Τι γίνεται όταν στο ελληνικό δημόσιο δεν κουνιέται... φύλλο και ένα υπουργείο αλλάζει συνεχώς όνομα
της Αθανασίας Μπίδιου
Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική γραφειοκρατία που έγινε πρωτοσέλιδο στη γερμανική εφημερίδα Die Welt και δημιούργησε τόσο θόρυβο με την… αποκάλυψη ότι στην Ελλάδα δεν λειτουργεί τίποτα, ουσιαστικά εκόμισε γλαύκα εις Αθήνας. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι στις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας έχουν σκαλώσει, χτυπήσει και δυστυχώς πολλές φορές συντριβεί ουκ ολίγες επιχειρηματικές προσπάθειες. Κάθε επιχειρηματίας έχει βρεθεί κάποια στιγμή μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης και έχει περάσει μια μικρή Οδύσσεια μέχρι να φθάσει στην Ιθάκη του. Κάποιοι δυστυχώς ακόμη παλεύουν με τα κύματα….
Στο ελληνικό δημόσιο δεν κουνιέται φύλλο
Στο ελληνικό δημόσιο δεν κουνιέται φύλλο
Ο ισπανικός όμιλος Acciona αποτελεί leader στον τομέα της αιολικής ενέργειας με πάρκα συνολικής ισχύος 9.000 MW σε 20 χώρες σε όλο τον...
κόσμο σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική. Στην Ελλάδα οι Ισπανοί έμελε να ανακαλύψουν ότι οι δυνατοί άνεμοι είναι χαρακτηριστικό μόνο των νησιών και των βουνών μας, γιατί σε ό,τι αφορά το δημόσιο δεν κουνιέται φύλλο.
Η ελληνική θυγατρική Acciona Ενεργειακή σχεδιάζει την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη ισχύος 522 MW, επένδυση προϋπολογισμού 750 εκατ.ευρώ στον ορεινό όγκο του Βερμίου. Η εταιρεία πριν δύο χρόνια έκλεισε συμφωνία με τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Διαχείρισης Δάσους Σελίου για την εκμίσθωση έκτασης 86.000 στρεμμάτων του δασοκτήματος Σελίου. Στη συνέχεια ξεπέρασε κάποια τεχνικά προβλήματα, έλαβε έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον Νοέμβριο του 2010 εξασφάλισε τις άδειες παραγωγής. Το καλοκαίρι του 2011 υπέβαλε προς έγκριση, στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)του έργου.
Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Acciona Ενεργειακή,Βασίλης Πιτούλης, η αδειοδοτική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρώσει σε δυο χρόνια, ώστε να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Τα προηγούμενα δυο χρόνια η εταιρεία έχει ξοδέψει περισσότερα από 3 εκατ.ευρώ σε μελέτες, μετρήσεις, ιστούς κα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις είναι μόνο γραφειοκρατικού τύπου, χωρίς να υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία αδειοδότησης. «Και πάλι καλά λέμε», σημειώνει ο κ.Πιτούλης και προσθέτει: «Στην Εύβοια χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για τη δημιουργία πάρκου 18 MW, το οποίο θα θέσουμε σε λειτουργία μέσα στο 2012». Ο ισπανικός όμιλος Acciona δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο στον τομέα της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων και των υποδομών και κατέχει το 3% της παγκόσμιας αγοράς αιολικού δυναμικού. «Η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε ό,τι αφορά τους χρόνους και τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων», παραδέχεται ο κ.Πιτούλης.
Ένα υπουργείο που αλλάζει συνεχώς όνομα
Η επένδυση της Kavala Float Glass αρχικού προϋπολογισμού 130 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία στο νομό Καβάλας της μοναδικής ελληνικής μονάδας παραγωγής επίπεδων υαλοπινάκων για οικοδομική χρήση διανύει αισίως τον έκτο χρόνο της περιπέτειας της. Στην KFG συμμετέχουν ο όμιλος Γαρυφάλλου, με μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή-εμπορία υαλοπινάκων, με 40% η ελβετική εταιρεία Metron Holdings AG και με 20% μικρότεροι επενδυτές. Η Kavala Float Glass κατέθεσε στις 15 Οκτωβρίου 2006 αίτηση στο τότε Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων(ΕΛΚΕ), νυν Ιnvest in Greece, για την υπαγωγή της επένδυσης της στον αναπτυξιακό νόμο. Η έγκριση καθυστερεί εξαιτίας του μεγάλου όγκου των αιτήσεων, που είχε δεχθεί εκείνη την περίοδο το Κέντρο και τελικά δίνεται στις 18 Ιουνίου 2008. Η ΚΥΑ που είναι απαραίτητη για το χρηματοδοτικό σχήμα και καθορίζει το ποσοστό επιχορήγησης της επένδυσης(40% δημόσια ενίσχυση) υπογράφεται τον Απρίλιο του 2009 και ενώ απομένει μόνο η κύρωση από τη Βουλή έρχονται οι ευρωεκλογές, μετά απαιτείται ξαφνικά μια έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά προκύπτουν εθνικές εκλογές, νέα κυβέρνηση, Μνημόνιο και το… χάος.
Ξαφνικά στο τέλος του 2010 ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανατρέπει όλες τις προηγούμενες εγκρίσεις, υποστηρίζει ότι η επένδυση δεν θα είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική και γνωστοποιεί ότι δεν μπορεί να δώσει επιδότηση πάνω από 30%, ποσοστό που σύμφωνα με τους επενδυτές καθιστά ανέφικτη την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού. Υπό την πίεση των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας ο κ.Χρυσοχοϊδης ζητά από την εταιρεία νέα στοιχεία ότι η επένδυση θα είναι βιώσιμη.
«Όλα όσα μας ζητήθηκαν έχουν απαντηθεί. Πλέον είναι θέμα πολιτικής βούλησης να γίνει η επένδυση. Αρκεί η υπογραφή του υφυπουργού Ανάπτυξης για να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου», αναφέρει στη Voria.gr η πρόεδρος του ομίλου Γαρυφάλλου, Ελένη Γαρυφάλλου. Η ίδια τονίζει ότι εάν και οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν ενδιαφέρον για τη δημιουργία της μονάδας παραγωγής υαλοπινάκων. «Θα πρέπει σίγουρα να δούμε τα δεδομένα της επένδυσης από την αρχή. Ωστόσο, η αγορά υπάρχει. Όλες οι μελέτες δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης στην περιοχή μας και των χρήσεων. Μπορεί η οικοδομή να σημειώνει κάμψη, όμως, μόνο για την κάλυψη των αναγκών για τα φωτοβολταϊκά η Ευρώπη χρειάζεται μια μονάδα επιπλέον κάθε χρόνο», σημειώνει.
Σχολιάζοντας την περιπέτεια της KFG η κυρία Γαρυφάλλου υπογραμμίζει ότι δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί καμία μεγάλη βιομηχανική επένδυση. «Σκεφτείτε μόνο ότι το όνομα του υπουργείου Ανάπτυξης έχει αλλάξει από τότε που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα πέντε φορές», παρατηρεί.
To project της εταιρείας αφορά στη δημιουργία μονάδας επιφάνειας 40.000 τμ σε οικόπεδο 200 στρεμμάτων στη ΒΙΠΕ Καβάλας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας της Καβάλας θα ανέρχεται σε 185.000 τόνους ετησίως όταν οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς διαμορφώνονται σε 120.000 τόνους ετησίως. Σημαντικό ποσοστό της παραγωγής, το οποίο υπολογίζεται σε 70% θα κατευθύνεται σε εξαγωγές. Η επένδυση προβλέπει τη δημιουργία περίπου 200 άμεσων νέων θέσεων εργασίας, ενώ οι θέσεις που θα δημιουργηθούν από την ανάπτυξη δορυφορικών δραστηριοτήτων εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 1.350 σε βάθος πενταετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου