ΑΠΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΑΣΟΚ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ
Για επιτυχημένη πανστρατιά και απελεύθερων πασόκων
Ο κ.Σαμαράς ήταν και είναι αντιμνημονιακός
Όντας στο μάτι του κυκλώνα, ακολουθεί αναγκαστική πολιτική
Με αφορμή την ομιλία του κ.Βενιζέλου στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ το περασμένο Σάββατο, προκύπτει συμπληρωματική ανάγκη διευκρίνισης ορισμένων εννοιών και γεγονότων, έτσι ώστε με ειλικρίνεια, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα να χαραχθούν οι ρεαλιστικές μεν, αποτελεσματικές δε πολιτικές αποφάσεις.
Από τα λεγόμενα του κ.Βενιζέλου, συμπεραίνεται ότι, είτε ζει στον δικό του κόσμο, είτε προσπαθεί να δικαιολογήσει την καταστροφική πολιτική του 2010 και 2011, όπως θα το αναλύσω παρακάτω, πιστεύοντας ότι έτσι θα εδραιώσει τη θέση του στην προεδρεία του θνήσκοντος ΠΑΣΟΚ. Αντί να προσπαθεί να δικαιολογήσει την λανθασμένα κατευθυνόμενη πολιτική, προσπάθεια η οποία ομοιάζει με την απελπιστική ανάγκη κάποιου να βγει από μια κινούμενη άμμο, θα κέρδιζε περισσότερα κατά τη γνώμη μου, αν αναγνώριζε την καταστροφική πολιτική η οποία τους παρέσυρε όλους ο τότε αρχηγός τους και μοιραίος πρωθυπουργός της χώρας, και να ζητήσει συγνώμη με στεντορεία τη φωνή, αιτιολογώντας και όχι δικαιολογώντας, ότι το αρχηγοκεντρικό κόμμα και το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης, που καθιερώθηκε το 1985, δεν αφήνει περιθώρια αντιρρήσεων, ούτε καν δυνατότητα να διακρίνουν την αλήθεια μέσα από μια ομιχλώδη ατμόσφαιρα, την συγκάλυψη από πολλά κέντρα εξουσίας και την ελλιπή πληροφόρηση.
Θα πρέπει με θάρρος και παρρησία, να κόψει κάθε σχέση και επαφή με το παλαιό ΠΑΣΟΚ, να αποκηρύξει και καταδικάσει την καταστροφική πολιτική του, την οποία έχει αντιληφθεί πλέον όλος σχεδόν ο ελληνικός λαός και όχι μόνο, αφού δεν γίνεται δεκτός ούτε στο εξωτερικό πλέον. Άλλωστε έχει μία δυνατή και αυταπόδεικτη αιτιολογία να στηρίξει τις πιο πάνω θέσεις για τον πρώην αρχηγό του, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα οικονομικά του κόμματος και να το επεκτείνει στη διαχείριση της χώρας. «Απαντήσεις σε όλους και για όλα», είπε στο κλείσιμο της ομιλίας του, με κατακλείδα ότι «η αλήθεια θα κατισχύσει»! Πάνω σε αυτά ας κτίσει το νέο ΠΑΣΟΚ ή όπως αλλιώς και αν ονομαστεί, ως την ύστατη ελπίδα επιβίωσης σε πρώτο στάδιο και ενδυνάμωσής του στη συνέχεια.
Όσον αφορά την κατευθυνόμενη καταστροφική πολιτική των προηγουμένων τριών ετών, επιγραμματικά αποδεικνύεται από τα εξής: Εκτός από το «λεφτά υπάρχουν», αντί να εφαρμόσει μια σφικτή δημοσιονομική πολιτική, όπως τόσο θαρραλέα είχε τονίσει, για πρώτη φορά, προεκλογικά ο κ.Καραμανλής, ενώ μπορούσε να συνεχίζει να δανείζεται με σπρεντ (spread), όπως το έχουμε μάθει, με 130 μονάδες βάσης, δηλαδή με 3%, εξήγγειλε αυξήσεις, μεθόδευσε την υπέρμετρη αύξηση του ελλείμματος, κατέβαλε όλες του τις δυνάμεις να πείσει την υφήλιο ότι«κυβερνά ένα διεφθαρμένο λαό» και τόσα άλλα ων ουκ έστιν αριθμός, επιβοηθητικά του ανωτέρω σκοπού και επιδιώξεών του.
Σε κάθε περίπτωση, για την οικονομία του θέματος, έστω και αν δεχθούμε την ανάγκη προσφυγής στο πρόγραμμα στήριξης της Τρόϊκα, πρώτον, αυτό δεν αναγγέλλεται, χαζοχαρούμενα, από ένα νησί, το Καστελλόριζο, ταξιδιού αναψυχής, αλλά από το βήμα της Βουλής, με συντριβή και προβληματισμό και δεύτερον, μελετάται προσεχτικά και ενδελεχώς το «Μνημόνιο» και η «Δανειακή Σύμβαση», με τις αναγκαίες τροποποιήσεις, όπως έκανε η Ιρλανδία π.χ., αλλά υπογράφτηκε εν λευκώ, χωρίς καν να περάσουν όλα από τη Βουλή και εν αγνοία όλων όσων κλήθηκαν να την εκτελέσουν. Έτι χειρότερο, το Μνημόνιο δεν εκτελέστηκε όπως προβλεπόταν. Η εξήγηση ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι η ορθή εκτέλεσή του, θα απείχε των μύχιων επιδιώξεων. Η κυριότερη παράλειψη εντοπίζεται στην πρωταρχική επιδίωξη, αλλά και κύρια αιτία προσφυγής, μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, με τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, αφού αυτές καθορίζουν το έλλειμμα και όχι να εξαθλιώσει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος είναι η πηγή εσόδων του δημοσίου.
Σε όλα αυτά αντέδρασε ο κ.Σαμαράς, και πολύ σωστά, προτείνοντας εναλλακτική οικονομική πολιτική, έτσι ώστε να αποφύγουμε ή να παρακάμψουμε, την επερχόμενη καταιγίδα, με όσο το δυνατό λιγότερες ζημίες. Αυτή την αξία και αυτό τον σκοπό είχαν τα Ζάππεια Ι και ΙΙ. Όταν ανέλαβε ο κ.Σαμαράς, είμαστε ήδη μέσα στην καταιγίδα, στο μάτι του κυκλώνα και δεν είχε πλέον επιλογές και ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει με τις υπάρχουσες δυνατότητες και συνθήκες. Είναι επομένως λάθος του κ.Βενιζέλου να ισχυρίζεται ότι ο κ.Σαμαράς ήταν αντιμνημονιακός για αντιπολιτευτικούς λόγους και τώρα έγινε μνημονιακός, ακλουθώντας του ΠΑΣΟΚ την πολιτική.
Την αλήθεια λοιπόν κ.Βενιζέλε, κατά μέρος οι παλικαρισμοί ως προς τη διακυβέρνηση και οι λανθασμένες και ανεδαφικές πολιτικές αναφορές σκοπιμότητας, αλλά «με ειλικρίνεια και διαφάνεια» όπως είπατε και «η αλήθεια κατισχύοντας», οπότε να καλέσετε με επιτυχία«πανστρατιά» και όλα τα άξια και ειλικρινή μέλη να γίνουν «απελεύθεροι» του παθογόνου παρελθόντος, όπως χαρακτηριστικά τονίσατε.
Νίκος Αναγνωστάτος
e-mail: nanagnostatos@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου