Οι Έλληνες πολίτες – που μετατράπηκαν σε πειραματόζωα με την εφαρμογή του Μνημονίου- επαναστάτησαν με την ψήφο τους χθες και έδωσαν ένα οριστικό τέλος στη Μεταπολίτευση.
Διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό που, όσο κι αν φάνταζε πιθανό ως σενάριο, κανείς δεν πίστευε ότι θα λειτουργούσε τόσο καταλυτικά.
Από την Κυριακή το απευκταίο σενάριο είναι μια ζώσα πραγματικότητα που μοιάζει με καυτή πατάτα, καθώς «αντιμνημονιακές» και μη ομάδες καλούνται πλέον να δουν αν μπορούν να τα βρουν και σε ποια θέματα.
Ο δικομματισμός όπως τον γνωρίζαμε κατέρρευσε και οι δάνειες δυνάμεις κατάφεραν να διαλύσουν, εκτός από τον κοινωνικό ιστό, και το πολιτικό...
σύστημα της χώρας.
Το ποια θα είναι η νέα πραγματικότητα φαντάζει ως το μεγάλο ερώτημα, μια και, παρά όσα λέγονται δημόσια, το σκηνικό που διαμορφώνεται δεν μοιάζει σε τίποτε από τα παλιά. Η οργή των πολιτών δημιούργησε τη μεγάλη ανατροπή και οδηγεί τη χώρα σε ένα περιβάλλον άγνωστο.
Το δίλημμα της παραμονής μας στο ευρώ και στην ευρωζώνη επιστρέφει με φόντο τα σενάρια ακυβερνησίας, από τη μια, ή κυβέρνησης ισορροπιών του τρόμου, από την άλλη.
Το σενάριο κυβέρνησης τύπου Μόντι επανέρχεται μετά τον κύκλο των διερευνητικών εντολών, με τον Λουκά Παπαδήμο και τους συνεργάτες του να δείχνουν… ανακουφισμένοι από τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα η αποχή άγγιξε το 40% (πάνω από 2.000.000 ψηφοφόροι), όταν στις προηγούμενες εκλογές ήταν 29,1%.
Με ένα ΠΑΣΟΚ που υπό την ηγεσία του αμφισβητούμενοι ανοιχτά πλέον κ. Βενιζέλου επέστρεψε στα ποσοστά του 1974, απειλείται με διάλυση και οι πολίτες το καταδίκασαν; ΄Η με έναν ΣΥΡΙΖΑ που, καθώς ήρθε δεύτερος, οραματίζεται, υπό τον κ. Τσίπρα (ο οποίος δήλωσε ότι ξεκινά από σήμερα κιόλας «επαφές»), την «κατάληψη» του Μαξίμου, «συμμαχώντας ακόμη και με τον διάβολο» για να… πάρει τη Βαστίλη. Η άλλη καθαρή λύση -ύστερα από τις χθεσινές εξελίξεις- είναι η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών ως τον Ιούνιο.
Το αποτέλεσμα των εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία με ένα ποσοστό κατώτερο ακόμη και των πιο απαισιόδοξων προβλέψεων ουσιαστικά διαμορφώθηκε από ένα συντριπτικό «όχι» των πολιτών σε δύο «ναι» που είχε πει η Νέα Δημοκρατία.
Το πρώτο στον σχηματισμό της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου και το δεύτερο στο Μνημόνιο 2 μεταβλήθηκαν σε εκλογικό μπούμερανγκ. Οι κινήσεις αυτές του προέδρου της Ν.Δ. φαίνεται ότι δεν σβήστηκαν από το υποσυνείδητο των ψηφοφόρων, που με τον δικό τους τρόπο έστειλαν το μήνυμα για «όχι σε συγκυβέρνηση» με το ΠΑΣΟΚ.
Οι πολίτες έβαλαν στη Βουλή, και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό, το κόμμα του Πάνου Καμμένου, πολύ ψηλότερα από το ΚΚΕ. Το κόμμα του κ. Καμμένου, που δημιουργήθηκε επί της ουσίας εξαιτίας του Μνημονίου 2 και λειτούργησε ως δεξαμενή υποδοχής της οργής των ψηφοφόρων της Ν.Δ., που ανήκαν στο «αντιμνημονιακό μπλόκ», ξεπέρασε και το ΚΚΕ παρότι οι μετρήσεις δεν έδειχναν κάτι τέτοιο.
Επίσης, ο κ. Καμμένος εξακολουθεί να επιμένει στην άποψη ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Ν.Δ.
Εντυπωσιακή εμφάνιση έκανε και η Χρυσή Αυγή με τους σκληρούς του Ν. Μιχαλολιάκου, που αγγίζει το 7%, ξεπερνώντας τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, η οποία δημοσκοπικά είχε φουντώσει μέχρι την ώρα της κάλπης, αλλά τελικά υποχώρησε.
Νίκος Ελευθερόγλου
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου