το εύρος των αποφάσεων που μπορεί να λάβει η συγκεκριμένη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο υπουργός των Εξωτερικών εμφανίζεται σε συνομιλητές του πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση που στηρίζεται από τρία κόμματα είναι πολύ πιο εύκολο να λάβει συγκεκριμένες και επώδυνες αποφάσεις απ’ ό,τι μία μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έπειτα από δυο χρόνια αιματηρών θυσιών και οριζόντιων μέτρων για όλους τους πολίτες.
Επισήμως, η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει, δια του Γιάννη Μιχελάκη, ότι δεν πρόκειται να πει «όχι» σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων (π.χ. κλειστά επαγγέλματα) από τη στιγμή που οι όποιες παρεμβάσεις θα βρίσκονται κοντά στη φιλοσοφία της δικής της πολιτικής. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει ως προς τη στάση της ΝΔ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση μέσω του Πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου ή άλλων νομοθετημάτων (π.χ. φορολογικό) επιχειρήσει να φέρει και νέα μέτρα, προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες» από την αποτυχία της έως τώρα οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, η ΝΔ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε νέα μέτρα για δυο βασικούς λόγους: Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά γνωρίζουν πως το πολιτικό κόστος που έχουν αναλάβει από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ιδιαίτερα βαρύ, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ εδώ και δυο χρόνια κομίζει μία πολιτική πρόταση που βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την επιλογή των συνεχών μέτρων εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων και πολύ δύσκολα θα ανατρέψει αυτή τη ρητορεία ιδιαίτερα τώρα που ήδη αντιμετωπίζει τη φθορά από το «ναι» στον Λουκά Παπαδήμο.
Από τη Μασσαλία επανέλαβε με σαφήνεια την αντίθεσή του στη λογική των «φορολογικών επιδρομών και των οριζόντων περικοπών», αν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες κάθε άλλο παρά απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα μέτρα που θα ζητηθούν από την τρόικα, αφού όλες οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (π.χ. εφεδρεία) έχουν οδηγηθεί σε ναυάγιο.
Την επομένη της συνέντευξης Παπαδήμου, η προειδοποιητική «βολή» ήρθε από τον Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει πως οι όποιες παρεμβάσεις απαιτηθούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων κατά την περίοδο 2013 – 2015 θα εξειδικευθούν από την επόμενη κυβέρνηση από τη στιγμή που όπως λένε στη ΝΔ, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει δεσμευτεί ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για 2012 πέραν των όσων ήδη έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου