Πως θα νιώθουν άραγε οι κήρυκες της ελληνοτουρκικής «φιλίας» μετά τα όσα ωραία δήλωσε και ανασκεύασε ο Γιλμάζ; Αυτής της «φιλίας», που επί χρόνια υποστηρίζαμε πως δεν είναι σε τίποτα αμοιβαία και πως επρόκειτο για μονομερή ελληνική παραίσθηση, προς εξωραισμό της μικροελλαδικής δουλοπρέπειας. Ας διαβάσει κανείς το βιβλίο του Μάνου Ηλιάδη περί δράσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι άκρως διαφωτιστικό όσο και αποκαλυπτικό.
Τα όσα ανασκευαστικά έσπευσε να δηλώσει ο Γιλμάζ, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν: «Η υπόθεση προκλήθηκε εντελώς από μία παρεξήγηση. Μιλώντας τηλεφωνικά στον δημοσιογράφο Ενβέρ Αϊσεβέρ, απάντησα στην ερώτηση σε ποιες περιπτώσεις ισχύει το κρατικό απόρρητο, λέγοντας ότι αυτό συνήθως σχετίζεται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα ήταν σωστό να δημοσιευτούν οι εκτιμήσεις πως οι πυρκαγιές τη δεκαετίας του ’90 στα παράλιά μας στο Αιγαίο, σχετίζονται με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, εάν για τις πληροφορίες αυτές δεν...
υπάρχουν αποδείξεις. Όπως καταλαβαίνετε η υπόθεση δεν αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη ποτέ το θέμα των μυστικών κονδυλίων. Βασικά αυτό φαίνεται ξεκάθαρα εάν συγκρίνετε τον τίτλο με το κείμενο της είδησης. Νομίζω ότι οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν στο να αντιδράσουν. Εγώ εννοούσα τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία. Και υπήρχαν κάποιες πληροφορίες και εκτιμήσεις, ότι οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Τουρκία τη δεκαετία του ’90, σχετίζονται με την ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Εγώ εξέφρασα την άποψη ότι θα ήταν λάθος για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να δημοσιευτούν οι πληροφορίες αυτές εάν δεν επιβεβαιωθούν και αποδειχτούν. Η υπόθεση διαστρεβλώθηκε πλήρως για να προκαλέσει αίσθηση».
Είναι εμφανές από τα παραπάνω πως ο Γιλμάζ φέρνει τη μπάλλα στο ελληνικό μισό του γηπέδου, μιλώντας για πυρκαγιές με πιθανό ελληνικό δάκτυλο στην Τουρκία, που όμως κατ' αυτόν δεν έχουν αποδειχθεί με στοιχεία.
Ήπια, εξαιρετικά ήπια για να μην διαταραχτεί το κλίμα,ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης Παπαδήμου, με την ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ. απλώς να κάνει λόγο για πληροφορίες που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ και πρέπει να διερευνηθούν. Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπερνά το ζήτημα και αποφεύγει να οξύνει το θέμα, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις των κομμάτων που θέτουν θέμα αποζημιώσεων από την Τουρκία.
Πιό σοβαρή, η αντίδραση της δικαιοσύνης, αφού ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ζήτησε την ανάκληση από το αρχείο όλων των σχετικών δικογραφιών που έχουν κατατεθεί στις εισαγγελίες όλης τη χώρας προκειμένου να αξιολογηθούν οι δηλώσεις Γιλμάζ.
Να θυμίσουμε απλώς, πως ιδίως η Αττική και η Ρόδος είχαν υποστεί καταστροφικές πυρκαγιές την περίοδο εκείνη, και κατά τη δεκαετία του ’90 μόνο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περισσότερα από 100.000 στρέμματα έγιναν στάχτη. Σάμος, Ικαρία αλλά πρωτίστως η Ρόδος πλήγησαν βαριά. Μόνο στη Ρόδο, το 1992, αποτεφρώθηκαν 80.000 στρέμματα δάσους. Το καλοκαίρι του 1993 μόνο η Αττική δέχτηκε συνολικά 40 συντονισμένα χτυπήματα εμπρηστών, με πυρκαγιές να εκδηλώνονται ταυτόχρονα σε πολλά σημεία του νομού, ενώ το 1994 στις φλόγες τυλίχτηκαν η Σταμάτα και ο Αγιος Στέφανος. Η τραγωδία συνεχίστηκε το 1995, όταν κάηκε σημαντικό τμήμα του Πεντελικού όρους. Το 1997 η πύρινη λαίλαπα εξαφάνισε μέσα σε λίγες μόλις ώρες ένα μεγάλο μέρος του δάσους του Σέιχ Σου. Ολοι τότε μιλούσαν για εμπρησμό, αφού στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονταν σε εξέλιξη άλλα έξι μέτωπα.ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου