Υπάρχουν ακόμα λύσεις για να σωθεί η Ελλάδα...
Του Μάνδαλου Παναγιώτη.
Κάθε φορά που έρχεται η…άγια ώρα να πάρουμε την επόμενη δόση αρχίζουν τα εκβιαστικά για μειώσεις μισθών, συντάξεων, τώρα και στον ιδιωτικό τομέα - αλήθεια η μείωση στον ιδιωτικό τομέα πως θα ωφελήσει τα δημόσια έσοδα μιας και η μείωση των εισοδημάτων, που ήδη είναι πενιχρά, θα φέρει μεγαλύτερη συρρίκνωση των οικονομικών των νοικοκυριών και επομένως και μείωση της καταναλωτικής δυνατότητας και φυσικά συρρίκνωση εισοδημάτων σημαίνει και συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων, άρα και επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που ήδη επιδεινώθηκε με τις συρρικνώσεις του δημόσιου τομέα.
Όλα αυτά σε ένα εκβιαστικό δίλημμα που δίνεται στα τηλεοπτικά κανάλια για να σπείρουν τον πανικό και την απόγνωση στον κόσμο... Και μετά πάλι το ίδιο τροπάριο της πτώχευσης και των λάθος εκτιμήσεων που θα φέρουν την καταστροφή μέχρι την επόμενη φορά. Και το παιχνίδι αυτό παίζεται συνεχώς εδώ και αρκετά χρόνια σε βάρος του λαού και ενώ τα λεφτά δε...
φτάνουν μας λένε για μισθούς και τις συντάξεις αυτά εξανεμίζονται αμέσως σε πληρωμή τόκων. Άρα ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση είναι να μην πλουτίσουν οι τραπεζίτες και να μείνουν τα λεφτά στον τόπο.
Αλλά αυτό δεν το λέμε γιατί αν φύγουμε από το ευρώ ή δεν πάρουμε την επόμενη δόση θα πτωχεύσουν οι …….Γερμανοί….. Αμερικάνοι και οι λοιποί που μας λένε κλέφτες. Και πώς να μην πτωχεύσουν και που αλλού θα βρουν τέτοια κορόιδα μιας και αυτοί δανείζονται με 0,5-1% και μας δανείζουν με 4-5% και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 μας δάνειζαν και με διπλό νούμερο. Μήπως θα μπορούσαμε να δούμε λίγο αν μπορούμε να πάρουμε χρήματα και από αλλού.
Για να έρθει η ανάκαμψη πρέπει να επανακινηθεί η οικονομία και φυσικά το μέτρο της περικοπής μισθών και συντάξεων που ήδη είναι πετσοκομμένα δεν θα αποφέρει. Αν περικοπούν και άλλο δεν θα υπάρξει καμία αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και φυσικά θα πέσουν τα δημόσια έσοδα που ήδη βρίσκονται στο ναδίρ.
Και θα πω κάτι. Πως θα έχουμε ανάπτυξη όταν όλα τα χρήματα πάνε για αποπληρωμή των τοκογλύφων και δεν μένει τίποτα για την ανάπτυξη. Μάλλον αυτό είναι και το ζητούμενο. Ένας εξαθλιωμένος λαός έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων και διεθνών πολυεθνικών χωρίς παραγωγή και αναγκασμένος να δανείζεται συνεχώς και φυσικά βύθιση ακόμα μεγαλύτερη στο χάος στην φτώχια και στην ανεργία.
Οι μόνες ποια λύσεις είναι φαινομενικά οι πλέον ακραίες και συνοψίζοντας θα τις αναφέρουμε, πάντα σύμφωνα με την γνώμη μας που μπορεί να διαφέρει από τις άλλες (εδώ αυτοί προσπαθούν να σώσουν την Ελλάδα παίρνοντας 10 μισθούς και συντάξεις και κόβοντας τα 300 ευρώ του παππού).
1) Στάση πληρωμών εξωτερικού και πληρωμή μόνο του 10-15% του υπόλοιπου χρέους. Έτσι και αλλιώς οι διεθνείς τοκογλύφοι έχουν εισπράξει έως τώρα πάνω από 250 δις ευρω από αυτά που χρωστάμε. Τα χρήματα από τους φόρους είναι υπέρογκα ποσά που αν εκταμιευθούν για την ανάπτυξη θα εκτοξεύσουν τα Ελληνικά οικονομικά δρώμενα. Και φυσικά λέω στάση πληρωμών εξωτερικού και μόνο για να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά. Τα υπόλοιπα και με εφαρμογή για δύο χρόνια είναι αρκετά για να επανακινήσουν την οικονομία εφόσον υπάρχει έλεγχος και σεβασμός στους κόπους των πολιτών.
2) Καθορισμός Α.Ο.Ζ. και άμεση έναρξη γεωτρήσεων για την ανακάλυψη των υδρογοναθράκων και φυσικού αερίου στο Αιγαίο με ποσοστά συν διαχείρισης από 40-50%. Τα αποθέματα υπολογίζονται σε τρις ευρώ.
3) Εξόρυξη και επανεξέταση του μεταλλευτικού κώδικα, από επιτροπές επιστημόνων για τις περιβαντολλογικές επιπτώσεις, και αλλαγή του τρόπου εκμετάλλευσης με συνεκμετάλλευση, έτσι ώστε να μην τα καρπωθούν όλα οι πολυεθνικές αλλά θα ορίζονται και ποσοστά από τα κέρδη για την τοπική κοινωνία και τους δήμους καθώς και για το κράτος. Μόνο από αυτές τις πηγές μπορούμε να έχουμε έσοδα δις ευρώ.
4) Αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων και επάνδρωση της ελλιπής οργάνωσης της αστυνομίας και του στρατού, με νέα ηλεκτρονικά μέσα με συμπαραγωγή και ενεργοποίηση της άλλοτε Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας με συμπαραγωγές έως και 50% των αγορασμένων συστημάτων που θα δώσουν ώθηση στην άλλοτε κραταιά βιομηχανία. Η Τουρκία με αυτό το μέτρο της συμπαραγωγής με μηδενική βιομηχανία σήμερα συμπαράγει όλα σχεδόν τα οπλικά συστήματα και μάλιστα εξάγει και μέρος αυτών. Κάποτε είχαμε αρχίσει και την παραγωγή αυτοκινήτων αλλά όλα ναυάγησαν και απαξιώθηκαν. Καμία παραγγελια δεν πρέπει να δίνεται αν δεν υπάρχει το μίνιμουμ της συμπαραγωγής ( 50%) από Ελληνικό εργοστάσιο. Ήδη σήμερα η Ε.Α.Β. άρχισε δοκιμές για την συμπαραγωγή με την Γαλλία, Ιταλία , Ελβετία και άλλες χώρες του πρώτου μη επανδρωμένου Ευρωπαϊκού αόρατου αεροσκάφους.
5) Ακύρωση των αγραναπαύσεων και επανακαθορισμός των γεωργικών καλλιεργειών καθώς και οργάνωση των συνεταιρισμών καθώς και μετατροπή τους και σε εμπορικούς για την απευθείας πώληση των προϊόντων τους. Υπάρχουν καινούργιες και προσοδοφόρες καλλιέργειες που αν θα αναπτυχθούν μπορούν να φέρουν μεγάλα κέρδη στους παραγωγούς. Επίσης η απελευθέρωση και αποποίηση του κομματισμού στους συνεταιρισμούς, με επάνδρωση τους από άτομα που έχουν κέφι για δουλειά και καινούργιες ιδέες. Επίσης ενίσχυσης του τομέα των υποδομών και εκμετάλλευση της γεωθερμίας για παραγωγή και τον χειμώνα κηπευτικών προϊόντων.
6) Αθέτηση του μέτρου των ποσοστώσεων γάλατος και παραγωγής κρέατος και γάλατος, σύμφωνα με υψηλά στάνταρ και ποιότητα για την επανεκκίνηση των εξαγωγών και την διαφήμιση των διατροφικών προϊόντων της Ελλάδας, αγροτικών και κτηνοτροφικών. Με τη επαναδραστηριοποίηση του πρωτογενούς τομέα μπορεί να γίνει και η δραστηριοποίηση του βιομηχανικού μεταποιητικού τομέα και να αρχίσουμε την παραγωγή όπως κάποτε.
6) Μείωση του αριθμού των βουλευτών(100-150) και των υπουργείων όχι πάνω από 10-12 με τα υφυπουργεία και φυσικά επανακαθορισμός των προνομίων των βουλευτών με μείωση στις φοροαπαλλαγές, βενζίνη, διόδια, για να έχουν αίσθηση και οι πολιτικοί άρχοντες τι σημαίνουν τα χαράτσια και στην τσέπη τους, καθώς και καθορισμός ενός επιδόματος στα 65 από το ταμείο του καθενός γιατί διατέλεσαν σε κάποιο αξίωμα αλλά όχι ολόκληρη σύνταξη με 4 ή 8 χρόνια. Επίσης ο κάθε βουλευτής να εκλέγεται 2 ή 3 τετραετίες και μετά ας ασχοληθεί με τα κοινά και το επάγγελμα του προς αποφυγή των πολιτικών καριέρας και της οικογενειοκρατίας στον πολιτικό μας βίο. Μόνο από την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων και των 50 υπουργείων το όφελος θα είναι κάτι δις ευρώ.
7) Επανεξέταση των τιμών και των συνθηκών στον τουριστικό τομέα με δραστηριοποίηση και διαφήμιση όλων των Ελληνικών τουριστικών παραδείσων για την ανάπτυξη όχι μόνο του καλοκαιρινού αλλά και του χειμερινού τουρισμού που πραγματικά μπορεί να ανθήσει σε πολλές περιοχές της χώρας. Εκτός αυτού ανάπτυξη και του ιαματικού τουρισμού που στην Αν. Μακεδονία και Θράκη είναι πλουσιοπάροχα δοσμένος από την φύση, αλλά αναξιοποίητος ( Ιαματικά λουτρά Τραιανούπολης και Σαμοθράκης, κλπ), καθώς και αξιοποίηση των λιμανιών για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων που θα δώσουν άλλη μορφή στον τουρισμό.
Αξιοποίηση του θρησκευτικού τουρισμού που άφθονα υπάρχουν στην περιοχή μας και μάλιστα όχι μόνο του χριστιανικού αλλά και του μουσουλμανικού μιας και στο Διδυμότειχο υπάρχει το μεγαλύτερο τζαμί στην Ευρώπη που παραμένει αναξιοποίητο. Επίσης τα αυτοκρατορικά βυζαντινά εκκλησάκια, κλπ. Άνοιγμα στις λεγόμενες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για την δραστηριοποίηση των αερολιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με πτήσεις από το εξωτερικό. Επίσης ο αθλητικός τουρισμός για άθληση και προετοιμασία ομάδων και αθλητών Μιας και υπάρχουν στην Θράκη αρκετά αθλητικά κέντρα που μπορούν να φιλοξενήσουν ομάδες αν εκμοντερνιστούν και επενδυθούν χρήματα.
8) Επαναδραστηριοποίηση του Ελληνικού κινηματογράφου που την δεκαετία του 60 άφησε εποχή με αξέχαστες ταινίες διαφημίζοντας την Ελλάδα με μουσική και κατακτώντας και Όσκαρ ακόμα, ενώ σήμερα τα κανάλια που κόπτονται για την Ελλάδα μας έχουν γεμίσει με Τουρκικές, Βραζιλιάνικες και άλλες παραγωγές αμφιβόλου ποιότητας και ουσίας. Οι Τούρκοι με υπερπαραγωγές και διάφορα άλλα δικά τους πρότυπα διαφημίζουν τον τόπο και την ιστορία τους. Εμείς δείχνουμε, φτηνές απομιμήσεις παραγωγών ή αγορά φτηνιάρικων και αμφιβόλου ποιότητας. Σε αυτό τον τομέα και ανάπτυξη ποιοτικού τραγουδιού και όχι το κάθε βούρλο που παίρνει ένα μικρόφωνο και γίνεται τραγουδίστρια, τραγουδιστής ή αν δεν πετύχει γυρνάει πορνό.
Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά του Πειραιά πήραν Όσκαρ χωρίς ξένο στοίχο και με Ελληνικά τοπία. Ας μην ξεχνάμε το λαμπρό παράδειγμα της δεκαετίας του 50-60-70 με τις αξέχαστες Ελληνικές κωμωδίες και τα έργα που έφτασαν ψιλά με τα διεθνή στάνταρ, όπως Όσκαρ, τις υπέροχες μουσικές μελωδίες και επίσης τα δύο Νόμπελ λογοτεχνίας Σεφέρη και Ελύτη που απόδωσαν δάφνες στην φτωχή τότε Ελλάδα. Σήμερα απομιμήσεις και μάλιστα κακές φτηνιάρικων τοκ σου και θεαμάτων που ούτε οι ειδήμονες(δεν μπορείς να τους αποκαλέσεις φυσικά σκηνοθέτες) τους, καταδέχονται να μεταφράσουν.
9) Ενίσχυση της ναυτιλίας και άρση του καμποτάζ. Νομίζω ότι βάζοντας και καινούργιους παίκτες στο παιχνίδι ούτε νησιά θα μένουν χωρίς σύνδεση και οι τιμές θα μειωθούν προς όφελος των καταναλωτών και της τουριστικής ανάπτυξης. Το μέτρο του καμποτάζ το μόνο που έκανε στο παιχνίδι και να προστατέψει άτομα αμφιβόλου οικονομικής που με τις επιδοτήσεις υπερκερδοφόρησαν σε βάρος της εθνικής οικονομίας.
10) Επίσης ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και όχι όπως έγινε με τους Γερμανούς που περίμεναν τις κρατικές επιχορηγήσεις και παραγγελίες για την ανάπτυξη τους.
11) Ενίσχυση του Σ.Δ.Ο.Ε., που είχε διαλυθεί από τον Καραμανλή, των εκλεκτικών μηχανισμών του Ι.Κ.Α., της επιθεώρησης εργασίας, με συνεχούς ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και των φοροεισφορών, καθώς και μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 15-20% και του ΦΠΑ στο 7-12% για να αυξηθεί η ρευστότητα και η ανάπτυξη. Επίσης πλαφόν στα κέρδη που να μην υπερβαίνουν το 50% του ολικού κόστους.
12) Ενίσχυση του τομέα Υγείας (Νοσοκομεία, κέντρα υγείας), των κατά τόπους Διευθύνσεων Υγείας, ΕΦΕΤ και του θεσμού των ΠΕΔΥ και ΚΕΛΠΝΟ για την συνεχή καταγραφή στους πληθυσμούς των προβλημάτων υγείας, τον συνεχή μικροβιολογικό έλεγχο τροφίμων, υπέργειων και υπόγειων υδάτων και την επιδημιολογική επιτήρηση της Περιφέρειας τους.
13) Τέλος ενίσχυση της παιδείας και μελέτη για ένα Εθνικό σύστημα παιδείας και όχι σπασμωδικά μέτρα που ο κάθε καρεκλοκένταυρος υπουργός που έρχεται θεσπίζει και εφαρμόζει αλλά ένα σχέδιο από επιτροπή εκπαιδευτικών και επιστημόνων που θα έχει όραμα και στόχο την Ελληνική παιδεία. Επίσης ενδυνάμωση του ρόλου και της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με χρηματοδότηση κυρίως και στην έρευνα με κονδύλια, γιατί πολλοί από τους συναδέρφους μας φεύγουνε στο εξωτερικό και πολλές καινοτόμες ιδέες και ανακαλύψεις που προέρχονται από αυτούς και θα ήταν καλύτερα αν θα γινότανε από τα δικά μας πανεπιστημιακά ιδρύματα.
14) Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών και ελευθερία χωρίς πολιτικά τηλεφωνήματα στις αρχές να κάνουν το έργο τους. Και λέω αποκομματικοποίηση γιατί όλοι είμαστε πολιτικοποιημένοι αλλά στην δουλειά μας πρέπει να κοιτάμε τα της δουλειά μας. Επίσης συνεχή επιμόρφωση και αξιολόγηση των διευθυντών και των υφισταμένων για το έργο τους από ανεξάρτητες επιτροπές της ιδίας υπηρεσίας. Επίσης οι προαγωγές και οι προσλήψεις να γίνονται με γνώμονα τα προσόντα του εργαζόμενου (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, προϋπηρεσία, σεμινάρια, κλπ) και όχι με σπασμωδικές εξετάσεις ΑΣΕΠ όπου μια εξέταση από ίσως και αμφιβόλου ποιότητας εξεταστές να δώσει λάθος αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου