Σελίδες

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ: «Δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, η λειτουργία του κυβερνητικού μηχανισμού έχει φθάσει στο ναδίρ της αδράνειας».



Έκθεση-κόλαφος στην πιο κρίσιμη ώραΣτην υπηρεσία του γερμανικού μοντέλου ο ΟΟΣΑ του «συντρόφου» Γκουρία
Με μια έκθεση-κόλαφο για την Ελλάδα, που ουσιαστικά αποκλείει κάθε περίπτωση ανάκαμψης της χώρας μας, όπλισε χθες ο ΟΟΣΑ το ευρωπαϊκό διευθυντήριο, που ακριβώς αυτό το διήμερο λαμβάνει νέες αποφάσεις στραγγαλισμού της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πρόκειται για μια έκθεση που αποτελεί κόλαφο κυρίως για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που δια των πελατειακών σχέσεων δημιούργησε τον πιο ογκώδη και ασυνάρτητο δημόσιο τομέα. 

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, του οποίου επικεφαλής είναι ο γ.γ. της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Άνχελ Γκουρία και τον οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέστησε «αξιολογητή» και σύμβουλό της επί θεμάτων δημόσιας διοίκησης, έσπευσε ακριβώς χθες να δώσει στη δημοσιότητα – και μάλιστα μέσω της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ» - την έκθεση των...

επιστημόνων του για την ελληνική δημόσια διοίκηση. 

Μάλιστα, μετά την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, δεν διστάζει να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβερνητική του θητεία, καθώς στην μελέτη αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, η λειτουργία του κυβερνητικού μηχανισμού έχει φθάσει στο ναδίρ της αδράνειας». 

Και συνεχίζουν: «Ο κεντρικός κυβερνητικός μηχανισμός δεν έχει μέχρι τώρα ούτε τις δομές, ούτε τις ικανότητες για μεγάλες μεταρρυθμίσεις» - ουσιαστικά ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί στους δανειστές της. 

Ο ΟΟΣΑ εξέτασε και τα 14 ελληνικά υπουργεία, με την βοήθεια… διακοσίων στελεχών του  ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, για να διαπιστώσει παντού ελλείψεις στην καταγραφή στοιχείων, σε γνώσεις για την επεξεργασία τους, σε οργάνωση για την πρακτική τους αξιολόγηση, αλλά και στην απαραίτητη συνεργασία (τμημάτων και υπουργείων) μεταξύ τους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ειδικοί του ΟΟΣΑ διαπιστώνουν πως «μόνον δύο φορές το χρόνο για μερικές ώρες ελέγχονται από την κυβέρνηση τα υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων. Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την εξουσία, αλλά ούτε τις κατάλληλες μεθόδους για να αναγκάσει τα νευραλγικά υπουργεία να ακολουθήσουν ενιαία πολιτική. Οι Έλληνες κρατικοί υπάλληλοι έχουν ελάχιστη επαφή με τους συναδέλφους τους σε άλλα υπουργεία ή ακόμη και με εκείνους του ίδιου υπουργείου. Σε όλα τα υπουργεία υπάρχει έλλειψη συστημάτων καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων και συστημάτων αρχειοθέτησης». 

Η μελέτη του ΟΟΣΑ έρχεται δύο μήνες μετά την δήλωση του κ. Γκουρία,  σε συνέδριο στο Βερολίνο, ότι τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ενός μηχανισμού συγκράτησης του χρέους, βασισμένου στο γερμανικό μοντέλο, καθώς «αυτό να είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης». 

Αλλά δυο μήνες πιο πίσω, τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Γκουρία είχε για άλλη μια φορά επισκεφθεί την Ελλάδα και με μπαράζ συνεντεύξεών του δήλωνε «εντυπωσιασμένος» από τις επιδόσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου – αν και μας ξεκαθάριζε πως πρέπει «μια γενιά να ταχθεί στον αγώνα κατά του χρέους», προσθέτοντας για… παρηγοριά πως «η επιτυχία είναι εφικτή». 

Είχε μάλιστα πει τότε μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» πως  «η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων», ενώ για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις σημείωνε πως «το ζήτημα είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει με τις μεταρρυθμίσεις. Αν όλη η κοινωνία ωφελείται, τότε πρέπει το δικό της συμφέρον να αντιταχθεί σε εκείνο της μικρής ομάδας. Ξέρω ότι αντιδρούν, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται πολύ κουράγιο». 

Μάλιστα, στις 2 του περασμένου Αυγούστου, ο κ. Γκουρία είχε πανηγυρικά παρουσιάσει την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, μαζί με τους υπουργούς Βενιζέλο, Χρυσοχοΐδη και Παπακωνσταντίνου.

Σ' εκείνη την έκθεση αναφερόταν ότι η εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν… «εντυπωσιακή, αν όχι τέλεια»! 

Τώρα, μέσω της έκθεσης των ειδικών του Οργανισμού όπου προεδρεύει, μας στέλνει το μήνυμα – και κυρίως στέλνει το μήνυμα στους δανειστές μας – ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν ούτε σε… χίλια χρόνια! 

Η εξαιρετικά αρνητική αυτή έκθεση συνοδεύει τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στην πρώτη του εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και στις συναντήσεις που έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. 

Και όλα αυτά την ώρα που ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί δήλωνε χθες κατά την ομιλία του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία πως αν σήμερα δεν υπάρξει συμφωνία, «δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία», προσθέτοντας ότι ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερος ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαρκοζί, η συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας είναι η μοναδική επιλογή, αφήνοντας μάλιστα και πάλι αιχμές για τη θέσπιση του ευρώ χωρίς να έχουν προηγουμένως τεθεί κανόνες, με αποτέλεσμα μερικές χώρες να μην προετοιμαστούν κατάλληλα και (αν και «φίλες και αδελφές») να υποφέρουν τώρα από αυτήν την συμμετοχή τους. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί, προειδοποίησε  ότι «το ευρώ μπορεί να εκραγεί και η Ευρώπη να διαλυθεί». 

Η έκρυθμη κατάσταση οδήγησε και σε νέες εκκλήσεις για συμφωνία από την πλευρά των Γιουνκέρ και Μπαρόζο, αλλά και του Αμερικανού υπουργού των Οικονομικών Γκάιτνερ. 

Πάντως, η Φινλανδία δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχθεί αλλαγές στον κανόνα της ομοφωνίας όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, αν οι βουλευτές της δεν εγκρίνουν προηγουμένως κάτι τέτοιο με πλειοψηφία δύο τρίτων. 

Και βέβαια, η Βρετανία, δια του πρωθυπουργού Κάμερον, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διστάσει να προβάλει βέτο σε αλλαγές των συνθηκών, αν αυτές δεν προασπίζουν τα βρετανικά συμφέροντα. 

Επιπλέον, οι νέοι λεονταρισμοί κατά των οίκων αξιολόγησης, οδήγησαν σε νέες απειλές με τον Standard & Poor's να ανακοινώνει πως έθεσε ολόκληρη την ΕΕ σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα απόλυτης σύγκρουσης και σειράς διαλυτικών φαινομένων, είναι άγνωστο αν η Ελλάδα διαθέτει κάποιες θέσεις – εκτός από τις κοινότυπες περί παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη – σχετικά με τις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα. 

Αλλά με τέτοιες εκθέσεις για τη χώρα μας, όπως αυτή του ΟΟΣΑ, πού να αρθρώσει κανείς κουβέντα! 

Ακόμη και στο θέμα της θηριώδους ανεργίας (χθες ανακοινώθηκε επίσημο ποσοστό 17,5% για τον Σεπτέμβριο) δεν τολμά να αναφερθεί κανείς χωρίς να διακινδυνέψει την απάντηση πως… με τέτοιο ανίκανο κράτος και λίγη (ανεργία) έχετε!  Ελεύθερη Ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: