Σελίδες

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τι δίνουμε και τι παίρνουμε από τους Αλβανούς

Picture 0 for Τι δίνουμε και τι παίρνουμε από τους Αλβανούς
Γράφει ο «Μακεδών»

Η επίσκεψη στην Αλβανία του κ. Ευ. Βενιζέλου και οι συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό κ. Ράμα και τον ομόλογό του κ. Μπουσάτι, συνοδεύονται από ελπιδοφόρο κλίμα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ότι μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
Πόσο ευκταίο είναι αυτό, δεν θα φανεί αμέσως. Είμαστε όμως επιφυλακτικοί, επειδή ο Αλβανός νυν πρωθυπουργός, όπως και ο προηγούμενος έχουν δεσμευθεί με λόγους και πράξεις σε ενέργειες καθόλου φιλικές προς την Ελλάδα.
Το πρώτο μήνυμα προς την χώρα μας, ήρθε λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου σε αλβανικό έδαφος, από την δημοσίευση του «Τσάμικου Ψηφίσματος» της αλβανικής Βουλής, εκ μέρους του κ. Ιντρίζι, προέδρου του τσάμικου κόμματος PDIU, ο οποίος επαναδημοσίευσε το «Ψήφισμα» υπό μορφή πρόκλησης.
Και αυτό το υποστηρίζω, επειδή το περιώνυμο «ψήφισμα» για το τσάμικο έχει δημοσιευθεί ήδη από τον Ιούνιο, για την ακρίβεια λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 23ης Ιουνίου, ως αντάλλαγμα του κ. Μπερίσα προς το σύμμαχό του κ. Ιντρίζι.
Προφανώς, ο Τσάμης πολιτικός, έστειλε μήνυμα όχι μόνον προς την ελληνική πλευρά, ότι υποδέχεται τον εκπρόσωπό της με καθόλου φιλική διάθεση, αλλά αποτελεί και

«υπενθύμιση» στην κυβέρνηση του κ. Έντι Ράμα για όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει για το αποκαλούμενο τσάμικο.
Και όχι μόνον αυτό. Αλλά όπως σημειώνουν τα «βορειοηπειρωτικά», το μήνυμα έχει στόχο και την επίσκεψη του κ. Παπούλια στην Αλβανία, στις 4 ή 5 Νοεμβρίου.
Ελπίζεται πάντως, πως έχει φροντίσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να μη επαναληφθούν σε βάρος του Προέδρου, οι σκηνές που σημειώθηκαν κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αλβανία, όπου διάδοχοι των συνεργατών των Γερμανών κατά την Κατοχή, τον υποχρέωσαν να διακόψει το ταξίδι του και να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Το γνωστό κατ’ αυτές τις ελληνοαλβανικές συζητήσεις είναι αυτά που δίνουμε. Την ανοχή μας στις καταπιέσεις των Βορειοηπειρωτών, την άνευ όρων υποστήριξή μας για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. (όπως πράξαμε και για το ΝΑΤΟ), την άφθονη εκροή συναλλάγματος των Αλβανών μεταναστών -νομίμων και μη- προς την χώρα τους, άνευ ελέγχου του «πόθεν έσχες», και άλλα σχετικά.
Το σημαντικότερο που δίνουμε είναι η ενίσχυση της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας», με την de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου κατά τις συναντήσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου με τον «πρωθυπουργό» και «υπουργό» του Κοσσυφοπεδίου, κράτους που δεν υπάρχει όμως στον ΟΗΕ. Δίνουμε και την ρήξη με την Σερβία (όχι βέβαια ότι οι «φιλικές σχέσεις» με αυτήν μας προξενούν ιδιαίτερο όφελος, αλλά δεν είναι του παρόντος να το συζητήσουμε).
Η στάση μας προς τον αλβανικό παράγοντα φαίνεται ότι αποτελεί στροφή της ελληνικής πολιτικής, προσαρμοσμένης προς τις αμερικανικές επιθυμίες. Πάλι δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι αρνητικό, αν μας έλεγαν ποιο θα είναι το όφελός μας. Όσα υποχρεούνται να πράξουν οι Αλβανοί, δεν τα πράττουν, με κύριο θέμα (πλην της περιθωριοποίησης της ελληνικής κοινότητας) την άρνηση εφαρμογής των συμφωνιών που υπογράψαμε σχετικά με τον καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών.
Δημοσιεύματα, που απηχούν τις απόψεις του περιβάλλοντος του κ. Ευ. Βενιζέλου, εμφάνιζαν τον κ. Ράμα θετικό στο θέμα της ΑΟΖ. Θετικό προς τι; Να υπάρξει συζήτηση; Αυτό δεν σημαίνει κάτι, από την στιγμή που ο κ. Ράμα είναι αυτός που ενήργησε (ο Τύπος τότε είχε γράψει «καθ’ υπόδειξη της Άγκυρας») ώστε να μη ισχύσει η συμφωνία Καραμανλή-Μπερίσα για την χάραξη των ορίων της ΑΟΖ. Μάλιστα, είχε κατηγορήσει τον κ. Μπερίσα, ότι δωροδοκήθηκε από τους Έλληνες και μας «χάρισε 224 τετρ. χλμ.» και πως η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη με τα συμφέροντα της χώρας του. Τι περιμένουμε να πράξει τώρα; Να αναγνωρίσει την συμφωνία και να κατηγορηθεί κι αυτός ότι δωροδοκήθηκε;
Να σημειώνουμε πάντως, πως υπήρξαν δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, που έκαναν λόγο και για αμερικανικό ενδιαφέρον στην υπόθεση, λόγω του ότι στο σημείο τομής των θαλασσίων συνόρων μας υπάρχει περιοχή «αμερικανικών συμφερόντων», ώστε θα προτιμούσαν η ΑΟΖ να οριοθετηθει σύμφωνα με τις απόψεις του κ. Ράμα.
Αυτά σήμερα, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων των συναντήσεων, αλλά και των δημοσιευμάτων του αλβανικού Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: