Με τον Σάββα Ιακωβίδη |
Αντιστάσεις
ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ αέριο όπως και το πετρέλαιο, που επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν στις θάλασσές μας, είναι κρατικός πλούτος. Αυτά σημαίνουν οικονομική άνθιση και ευρωστία, ευημερία και πρόοδο για τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αρπακτική Τουρκία, μετά την ανακάλυψη των κυπριακών υδρογονανθράκων, επιδόθηκε σε εκβιασμούς. Κατέβασε τον στόλο της. Απογείωσε τα πολεμικά αεροσκάφη της.
Έκανε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην εξέδρα εξόρυξης και άρχισε έρευνες κατά ξηράν και θάλασσα, στην κυπριακή ΑΟΖ και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σταθερά, τους τελευταίους μήνες, απαιτεί με απύθμενο θράσος κέρδη και οφέλη από τα κοιτάσματα του κυπριακού αερίου. Η Τουρκία απειλεί, επίσης, το Ισραήλ, με το οποίο βρίσκεται στα μαχαίρια. Το φυσικό αέριο δεν έχει καμία σχέση με τις διεξαγόμενες συνομιλίες ούτε με την επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορεί, δηλαδή, από κρατικός πλούτος που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, να μετατραπεί σε δικοινοτικό πρόβλημα.
Ατυχώς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενέταξε, ως μη όφειλε, το φυσικό αέριο στις αδιέξοδες συνομιλίες, όπως παραδέχεται. Ενέπλεξε την Τουρκία, σε σημείο που...
η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός Εμπορίου να διαμηνύει ότι σε περίπτωση λύσης, θα ήταν προσφορότερη η σύνδεση με αγωγό του φυσικού αερίου μας με τον αγωγό Ναμπούκο, που περνά και ελέγχεται από την Τουρκία. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατ΄ επανάληψη έχει μιλήσει για συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου και υπόγειου πλούτου της Κύπρου με τους Τούρκους της Κύπρου, αλλά με εμπλοκή και της Τουρκίας.
Ακόμα και χθες, ανακοινώνοντας επίσημα την ποσότητα φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Αφροδίτη», κάλεσε την Τουρκία «όπως επιδείξει πνεύμα ειρήνης και συνδιαλλαγής, αποφύγει τις οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες και προκλήσεις που προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες, αλλά και ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία καλείται να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εργαστεί έμπρακτα για λύση», είπε.
Ο Δ. Χριστόφιας απέφυγε να αναφερθεί σε συνεκμετάλλευση με τους Τ/κυπρίους, όπως έπραξε π.χ. την περ. Τρίτη, στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή». Όμως, ευθύς έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αυτό δεν σημαίνει να ‘’μοιράσουμε’’ 50-50 με τους Τουρκοκυπρίους». Πάλι καλά! Η συνεχής, όμως, επιμονή του να προσκαλεί την Τουρκία να επιδείξει πνεύμα συνδιαλλαγής και συνεργασίας, με την ξεκάθαρη υπόσχεση ότι και αυτή μπορεί να ικανοποιηθεί στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών για το αέριο, μετά τη λύση, στέλνει δύο μηνύματα στην κατοχική δύναμη: Πρώτον, ότι η Κύπρος φοβάται τουρκική επιθετική ενέργεια. Δεύτερον, ότι η Τουρκία θα ωφεληθεί από το φυσικό αέριο. Αλλ’ η Τουρκία δεν θέλει συνεργασία ούτε συνεκμετάλλευση. Απαιτεί πλήρη έλεγχο της Κύπρου και των φυσικών πόρων της, και δη του αερίου και του πετρελαίου. Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος, πέρα από τις γνωστές θέσεις για λύση, έπρεπε να προτάσσει και τους εξής όρους:
Αν οι Τ/κ θεωρούν ότι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας -γιατί, τότε, παίρνουν διαβατήρια και ταυτότητες;- να αποκηρύξουν το ψευδοκράτος και να απαιτήσουν μαζί μας αποχώρηση του Αττίλα και των εποίκων, χωρίς τουρκικές εγγυήσεις σε μελλοντική λύση. Δέχονται; Επειδή δεν πρόκειται να δεχτούν, θα χάσουν και τα αβγά και τα πασχάλια. Δεν είναι νοητό να γίνεται λόγος για δήθεν Ειδικό Ταμείο, στο οποίο να κατατίθεται το… μερίδιό τους, είτε βρεθεί είτε όχι λύση. Οι καθαρές εξηγήσεις κάνουν τους καλούς συμπατριώτες. Δεν μπορεί οι Τ/κ να στηρίζουν το ψευδοκράτος, να αρμέγουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, και να επιμένουν και σε οφέλη από το αέριο. Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου