της Μαρίνας Μάνη
«Ας μας πει η διαπλοκή ποιον θέλει πρωθυπουργό να μη χρειαστεί καν να πάμε σε εκλογές». Με αυτή τη φράση ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε χθες το βράδυ άλλη διάσταση στη συζήτηση που έχει ανοίξει δημοσίως η Ιπποκράτους, για κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής «τρίτο» πρόσωπο.
Χρησιμοποιώντας μάλιστα ανάλογη ορολογία ο (και ποδοσφαιρόφιλος) αρχηγός της ΝΔ συμπλήρωσε δεικτικά: «Δεν μπορεί να έχεις πάρει εσύ το πρωτάθλημα και να ορίζεις πρωταθλητή τον πέμπτο ή τον έκτο ή τον δεύτερο»…
«Σπασμένο τηλέφωνο»
Στην τρίτη κατά σειρά τηλεοπτική του συνέντευξη (σ.σ. στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha) ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι μια συγκυβέρνηση παράγει στασιμότητα και ακυβερνησία: «Εσείς έχετε εμπιστοσύνη ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει την πορεία της ΝΔ στη Βουλή που ψήφιζε τα σωστά νομοσχέδια; Με ποιόν να συνεργαστούμε; Με κάποιους που δεν δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία; - αυτό θα ήταν αυτοκτονία. Ο ΛΑΟΣ πέφτει, η Δημοκρατική Συμμαχία δεν μπαίνει στη Βουλή, ο Καμμένος είπε «ζήτω ο Τσίπρας, ούτε νεκρός με τη ΝΔ. Με ποιον λοιπόν να συνεργασθούμε;».
Επαναφέροντας μάλιστα το επιχείρημα «φανταστείτε στις κρίσιμες στιγμές, πχ σε μία μάχη στο εξωτερικό, να πρέπει να αρχίσει το σπασμένο τηλέφωνο για να συνεννοηθούν οι επικεφαλής στην...
συγκυβέρνηση», επικαλέσθηκε το τελευταίο πεντάμηνο (σ.σ. και το «σπασμένο τηλέφωνο») για να εκπλήξει με την επισήμανση «δεν έχω τίποτα με τον Παπαδήμο, μια χαρά έκανε τη δουλειά του».
Ο Βενιζέλος χειροκρότησε το δημοψήφισμα
Ο κ. Σαμαράς υπερασπίσθηκε την επιλογή του Νοεμβρίου να στηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση («αν δεν το κάναμε θα οδηγούμασταν σε απομόνωση»), δεδομένου ότι «με την γκάφα Παπανδρέου ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από το ευρώ». Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Ευ. Βενιζέλος χειροκρότησε εκείνη την «γκάφα» με το δημοψήφισμα και την υπερασπίσθηκε στη Βουλή – αν και τώρα αποστασιοποιείται από αυτή την απόφαση.
Προβλέπω ευρωομόλογο σύντομα
Παραδέχθηκε επίσης ότι «τσακώθηκε» με την Μέρκελ («σωστά επέμεινα και σωστά επιμένω και τώρα») και επανέφερε τη γνωστή θέση του για τροποποιήσεις στους όρους της δανειακής σύμβασης σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Επικαλέστηκε, προς τούτο, τις αλλαγές που σημειώνονται στην ευρωπαϊκή κοινότητα (σ.σ. Γαλλία, Ολλανδία) εκφράζοντας αισιοδοξία: «Προβλέπω ότι η Ευρώπη σε λίγο διάστημα θα αναγκαστεί να βγάλει τα ευρωομόλογα, κάτι που θα είναι πολύ καλό για μας διότι θα πέσει ρευστότητα».
Επικαλέστηκε, προς τούτο, τις αλλαγές που σημειώνονται στην ευρωπαϊκή κοινότητα (σ.σ. Γαλλία, Ολλανδία) εκφράζοντας αισιοδοξία: «Προβλέπω ότι η Ευρώπη σε λίγο διάστημα θα αναγκαστεί να βγάλει τα ευρωομόλογα, κάτι που θα είναι πολύ καλό για μας διότι θα πέσει ρευστότητα».
Και επέμεινε στην πρότασή του για φορολογική αμνήστευση όσων «έβγαλαν» τα χρήματά τους στο εξωτερικό, χαρακτηρίζοντας υποκριτή τον κ. Βενιζέλο που διαφωνεί τη στιγμή που, όπως είπε, ως υπουργός Οικονομικών «έφερε» δύο σχετικούς νόμους. «Η διαφορά με τη δική μας πρόταση είναι ότι εμείς ζητάμε ανάλογα μέτρα και για τους ‘έξω’ και για τους ‘μέσα’».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου