H έμμεση κατάρριψη του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη από το Τούρκο χειριστή Ιμπραήμ Χάλι, στο γνωστό περιστατικό της 26ης Μαΐου 2006, ήταν μέρος του σχεδίου "Βαριοπούλα"; Αυτό ισχυρίζονται Τούρκοι εισαγγελείς που ερευνούν την συγκεκριμένη συνωμοσία σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ''Τurkiye'', που αναπαράγει το ''Defencenet''. Ως γνωστόν, η "Βαριοπούλα" επρόκειτο να εκτελεστεί τον Μάρτιο του 2003, αλλά οι Τούρκοι εισαγγελείς που πρόσκεινται στον Ερντογάν, ψάχνουν στοιχεία από την εποχή του Εβρέν και μέχρι το 2006.
Ως γνωστό, ο νούμερο δύο του ζεύγους των ελληνικών μαχητικών που είχαν απογειωθεί για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη την 26η Μαΐου 2006, βρισκόταν πίσω από το αεροσκάφος του Ηλιάκη και έγινε μάρτυρας του μοιραίου...
χτυπήματος του ελληνικού μαχητικού από το τουρκικό με την πτέρυγα του τελευταίου.Μετά την κατάρριψη (κατ' ουσίαν δολοφονία) του Ηλιάκη από τον Τούρκο πιλότο, ο δεύτερος Έλληνας πιλότος είχε ετοιμαστεί για να καταρρίψει τα υπόλοιπα τουρκικά μαχητικά του σχηματισμού, κάτι που τελικά δεν έγινε μετά από εντολή. Όπως φαίνεται, η εντολή εκείνη πιθανόν να αποσόβησε μία κλιμάκωση της έντασης, δεδομένου ότι οι Τούρκοι είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία αποστολής περισσότερων μαχητικών στην περιοχή, κάτι που συνέβη αμέσως μετά.
Βλέποντας ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Χηνοφώτης τις οθόνες των ραντάρ να "κοκκινίζουν", έσπευσε να προλάβει τα χειρότερα: Σε επικοινωνία που βείχε με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία και πιο συγκεκριμένα με τον Μπουγιούκανιτ, του είπε ευθέως ότι "...για κάθε τουρκικό μαχητικό που θα σήκωνε η Τουρκία η ΠΑ θα σήκωνε δύο, και ότι οποιαδήποτε κίνηση αν έκανε η τουρκική πλευρά η Ελλάδα θα απαντούσε άμεσα με ανάλογα μέτρα εις διπλούν"!
Προειδοποίηση που αποκλιμάκωσε άμεσα την κατάσταση, συν το γεγονός βέβαια ότι υπήρξε και επέμβαση από πλευράς ΗΠΑ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το σχέδιο "Βαριοπούλα" περιελάμβανε την πρόκληση κρίσης μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, με την κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από ένα ελληνικό στο Αιγαίο. Ακολούθως θα αυξανόταν η ελληνοτουρκική ένταση στη Θράκη, θα ξεσπούσαν βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία και θα γινόταν τουρκική εισβολή στον βόρειο Έβρο.
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με την εισβολή στον Έβρο, οι Τούρκοι επιτελείς σχεδίαζαν την εφαρμογή του σχεδίου «Suga», το οποίο προέβλεπε τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο.
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με την εισβολή στον Έβρο, οι Τούρκοι επιτελείς σχεδίαζαν την εφαρμογή του σχεδίου «Suga», το οποίο προέβλεπε τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου