Σε τεράστιο πονοκέφαλο για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και κυρίως του Στρατού Ξηράς, λόγω του ότι μετακινεί τα στελέχη του κάθε δύο με τρία χρόνια, εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση των στελεχών εν όψει των ετήσιων μεταθέσεων.
Και αυτό γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των στελεχών -που, σύμφωνα με... πληροφορίες, ξεπερνάει το 50%, δηλαδή ένας στους δύο- έχει ζητήσει να μη μετακινηθεί, τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.
Τα δεδομένα αυτά, που σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να δημιουργήσουν και επιχειρησιακά προβλήματα, είναι σε γνώση τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αν και η πρώτη υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο δεν φρόντισε από τον περασμένο Νοέμβριο να κάνει το παραμικρό για να τα αντιμετωπίσει. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δοθεί εντολή να πραγματοποιηθούν οι «απολύτως απαραίτητες» μεταθέσεις στο στρατιωτικό προσωπικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων των στελεχών καθώς συνομιλεί καθημερινά μαζί τους, πλέον στις μεταθέσεις θα λαμβάνονται υπόψη η προσωπική και η οικογενειακή κατάσταση του αξιωματικού, ώστε να μπορούν να αποτελούν την κύρια...
αιτία μετάθεσης. Με το ίδιο σκεπτικό, σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη και εάν κάποιος ήδη έχει συμπληρώσει δύο ή τρία χρόνια υπηρεσίας στην ίδια μονάδα, αλλά οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα καθιστούν δύσκολη τη μετακίνησή του, θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Πάντως, όπως αναφέρουν τα αρμόδια στελέχη, το στοίχημα είναι κατά πόσο, πέραν των προθέσεων και των διαταγών, μπορούν να ισορροπήσουν στις αποφάσεις μεταξύ των «υπηρεσιακών αναγκών» και των οικογενειακών προβλημάτων, που θέτει το προσωπικό. Οι περιπτώσεις θα εξεταστούν «μία προς μία», υπόσχονται στο «Πεντάγωνο». Για το λόγο αυτόν κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν οι δηλώσεις όσων ζητούν να μη μετακινηθούν. Όσοι δεν έχουν υποβάλει αναφορές για να πάνε αλλού, εάν δεν υφίσταται σοβαρός λόγος μετακίνησης, θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ όσοι συμπληρώνουν μόνο ένα χρόνο διοίκησης, θα παραμείνουν για τουλάχιστον άλλον έναν.
Αλλαγές στη διαδικασία
Την ίδια στιγμή ριζικές αλλαγές προωθούνται στη διαδικασία των μεταθέσεων. Σύμφωνα με αυτές, θα δημοσιοποιούνται με «προκήρυξη» μέχρι τις 10 Νοεμβρίου εκάστου έτους στους στρατιωτικούς οι κενές θέσεις και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιούνται οι δηλώσεις-επιθυμίες των στρατιωτικών.
Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα κοινοποιούνται σε όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής τα αποτελέσματα και θα τους παρέχεται η δυνατότητα ένστασης, που συζητείται εντός πέντε ημερών. Οι μεταθέσεις θα υλοποιούνται μέχρι 5 Σεπτεμβρίου. Ακόμη τίθεται περιορισμός στις μεταθέσεις των στελεχών, ο οποίος προβλέπει ανώτερο αριθμό τις έξι στα 25 χρόνια υπηρεσίας. Μετά την παρέλευση 25ετούς συνολικής υπηρεσίας το στέλεχος θα μπορεί να μετατίθεται στον τόπο προτίμησης του και, εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα μετατίθεται σε μονάδα ή υπηρεσία του οικείου ή άλλου κλάδου των Ε.Δ., που απέχει το ανώτερο 80 χιλιόμετρα από αυτόν εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης του στελέχους.
Απώλειες μέχρι και 355 ευρώ το μήνα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Από 100 έως 355 ευρώ το μήνα είναι οι απώλειες που έχουν υποστεί μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, από το βαθμό του επαγγελματία οπλίτη μέχρι και το βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
Τα δύο μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν συρρικνώσει και τους μισθούς των στελεχών, και κυρίως εκείνων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. Μια εξέλιξη που αγγίζει πλέον και το ηθικό του προσωπικού.
Ειδικότερα, ένας αντισυνταγματάρχης, που στις αρχές του 2011 είχε καθαρές αποδοχές 1.631 ευρώ το μήνα, μετά τη μηνιαία κράτηση του 2% επί του συνόλου των αποδοχών υπέρ των ανέργων (απώλεια 44 ευρώ ανά μήνα), τη μηνιαία κράτηση του 1% επί του συνόλου των αποδοχών υπέρ ΟΑΕΔ (απώλεια 22 ευρώ), τη μείωση 10% του επιδόματος ειδικής απασχόλησης (απώλεια 21 ευρώ) και την αύξηση του παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος λόγω μείωσης του αφορολόγητου (απώλεια 13 ευρώ), είδε μέσα σε εννέα μήνες, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, να έχει μείωση των μηνιαίων του αποδοχών 100 ευρώ, λαμβάνοντας πλέον 1.531 ευρώ ανά μήνα. Οι απώλειες αυτές, όμως, διευρύνθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2011, καθώς πλήρωσαν αναδρομικά τις μηνιαίες κρατήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2011, συνολικά 718 ευρώ, τα οποία κατανεμήθηκαν ως εξής: τον Οκτώβριο 208 ευρώ, το Νοέμβριο 255 ευρώ και το Δεκέμβριο 255 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο τον περασμένο χρόνο πήρε στο χέρι του 1.276 ευρώ, δηλαδή 355 λιγότερα ευρώ.
Για έναν επαγγελματία οπλίτη οι απώλειες από την αρχή του έτους φτάνουν τα 34 ευρώ το μήνα, ενώ το Δεκέμβριο με το σύνολο των κρατήσεων θα φτάσει να πάρει 100 ευρώ λιγότερα (460 ευρώ από τα 560 ευρώ που έπαιρνε στις αρχές του έτους). Αντίστοιχες μειώσεις έχουν οι ανθυπασπιστές (1.190 ευρώ καθαρά στις αρχές του 2011), οι οποίοι τον προσεχή Δεκέμβριο θα λάβουν 915 ευρώ, δηλαδή 275 ευρώ λιγότερα μέσα σε 12 μήνες!
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, έχουν θέσει το ζήτημα ιεραρχικά στη στρατιωτική τους ηγεσία, η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει και πολλά, συστήνοντας υπομονή.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου