Σελίδες

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΗΠΑ: Ολοσέλιδη καταχώρηση σε αμερικανικές εφημερίδες στο Σικάγο για την πΓΔΜ και το ΝΑΤΟ από τον Συντονιστή του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρο Σπυρόπουλο

του Π. Παναγιώτου

Με εμπεριστατωμένα ιστορικά στοιχεία και πολιτικά γεγονότα για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, δημοσιεύτηκε ολοσέλιδη καταχώρηση σε μεγάλες εφημερίδες στο Σικάγο, χαιρετίζοντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ να μην απευθύνει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία της πΓΔΜ.

Ειδικότερα, ο Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, δημοσίευσε ολοσέλιδη καταχώρηση στις κυριακάτικες εκδόσεις δύο από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία αμερικανικές εφημερίδες του Σικάγο, τη Chicago Tribune και τη Suntimes, την ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τίτλος της καταχώρησης είναι «Η πΓΔΜ δεν είναι έτοιμη να εισέλθει στο ΝΑΤΟ». Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται το γεγονός ότι η πΓΔΜ δεν πληροί τα προβλεπόμενα κριτήρια εισόδου στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, όπως αυτά ορίζονται με σαφήνεια στην Ειδική Μελέτη του ΝΑΤΟ για την...

διεύρυνση του το 1995.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην παραβίαση των σχέσεων καλής γειτονίας και στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας. «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προϋποθέτουν την πλήρη δέσμευση στις αρχές της οργάνωσης που επιδιώκει να εισέλθει, και όχι την αναβίωση πολιτικών επικίνδυνου εθνικισμού, ξεπερασμένων εποχών, προς υποστηρικτικούς γείτονες και μελλοντικούς συμμάχους».

Ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απήχηση που είχε η καταχώρηση, καθώς και για τη θετική εξέλιξη να μη λάβει η πΓΔΜ πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην πόλη του. Επίσης, στελέχη της Ομογένειας θεώρησαν την καταχώρηση και ως «ολοκληρωμένη απάντηση» στην προσπάθεια που είχε καταβληθεί στις ΗΠΑ από μέρους των Σκοπιανών, μέσα στους τελευταίους μήνες, επιχειρώντας να προωθήσουν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση της χώρας, στο Κογκρέσο και στα ΜΜΕ. Υπότιτλος του κειμένου είναι: «Γεγονότα και όχι αποκυήματα της φαντασίας: Πώς αυτή η χώρα έλαβε το όνομά της».

Ιστορικές αναφορές

Στην καταχώρηση αναφέρονται και τα πιο κάτω:

Το νοτιότερο τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μέρος τότε της Σερβίας, ονομαζόταν πριν από το 1944 «Βαρδάσκα Μπανοβίνα». Το 1944 ο στρατάρχης Ιωσήφ Μπροζ Τίτο, προωθώντας προσωπικούς πολιτικούς του στόχους, δημιούργησε τη Νότια Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας, την οποία αρχικά ονόμασε «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και αργότερα «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Μετά το 1944, η Νότια Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε μία σκόπιμη και συστηματική εκστρατεία, πλαστογραφώντας και σφετερίζοντας την εθνική και ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας. Το Σεπτέμβριο του 1991, διακήρυξε την ανεξαρτησία της, με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Η Ελλάδα αμέσως έφερε αντιρρήσεις ως προς τη χρήση του ονόματος Μακεδονία, καθώς η «Μακεδονία», σε όλη τη διαδρομή της από την αρχαιότητα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πολιτισμού και κόσμου, και βόρεια επαρχία της Ελλάδας. Λόγω αυτής της ένστασης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποδέχθηκε τη νέα αυτή χώρα, ως νέο μέλος της διεθνούς κοινότητας, με το προσωρινό όνομα "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (πΓΔΜ), υπό τη σαφή προϋπόθεση ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα έπρεπε να βρεθεί γρήγορα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη βόρεια γείτονά της.

Μέχρι σήμερα, καμία λύση δεν έχει επιτευχθεί, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πΓΔΜ, αντί να διαπραγματεύεται με καλή πίστη, προσπαθεί να επιβάλλει de facto διεθνώς το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Κριτήρια για ένταξη

Οι χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για ένταξη, όπως ορίζονται, σαφώς και αναμφιβόλως, στην Ειδική Μελέτη του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση του το 1995. Μεταξύ άλλων διατάξεων, η παράγραφος 6 του σημαντικού αυτού και επίσημου εγγράφου του ΝΑΤΟ ορίζει τα εξής: «... τα κράτη που έχουν εθνοτικές διενέξεις ή εξωτερικές εδαφικές διενέξεις, συμπεριλαμβανομένων αλυτρωτικών αξιώσεων, ή εσωτερικών διενέξεων δικαιοδοσίας πρέπει να διευθετήσουν τις διαφορές με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΑΣΕ.

Η παράγραφος 60 του ίδιου εγγράφου περιέχει έναν μακρύ κατάλογο των κριτηρίων προσχώρησης, πολλά εκ των οποίων, όπως η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, δεν πληρούνται από την ΠΓΔΜ.

Γι 'αυτό, κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008, τα μέλη της Συμμαχίας, συλλογικά και ομόφωνα, αποφάσισαν ότι "... Πρόσκληση για ένταξη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα πρέπει να απευθυνθεί, μόνο εάν το ζήτημα της ονομασίας έχει επιλυθεί με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο ... ".

Οι επόμενες σύνοδοι κορυφής του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την πολύ σαφή αυτή θέση.

Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αντί να εργάζεται σκληρά και με σοβαρότητα να ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια, ακολουθεί ένα είδος εθνικισμού του 19ου αιώνα, με αποτέλεσμα μια ασύμμετρη πλατφόρμα εχθρότητας και ενοχλητικής προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας, που είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Σκοπιανή προπαγάνδα

Μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και την πολιτική προπαγάνδα, οι κρατούντες την εξουσία στα Σκόπια έχουν καλλιεργήσει την ιδέα μιας «Ενωμένης Μακεδονίας», η οποία θα περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Ελλάδας, αλλά και εδάφη από άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία.

Οι πολιτικές αυτές εξυπηρετούν μόνο για να «ξυπνήσει» ο εθνικισμός και η εχθρότητα μεταξύ των χωρών και των λαών, υπονομεύοντας την περιφερειακή συνεργασία και εμπιστοσύνη, και θέτουν σε κίνδυνο τελικά τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Είναι επιτακτική ανάγκη η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να βρει τον δρόμο της προς το ΝΑΤΟ, με την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών αρχών του ΝΑΤΟ και όχι μέσα την επιστράτευση επεκτατικών και εχθρικών πολιτικών έναντι των γειτόνων της, κινώντας τη μισαλλοδοξία. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προϋποθέτει την πλήρη δέσμευση στις αρχές της οργάνωσης που επιδιώκει να εισέλθει, και όχι την αναβίωση πολιτικών επικίνδυνου εθνικισμού, ξεπερασμένων εποχών, προς υποστηρικτικούς γείτονες και μελλοντικούς συμμάχους.

πηγή, ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: