Εκδήλωση με θέμα «Η οικονομική κρίση στην Κύπρο, οι επιπτώσεις στο Κυπριακό και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» πραγματοποίησε χθες το βράδυ στην Κυπριακή Εστία, η Ένωση Κυπριών Ελλάδος (ΕΚΕ).
Την κατάσταση που επικρατεί σε ότι αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά και σε στρατηγικό – διπλωματικό επίπεδο περιέγραψε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Παναγιώτης Ήφαιστος.
Σχετικά με το εσωτερικό πολιτικό ζήτημα, ο κ. Ήφαιστος ανέφερε πως «το ΑΚΕΛ είναι βυθισμένο στα λάθη του και ότι στο ΔΗΣΥ κυριάρχησαν εκείνες οι ομάδες που το 2004 είχαν δεχτεί να καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία». Επίσης τόνισε πως «στις 16 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Κύπρου δήχθηκε να εκβιαστεί από τους τεχνοκράτες της ΕΕ και δέχτηκε ταπεινωτικά να υπογράψει» για να συμπληρώσει πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δυνατότητα για υπερκομματική ενότητα.
Σε ο,τι αφορά το στρατηγικό – διπλωματικό ζήτημα, ο κ. Ήφαιστος επεσήμανε πως η Μεσόγειος αποτελεί στη φάση αυτή μια κινητή – στρατηγική – άμμο και σημείωσε πως
στις διεθνείς σχέσεις κάθε κράτος πορεύεται με βάση την ισχύ που διαθέτει, τις αξιόπιστες συμμαχίες, τη διαφύλαξη των πλουτοπαραγωγικών πόρων του, αλλά και τους ελιγμούς που μπορεί να κάνει γύρω από αυτούς.
Ο πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου επεσήμανε πως «η θέση της Κύπρου δεν είναι τόσο αδύναμη όσο φαίνεται, αλλά εμείς συμβάλλουμε να δείχνει έτσι», σημειώνοντας πως οι ενεργειακοί πόροι (φυσικό αέριο) εν δυνάμει θα δώσουν άλλη στρατηγική και διαπραγματευτική ισχύ στην Κύπρο.
Σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Νεάρχου τόνισε πως ο χειρισμός ήταν ολέθριος. Επιπλέον, σημείωσε πως δεν πάρθηκαν έγκαιρα μετρά για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι το κούρεμα (των ελληνικών ομολόγων) προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην Κύπρο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Επιπλέον, ανέφερε πως η Λαϊκή τράπεζα αφέθηκε να «αιμορραγεί» για πολλούς μήνες.
Έξαλλου, ο κ. Νεάρχου δήλωσε πως «δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να δεχτούμε τη βάση στην όποια μας οδηγεί ο Ντάουνερ (σ.σ. ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, για την Κύπρο), ο οποίος είναι ένα όργανο της βρετανικής διπλωματίας με το καπέλο των Ηνωμένων Εθνών» για να συμπληρώσει πως «αν δεν υπάρξει αντίσταση του λαού, όπως το 2004, δεν βλέπω θετικές εξελίξεις».
Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός σημείωσε πως έχουν εγκληματικές ευθύνες οι ελίτ σε Ελλάδα και Κύπρο, για το πως γίναμε ο αδύναμος κρίκος και τελικά τα πειραματόζωα της Ευρώπης. Επιπλέον, ανέφερε πως «η Ευρώπη, σήμερα, δεν είναι αυτή που οραματιστήκαμε, και σε σχέση με το ζήτημα της ασφάλειας, που, όπως είπε, υπάρχει αλλά και σε σχέση με το θέμα της ευημερίας που θέλουμε».
Ο Σ. Λυγερός επεσήμανε, ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί διδάχτηκαν από το 2004 (σ.σ. το «όχι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν) και, έτσι, είναι πιθανό να πάμε σε λύση του Κυπριακού που δεν θα περάσει από δημοψήφισμα.
Πιθανόν, δηλαδή, όπως εξήγησε, να υπάρξουν τετελεσμένα, ίσως μέσα από μια σειρά τετελεσμένων σε μικρές δόσεις που δημιουργούν, όμως, μη αντιστρέψιμα αποτελέσματα, για να καταλήξει πως «η Κύπρος οφείλει να τελειώσει γρήγορα με το μνημόνιο, γιατί η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει που θα οδηγηθεί».
Στη συνέχεια ο κ. Λυγερός έκανε μια ανάλυση – πρόταση για το πώς η Κύπρος θα βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται: «Το νόμισμα δεν είναι ένα κλειδί, είναι ένα εργαλείο. Αν οι πολιτικές ελίτ λειτουργούν στον μονόδρομο της τρόικας, κανένα εργαλείο δεν θα σου λύσει το πρόβλημα. Η Κύπρος θα πρέπει να ζητήσει συναινετική λύση μέσα στην ευρωζώνη και αν αυτό δεν γίνει δεκτό, να ζητήσει να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις. Αυτό το αίτημα θα μετέφερε το όλο πρόβλημα στην καρδία του: στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου