Δεν πέρασε η διάταξη του υπουργού Υγείας για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων. Διαρροές από δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, "παρών" από ΝΔ, "όχι" από ΛΑΟΣ. Δυσφορία στο Μαξίμου και αιχμές για συντεχνίες
Απο μία κλωστή κρέμεται η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος, καθώς κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, βουλευτές και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν υπερψήφισαν αρκετά από τα 11 άρθρα.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς ΝΔ, ΛΑΟΣ, και 39 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το άρθρο 29, που περιλαμβάνει τη διάταξη για την απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία.
Μάλιστα, πριν τη διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, άναψαν τα αίματα στη Βουλή, όταν τα κόμματα της Αριστεράς ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, παρά...
την βελτιωτική αλλαγή την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος, προκειμένου - όπως τόνισε - «να αντιμετωπιστούν τα έντονα προβλήματα που εμφανίστηκαν από "πρακτικές δύστροπες ορισμένων φαρμακευτικών συλλόγων».
Από την πλευρά τους ΝΔ και ΛΑΟΣ κάλεσαν τον υπουργό να αποσύρει τη βελτιωτική διατύπωση, ώστε αυτή να επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να δοθεί χρόνος για καλύτερη επεξεργασία της. Μάλιστα τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εισηγητής του κόμματος Νάσος Αλευράς αλλά και οι βουλευτές του κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης και Χάρης Καστανίδης κάλεσαν τον κ. Λοβέρδο να λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις των βουλευτών και των κομμάτων.
Ωστόσο, ο κ.Λοβέρδος δεν δέχθηκε να αποσύρει την επίμαχη διάταξη και, έτσι, κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ καταψήφισαν το εν λόγω άρθρο, η ΝΔ δήλωσε «παρών», όπως και 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ εννέα βουλευτές του πλειοψηφούντος κόμματος το καταψήφισαν.
Σε σύνολο 253 παρόντων, υπέρ του επίμαχου άρθρου, τάχθηκαν 101 βουλευτές, ενώ 65 το καταψήφισαν και 87 δήλωσαν «παρών», με αποτέλεσμα να απορριφθεί, προκαλώντας την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου. «Περιμέναμε τις διαρροές, ωστόσο αποδεικνύεται ότι οι συντεχνίες έχουν ισχυρή επιρροή πάνω στους βουλευτές. Ειδικότερα για το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων η κυβέρνηση θα επανέλθει με νεότερη νομοθετική πρωτοβουλία», έλεγαν κύκλοι που κινούνται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Να σημειωθεί πως 42 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισαν το άρθρο 6 που δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία δικηγορικών εταιρειών, ενώ πλειάδα βουλευτών της ΝΔ, ανάμεσα στους οποίους οι δικηγόροι Π.Παυλόπουλος, Δ.Σιούφας, Π. Παναγιωτόπουλος, Ε.Μεϊμαράκης, Ε.Βόζεμπεργκ, Κ. Τζαβάρας, Μ.Γιαννάκης, Γ.Ανδριανός, Μ.Τζίμας, Ν.Νικολόπουλος και Κ.Μαρκόπουλος απείχαν από τη ψηφοφορία.
Δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν πολλές διαφωνίες και για άλλες διατάξεις, όπως αυτές που προβλέπουν περικοπές των δώρων και των επιδομάτων συνταξιούχων κάτω των 60 ετών, κατάργηση όλων των θυγατρικών εταιριών του ΕΟΜΜΕΧ, καθώς και τη σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.
Η ΝΔ υπερψήφισε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 29, για το οποίο οι βουλευτές της δήλωσαν «παρών» ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές της. Ο ΛΑΟΣ, καταψήφισε μόνο το άρθρο 29 ενώ ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα. Όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν παρών στα άρθρα 17, 19 ,24 και 29 εκτός από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα στη σύσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Αρβανιτίδης ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Αργύρης Λαφαζάνης. Ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή είναι η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Χρήστος Κατσούρας και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος που καταψήφισε όλα τα άρθρα.
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα στη σύσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Αρβανιτίδης ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Αργύρης Λαφαζάνης. Ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή είναι η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Χρήστος Κατσούρας και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος που καταψήφισε όλα τα άρθρα.
Ειδικότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν:
-Άρθρο 4 (αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρύθμιση οικονομικών εκκρεμοτήτων των δήμων): Παρών 5, όχι δύο.
-Άρθρο 6 (δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια): Παρών 9, όχι 33.
-Άρθρο 7 (δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας): Παρών ένας, όχι 13.
-Άρθρο 16: Παρών 4, όχι 5. Άρθρο 17: Παρών 6, όχι 5. Άρθρο 19: Παρών 6, όχι 10 (Τα άρθρα προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων. Όλες οι θυγατρικές εταιρίες του ΕΟΜΜΕΧ καταργούνται και απολύονται ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι.)
-Άρθρο 24 (περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών): Παρών 6, όχι 34.
- Άρθρο 29 (πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων): Παρών 30, όχι 9.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου