Σελίδες

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σκανδαλώδης συμπεριφορά - Έντονος προβληματισμός στο Ισραήλ για το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου του Χριστόφια.



Δυσφορία και έντονο προβληματισμό εξέφρασαν στην  εφ. «ΜΑΧΗ» πηγές στην κυβέρνηση του Ισραήλ για τον τρόπο με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία χειρίζεται την ισραηλινή πρόταση για απόκτηση των δύο υπερσύγχρονων πολεμικών πλοίων για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ και του ευρύτερου χώρου της ανατολικής Μεσογείου.
Όπως «Η ΜΑΧΗ» αποκάλυψε με αποκλειστικό δημοσίευμα της την περασμένη Κυριακή, το Ισραήλ έχει, διά επιστολής που απέστειλε στο ΥΠΑΜ, αναβαθμίσει την πρόταση του για πώληση δύο Πολεμικών Πλοίων, ισραηλινής κατασκευής, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν και εφόσον το επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος του Ισραήλ στα πλαίσια της ευρύτερης συνεργασίας των δύο κρατών στον τομέα της άμυνας, είναι πρόθυμο να προχωρήσει σε διακρατική συμφωνία με την Κύπρο για την προμήθεια των πολεμικών πλοίων.
Την πρόταση για τα δύο Ταχέα Περιπολικά Κρούσης και την προθυμία του κράτους του Ισραήλ να αποτελέσει συμβαλλόμενο μέρος στην εν λόγω συμφωνία, έθεσε, όπως αποκάλυψε «Η ΜΑΧΗ», απευθείας στον Πρόεδρο Χριστόφια και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο.

Έντονος προβληματισμός 
«Η αναβάθμιση της ισραηλινής πρότασης θα έπρεπε να αντικριστεί θετικά από το κυπριακό ΥΠΑΜ», ανέφεραν κύκλοι από το Ισραήλ στη «ΜΑΧΗ». «Μας προβληματίζει και μας ανησυχεί το γεγονός ότι αντί να αξιολογηθεί η πρόταση μας, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά συμφέρουσα για την Κύπρο, αλλά και άκρως απαραίτητη για την από κοινού άσκηση θαλασσίου ελέγχου στις κρίσιμες περιοχές ευθύνης, οι φίλοι στο κυπριακό ΥΠΑΜ, εξετάζουν την πιθανότητα απόκτησης πλοίων από την Ελλάδα που αφενός δε μπορούν να συγκριθούν με αυτά που εμείς προσφέρουμε και αφετέρου, έχουν ολοκληρώσει τον επιχειρησιακό τους βίο μετά την παραμονή τους στην ενεργό δράση σε διάφορα ναυτικά επί 40 χρόνια». Με αυτή τη λυτή αλλά γεμάτη περιεχόμενο δήλωση, κυβερνητικοί κύκλοι στο Ισραήλ σχολίασαν τον τρόπο με τον οποίο το ΥΠΑΜ αντιμετωπίζει την πρόταση για την απόκτηση των δύο πολεμικών από την Κύπρο.

Η πρόταση
Η ισραηλινή πρόταση που έχει αποκαλύψει «Η ΜΑΧΗ» για την απόκτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία δύο Περιπολικών Ταχέας Κρούσης είναι η εξής:
• Τα πολεμικά πλοία που μας προτείνονται, είναι ιδίου τύπου με αυτά που διαθέτει σήμερα το Ισραήλ και αποτελούν την δύναμη κρούσης του Ισραηλινού Ναυτικού, δύνανται να αναπτύξουν ταχύτητα πλέον των 32 Κόμβων και έχουν αυτονομία κίνησης και πλεύσης 20 ημερών σε ακτίνα 3200 μιλίων, με μέση ταχύτητα 18 κόμβων, εξασφαλίζοντας έτσι την συνεχή παρουσία και επιτήρηση της Κυπριακής ΑΟΖ
• Φέρουν ένα πυροβόλο 23 mm και δύο Πολυβόλα 12.7 mm με υπερσύγχρονα συστήματα σταθεροποίησης και σκόπευσης και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η σχεδίασή τους προβλέπει αναμονές και πρόβλεψη (provisions) για την ταχεία και εύκολη περαιτέρω αναβάθμισή των οπλικών συστημάτων τους οποτεδήποτε αυτό απαιτηθεί, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.
• Φέρουν πλήρη εξοπλισμό για έρευνα και διάσωση αλλά και υπερσύγχρονα ραντάρ με ηλεκτρονικούς χάρτες.
• Έχουν δυνατότητα μεταφοράς των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Αστυνομίας (τα μοναδικά στο είδος τους που έχουν πρόβλεψη να μεταφέρουν τα ΑW-139).
• Είναι απολύτως συμβατά με τα Πλοία του Ισραηλινού Ναυτικού εξασφαλίζοντας έτσι την ευκολία για εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων και συνεργασίας με τις Ισραηλινές μονάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
• Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει τα σκάφη με καταβολή ετήσιων δόσεων σε βάθος χρόνου από 12 μέχρι 17 έτη. Αυτή η πρόνοια της πρότασης θεωρείται ως ιδιαίτερα συμφέρουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού δίδει στην πατρίδα μας την ευκαιρία να αποκτήσει αξιόμαχο πολεμικό ναυτικό με μικρό σχετικά κόστος ανά έτος.

Στην πρόταση του το Ισραήλ επισημαίνει την σημασία της δυνατότητας επέμβασης Κύπρου και Ισραήλ στην θαλάσσια περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο κρατών.

Το ιστορικό
Όπως με σειρά δημοσιευμάτων είχε αποκαλύψει «Η ΜΑΧΗ», αρχικά η πρόταση είχε υποβληθεί στο Υπουργείο Άμυνας από την κατασκευάστρια εταιρεία, με την υπόδειξη του Υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας του Ισραήλ. Η αναβάθμιση της πρότασης, με την ετοιμότητα του κράτους του Ισραήλ να συνυπογράψει τη διακρατική συμφωνία, αποδεικνύει όχι μόνο τη σοβαρότητα της ίδιας της πρότασης, αλλά και τη μεγάλη σημασία που το Ισραήλ προσδίδει σ’ αυτήν και στην αναγκαιότητα ουσιαστικής αποτρεπτικής ναυτικής παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κρίσιμη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση της πρότασης προσδίδει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην αγορά των πολεμικών πλοίων από μέρους της Δημοκρατίας και αποτελεί έμπρακτη πλέον στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Τα άχρηστα καράβια από την Ελλάδα
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς και αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ», που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή, το ΥΠΑΜ έχει επανανοίξει συζητήσεις με την Ελληνική κυβέρνηση για την εξασφάλιση περιπολικών σκαφών, από αυτά που έχει παροπλίσει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας έδωσε οδηγίες στο ΓΕΕΦ να επεξεργαστεί τεχνο-οικονομική μελέτη για την απόκτηση των εν λόγω περιπολικών σκαφών. Παράλληλα, «Η ΜΑΧΗ» αποκαλύπτει σήμερα ότι και στην
Ελλάδα διενεργείται «μελέτη σκοπιμότητας» αναφορικά με τα δύο σκάφη.
Ο λόγος, για τις πυραυλακάτους τύπου S-148, τις οποίες παρέλαβε προ δεκαπενταετίας, η Ελλάδα, από τα παροπλισμένα σκάφη του Γερμανικού Ναυτικού. Πρόκειται δηλαδή για σκάφη που ναυπηγήθηκαν την διετία 1972-73 και έχουν παροπλιστεί μέχρι στιγμής ήδη δύο φορές, τόσο από την Γερμανία όσο και από την Ελλάδα και που αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων που τα καθιστούν όχι μόνο υποδεέστερα. Αλλά και εντελώς ΑΧΡΗΣΤΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντήρηση των συγκεκριμένων πλοίων, λόγω της παλαιότητάς τους, των απηρχαιωμένων (obsolete) συστημάτων που διαθέτουν και της αδυναμίας εξεύρεσης ανταλλακτικών, έχει ανατεθεί από την Ελλάδα, η οποία σημειωτέον διαθέτει και δύο επισκευαστικούς ναυστάθμους αλλά και τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία, σε ιδιωτική Σκανδιναβική εταιρεία («Η ΜΑΧΗ κατέχει όλα τα σχετικά στοιχεία). Το δε κόστος για την συντήρηση αυτή, τεράστιο. Παρά ταύτα, τα συγκεκριμένα πλοία για όλους αυτούς τους λόγους είναι παραπάνω από 4 μήνες τον χρόνο εκτός ενεργείας, είτε για προγραμματισμένη συντήρηση, είτε για αποκατάσταση των πολλών και σοβαρών βλαβών τους.

Στρατιωτικοί κύκλοι
Στο μεταξύ, στρατιωτικοί κύκλοι, μιλώντας στη «ΜΑΧΗ» επιμένουν ότι η απόκτηση των δύο ισραηλινών πολεμικών πλοίων από την Εθνική Φρουρά, πρέπει να θεωρείται ως απόλυτα αναγκαία, αφού με τα υφιστάμενα πλωτά μέσα που διαθέτει η Διοίκηση Ναυτικού, είναι εντελώς αδύνατο να ασκήσει οποιοδήποτε έλεγχο ή να επιχειρήσει στην κυπριακή ΑΟΖ και να προστατέψει τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου στην περιοχή. «Ένα είναι το σίγουρο. Με τα ελληνικά πλοία όχι μόνο δε θα λύσουμε το πρόβλημα. Θα το περιπλέξουμε κιόλας! Όλοι γνωρίζουν ότι ένα πλοίο κατασκευάζεται με ορίζοντα επιχειρησιακού βίου τα 30 χρόνια και υπό την προϋπόθεση ότι πριν την παρέλευση της εικοσαετίας, θα γίνουν οι κατάλληλες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης. Πλοία 40 ετών όπως αυτά, που δύο ναυτικά τα έχουν προηγουμένως κυριολεκτικά ξεζουμίσει, έχουν θέση μόνο στα μουσεία. Είναι απλά μαθηματικά: η χρηματοδοτική πρόταση του Ισραήλ σε βάθος 17 ετών είναι τόσο συμφέρουσα, που ουσιαστικά το κόστος της απόκτησης των Ισραηλινών υπερσύγχρονων πλοίων σε ετήσια βάση, ισοδυναμεί με το επιπλέον υπέρογκο κόστος της εκτεταμένης συντήρησης που απαιτούν τόσο παλιά πλοία, όσο αυτά τα Ελληνικά, προκειμένου αυτά έστω και στοιχειωδώς να επιχειρούν. Για τη διαφορά δε τόσο σε επιχειρησιακές δυνατότητες, αξιοπιστία και διαθεσιμότητα μεταξύ των δύο πλοίων, όσο και στην σημειολογία προς όλους τους γείτονές μας στην περιοχή, που θα είχε μία ενδεχόμενη προμήθεια από το Ισραήλ, ούτε λόγος να γίνεται.»
http://www.maxhnews.com/content/8191 , Ινφογνώμων  Πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: