Σελίδες

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

NATO. Τι είδους συμμαχία είναι και γιατί γιατί οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ελλάδα; Που αποσκοπούν οι αμυντικές μας δαπάνες;

Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί Στρατιωτική αμυντική συμμαχία χωρών της Δύσης που έχει σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς (στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, μορφωτικό), την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων και την αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες. 
Η Ελλάδα συναντά ακόμη και σήμερα τις συνέπειες  της λανθασμένης και επιπόλαιης επιλογής του Κωνσταντίνου Καραμανλή που απέσυρε την χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ τότε το 1974 και παρά τη διαρκή και ενεργητική της παρουσία σε όλες τις λειτουργίες του ΝΑΤΟ, σε ό,τι αφορά τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου με τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία. «Θέμα Αιγαίου» δεν υπήρχε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προ της αποχωρήσεως της Ελλάδος, δεδομένου ότι ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΝ, υπό τη ΝΑΤΟϊκή του ιδιότητα (COMEDEAST), είχε την ευθύνη όλης της Ανατολικής Μεσογείου και ο Τούρκος ομόλογός του (COMEDNOREAST) της Μαύρης Θαλάσσης. Αυτή η κατάσταση έχει ανατραπεί και είναι πολλές οι μάχες που δίδονται καθημερινά σε πολλαπλά επίπεδα, σε διπλωματικά και στρατιωτικά fora γιά την αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Από εκεί και πέρα είναι λόγος να μας απειλεί σήμερα με την Τουρκία σε περίπτωση που μειώσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες; Δεν ισχύει σήμερα η υποχρέωση της συμμαχίας απέναντι στην χώρα μας για...
την ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΘΕ ΕΝΟΠΛΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ; Δηλαδή οι εξοπλισμοί μας στοχεύουν στην άμυνά μας από τις επιδιώξεις των Τούρκων ή στην αποτροπή και τον περιορισμό της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στο Αιγαίο και στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα; Και αν είναι έτσι , μήπως πρέπει να δούμε με άλλη ματιά  την επιλογή του Τσίπρα για έξοδο της Ελλάδος εκτός  ΝΑΤΟ ; Και βέβαια όχι με την έννοια που θέλει ο αυτός, δηλαδή  συμμαχίες με Ιράν, Β. Κορέα, Κούβα ή Βενεζουέλα (καλά πρόκειται για ηλίθιο, δύο φορές Ανδρέα Παπανδρέου), αλλά με σύσφιξη των σχέσεων με Ρωσία δεδομένου ότι η χώρα μας, η οποία αποτελεί στην περιοχή το αρχαιότερο μέλος  όλων των διεθνών οργανισμών, κινδυνεύει να χάσει το μοναδικό αυτό συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει σε σχέση με τις γειτονικές χώρες; Θα μου πείτε ότι η Ρωσία ήδη περικυκλώνεται και απειλείται. Απλά αναρωτιέμαι και επιτρέψτε μου την καχυποψία. Ακολουθεί το κείμενο από το Defencenet.gr. Οδυσσεύς


HΠΑ: "Η μείωση των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας ενθαρρύνει την Τουρκία να εισβάλλει"!






Oι ΗΠΑ "ανησυχούν" ότι η Τουρκία θα μπορούσε να θελήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να εκμεταλλευθεί την "πρωτοφανή οικονομική και πολιτική κρίση" στην Ελλάδα και να προχωρήσει σε κινήσεις που θα αποσκοπούν στην απόσπαση εδαφών από την Ελλάδα! Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της ειδικής ομάδας εργασίας που σύστησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ.Κλίντον στο «Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων» (Council on Foreign Relations - CFR) για να μελετήσει τις προοπτικές των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και να τις καταγράψει.


Επικεφαλής της ομάδας εργασίας ετέθη η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και στενή φίλη της κυρίας Κλίντον, η Μάντλιν Oλμπραϊτ, ενώ συμμετείχε και ο Στίβεν Χάντλεϊ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζορτζ Μπους (του νεότερου).


Η ομάδα αυτή που συστήθηκε ειιδκά για να μελετήσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχει λάβει υπ'όψιν της πολλά σενάρια κι στην τελική της έκθεση, όπως αναφέρουν απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρεται ότι "Η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να συμβάλει ώστε οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών να μην εκτραχυνθούν. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πολιτική και οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν αποτελεί καμία απειλή για την Τουρκία.


Η Τουρκία θα έπρεπε να αποφύγει οτιδήποτε υποδηλώνει ότι "θα εκμεταλλευθεί τα τρέχοντα προβλήματα της Αθήνας και να αποσπάσει ... εδαφικα οφέλη από την τελευταία"!


Μάλιστα προτείνεται η δημιουργία μιας τριμερούς στρατιωτικής ομάδας επαφής (trilateral military contact group) στην οποία θα συμμετέχουν αξιωματικοί του Ναυτικού και της Αεροπορίας από Ελλάδα, Τουρκία και ΗΠΑ, προκειμένου μέω της συνεχούς διαβούλευσης να αποφευχθούν κινήσεις από την πλευρά της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Α.Μεσόγειο.


Δηλαδή θα υπάρχει κανονικά Αμερικανός τοποτηρητής ο οποίος θα προσπαθεί να "συμβιβάσει τις διαφορές". Όπου "διαφορές" είναι οι τουρκικές απαιτήσεις. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση οι Αμερικανοί προβλέπουν απλά "ελληνικό συμβιβασμό".


Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μια ελληνική στρατιωτική ήττα και απόσπαση εδαφών από την ελληνικό εθνικό κορμό ως απόρροια της μείωσης των αμυντικών δαπανών λόγω της οικονομικής κρίσης, απλά θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου αφού η Ελλάδα και οι συνέπειες θα ήταν ανεξέλεγκτες ίσως όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Αντ'αυτού προτείνουν ένα είδος "έντιμης ειρήνης" με την Ελλάδα με την ουσιαστική παραχώρηση δικαιωμάτων σε περιοχές που ελέγχει η Τουρκία η οποία κατά την ίδια έκθεση, είναι το μόνο κράτος-μέλος της Συμμαχίας που αυξάνει την επιρροή του. Και κατά τον Μπρζεζίνσκι η Τουρκία είναι ένα από τα τέσσερα σπουδαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ μαζί με Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: