Η στιγμή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ιστορική. Αφού η AIG και ηCitibank δηλώνουν έτοιμες να επαναγοράσουν τις μετοχές τους, που έχει στο χαρτοφυλάκιο του τα αμερικανικό δημόσιο από το σχέδιο σωτηρίας του 2008 και μετά, στις ΗΠΑ, μπορούν να ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον ο πρώτος κύκλος της κρίσης, εκεί, έκλεισε.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανοίξει κάποιος δεύτερος ή τρίτος, ωστόσο, σημασία έχει ότι ο μεγάλος κίνδυνος για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μάλλον ανήκει...
στο παρελθόν.
στο παρελθόν.
Μπορεί να ισχυρισθεί το ίδιο και η Ευρώπη; Σε καμία περίπτωση. Η πρωτοφανής κρίση χρέους που έχει ενσκήψει στην Ευρωζώνη, με αφορμή τοελληνικό πρόβλημα, καθιστά την γηραιά ήπειρο εξαιρετικά ευάλωτη.
Και αυτό που την κάνει ακόμα πιο τρωτή είναι το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δεν είναι καν αποφασισμένη να δώσει λύση στο πρόβλημα της. Το γεγονός και μόνο ότι δεν είναι ενωμένη ενώπιον του κινδύνου, μαρτυρά του λόγου το αληθές.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν φτάσει στο σημείο να "αποφασίζουν" για την τύχη της, ακόμα και τρεις φορές στη διάρκεια μιας μόλις εβδομάδας. Κι όσο περνά ο καιρός, η εξέλιξη αυτή αντί να αραιώνει, πυκνώνει και η κατάσταση, αντί να εξομαλύνεται, γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου