Λουκάς Δ. Συμπεράς στο Geopolitics & Daily News
Η τελευταία πηγή ενημέρωσης η οποία θα περίμενε κανείς να πει τα πράγματα με το όνομά τους είναι ένα αμερικανικό think tank το οποίο μάλιστα θεωρείται σε όλο τον κόσμο ως «καθεστωτικό», με πολλές πηγές να το συνδέουν μάλιστα ακόμα και την CIA, σε επίπεδο εξωτερικής συνεργασίας.
Ούτε η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα μπορούσε να περιγράψει με τόσο ξεκάθαρο, συνάμα όμως απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο την ελληνική οικονομική κρίση, με τον τρόπο που το περιγράφει το STRATFOR, το οποίο ασχολήθηκε με την ελληνική κρίση χρέους στο πλαίσιο της αναλυτικής αντιμετώπισης του ευρύτερου παγκόσμιου οικονομικού προβλήματος.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το STRATFOR ασχολήθηκε με τις δομικές και διαρθρωτικές
αδυναμίες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, με αναλύσεις οι οποίες είτε συμφωνούσε κανείς είτε διαφωνούσε με τα συμπεράσματα, είχαν πάντοτε ενδιαφέρον.
Το αποκορύφωμα της κρίσης στη χώρα μας και το ορατό ενδεχόμενο χρεοκοπίας με συνέπειες οι οποίες δεν θα περιορίζονταν αποκλειστικά εγχώρια, οδήγησε στην εστίαση της προσοχής στην Ελλάδα με πολλαπλές αναλύσεις. Σήμερα το πρωί το αμερικανικό ίδρυμα έστειλε μια ανάλυση η οποία μας εντυπωσίασε διότι στα στοιχεία που κατέγραφε έλεγε κάποιες πικρές αλήθειες οι οποίες μακράν απέχουν από την «ευρωπαϊκή συμβατική σοφία», μηδέ του εσωτερικού της Ελλάδας εξαιρουμένου…
Τι αναφέρει όμως η περίφημη ανάλυση;
Καταρχάς, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε ένα εξαιρετικό εργαλείο – μηχανισμός της Γερμανίας για την ανάπτυξη των χωρών-μελών της περιφέρειας μέσω του ελευθέρου εμπορίου, το οποίο ασφαλώς ευνοούσε τις γερμανικές εξαγωγές! Η Γερμανία, σύμφωνα με την ανάλυση, χειρίστηκε το ευρώ με έναν τρόπο ο οποίος οδήγησε την Ελλάδα σε αδιέξοδο! Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η Γερμανία συνέστησε στην Ελλάδα να επιβάλλει μέτρα λιτότητας στους Έλληνες πολίτες, για να σώσει όμως ανεύθυνους οικονομικούς διαχειριστές, οι οποίοι παρότι είχαν απόλυτη συναίσθηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, δεν δίσταζαν να δανείζουν συνεχώς χρήματα στην Ελλάδα!
Οι αναφορές στην ανάλυση οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν κείμενο καταγγελίας αριστερού ελληνικού κόμματος (!) δεν σταματούν εδώ. Στην ανάλυση υπάρχει η παραδοχή ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα 20 χρόνια ευημερίας, ωφελήθηκε οικονομικά η ελληνική ελίτ και όχι ο απλός λαός, ο οποίος είχε μια πιο αμφιλεγόμενη εμπειρία! Η οικονομική ολοκλήρωση έδωσε την ευκαιρία εισόδου στην ελληνική αγορά σε όποιον Ευρωπαίο το επιθυμούσε, με αποτέλεσμα τομείς της οικονομίας της χώρας να βρεθούν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση που οδήγησε σε μαρασμό και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης σήμερα είναι το να μη στερείται ουσίας το ερώτημα «ποιος θα σηκώσει το βάρος της κρίσης και της δυσλειτουργίας του συστήματος»; Αυτοί που επωφελήθηκαν ή αυτοί που δεν είδαν κάποιο όφελος από αυτό; Τα «πακέτα» από τη Γερμανία που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του συστήματος αφήνουν άθικτη επί της ουσίας την ελίτ, ενώ το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τους απλούς καθημερινούς εργαζόμενους, οι οποίοι υποφέρουν λόγω δραματικών απωλειών σε μισθούς, συντάξεις και καταστροφή της επαγγελματικής τους καριέρας!
Εάν η Ελλάδα επέλεγε τη χρεοκοπία, όπως κάνουν όταν βρίσκονται σε δεινή θέση οι επιχειρήσεις, επιβάλλοντας επί της ουσίας την αναδιάρθρωση των χρεών τους, ή αν θα επέλεγε την παραμονή εντός του ευρωπαϊκού συστήματος. Προφανώς η επιλογή που έχει γίνει είναι η δεύτερη, ενώ η ανάλυση θέτει και το ζήτημα ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης να επιβάρυνε την ελίτ και όχι τόσο πολύ τον απλό κόσμο…
Η ανάλυση δεν στερείται βάσης. Τώρα εάν κανείς θελήσει να διερευνήσει τα κίνητρα πίσω από αυτήν, θα μπορούσε ενδεχομένως να αναφέρει ότι για μια σειρά από γεωπολιτικούς λόγους θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δεν είναι απαραίτητα κακή εξέλιξη για τα αμερικανικά συμφέροντα. Κατά συνέπεια, η «αριστερή αναλυτική ρητορική» ίσως θα μπορούσε να εξηγηθεί με αυτό τον ατελή σίγουρα τρόπο. Ωστόσο, από μόνο του το γεγονός των ανωτέρω αναφορών στην ανάλυση του STRATFOR έχει ξεχωριστή σημασία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου