Σελίδες

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι Παπακώστας και Καραμίχος ''ξαναποκαλύπτουν'', την Αποκάλυψη του Ιωάννη,


  στις 24 και 25-02-2012 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.


       ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ. 

           Σε ποιητική απόδοση και μουσική σύνθεση Νίκου Παπακώστα.

            και σκηνοθετική επιμέλεια και αφήγηση: Γιώργος Καραμίχος.

             24 και 25.02.2012, 21.00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης





σκηνοθετική επιμέλεια και αφήγηση: Γιώργος Καραμίχος.

Y. KARAMIHOS
clip_image001
 Παρασκευή 24  και Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, στις 21.00

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

σε
ποιητική απόδοση και μουσική σύνθεση
Νίκου Παπακώστα





Στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, στις 21.00 παρουσιάζεται, σε επανάληψη μετά την πετυχημένη πρεμιέρα του περασμένου Δεκεμβρίου, ένα ξεχωριστό έργο, που καταλαμβάνει μία ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια γραμματεία, την "Αποκάλυψη του Ιωάννη", σε ποιητική απόδοση στα σύγχρονα ελληνικά και μουσική του Νίκου Παπακώστα.


Η "Αποκάλυψη του Ιωάννη", ένα πανανθρώπινο έργο που κινείται ανάμεσα στην προφητεία και το όραμα, την αγωνία και την υπέρβαση, με την ποιητική απόδοση και τη μουσική του Νίκου Παπακώστα, αλλά και τη σκηνοθετική επιμέλεια και αφήγηση του Γιώργου Καραμίχου, αποκτά μία νέα, διαφορετική μορφή. Χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενό του ή να αποκτά αυθαίρετες ερμηνείες έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο θρησκευόμενο και μη ελληνικό κοινό, αλλά μέσω της μουσικής, και το παγκόσμιο, αναδεικνύοντας όλη την μοναδικότητά του. Όλη την ξεχωριστή του δύναμη, τους πολλαπλούς συμβολισμούς του, το θείο μεγαλείο όπως αποκαλύπτεται από τα οράματα και το λόγο του Ιωάννη. 


Ο Νίκος Παπακώστας επεδίωξε να κάνει πιο κατανοητό στον αναγνώστη και τον ακροατή ένα εξαιρετικά δύσκολο και μερικές φορές στριφνό και δυσνόητο κείμενο και αυτός ήταν ο λόγος που επέλεξε στη μετάφραση και την ποιητική του απόδοση μια απλή, κατανοητή και χωρίς ακρότητες γλώσσα.


Ο Γιώργος Καραμίχος σημειώνει: "Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, στην καινούργια έμμετρη απόδοση δια χειρός Νίκου Παπακώστα αποτελεί μία ευφάνταστη και συνάμα ακριβή ποιητική ματιά του σπάνιου και αρχετυπικού αυτού έργου. Η παράστασή μας, ακολουθώντας την εμπλουτισμένη με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα και μοτίβα μουσική, ευελπιστεί να αναδείξει την εντυπωσιακή, πυκνή και πλήρη μάχη των δυνάμεων του πρωτότυπου έργου. Το Σκοτάδι απέναντι στο Φως, οι Δαίμονες απέναντι στους Αγγέλους, ο ανθρώπινος Φόβος απέναντι στη αρχέγονη Γνώση. Εδώ συναντώνται, τόσο εικαστικά όσο και ερμηνευτικά, τα στοιχεία της φύσης με τα συμβολικά στοιχειά της Αποκάλυψης. Όπλα μας η μουσική, η εικόνα κι ο λόγος. Ο ήχος με τη σιωπή του και το φως με τη σκιά του."


Στην παράσταση σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι εικαστικές δημιουργίες του Ιωάννη Βλαζάκη, οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα, και τα ηχητικά εφέ του Ηλία Λάκκα που διαμορφώνουν ένα σύγχρονο, εντυπωσιακό σκηνικό περιβάλλον, συνταιριαστό με το έργο. Προηχογραφημένα μουσικά κομμάτια του Νίκου Παπακώστα αγκαλιάζουν και προβάλλουν τον ποιητικό λόγο, και εμπλέκονται αρμονικά με τις νέες συνθέσεις του, που γράφτηκαν ειδικά για το έργο, τις οποίες ερμηνεύουν ζωντανά επί σκηνής, οι μουσικοί: Μαρία Ρεμπούτσικα, Α΄ βιολί, Γιώργος Κωνσταντινίδης Β΄ βιολί, Φιλένια Σπαχή Τσέλο, Νίκος Πιτλόγλου πιάνο, Κώστας Κουτσικούρης κλασική κιθάρα.


Παρασκευή 24 και Σάβατο 25 Φεβρουαρίου 201, στις 21.00


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ



Ποιητική απόδοση στα σύγχρονα ελληνικά και μουσική σύνθεση: Νίκος Παπακώστας
Σκηνοθετική Επιμέλεια και Αφήγηση: Γιώργος Καραμίχος
Εικαστική δημιουργία: Ιωάννης Π. Βλαζάκης 
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα 
Ήχος και εφέ: Ηλίας Λάκκας 


Συμμετέχουν επί σκηνής οι μουσικοί:
Μαρία Ρεμπούτσικα : Α΄ βιολί 
Γιώργος Κωνσταντινίδης: Β΄ βιολί 
Φιλένια Σπαχή: Τσέλο 
Νίκος Πιτλόγλου: Πιάνο 
Κώστας Κουτσικούρης: Κλασική Κιθάρα 
Διάρκεια: 1.40΄
Τιμή εισιτηρίων 12?, ενιαίο 
Αίθουσα: Θέατρο 



Βιογραφικά σημειώματα.


ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ
Ο Νίκος Παπακώστας κατάγεται από την ορεινή Σκουληκαριά της Άρτας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βασικό όργανο του είναι η κιθάρα και έχει συνεργαστεί σε παλιές η πρόσφατες συναυλίες η δισκογραφικά με πολλούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες,  όπως η Χάρις Αλέξιου, η Ελένη Βιτάλη, η Άννα Βίσση, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Γιώτα Λύδια, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αλέξανδρος Χατζής, η Μαρία Σουλτάτου, η Καλλιόπη Βέττα , ο Βασίλης Λέκκας, ο Μπάμπης Στόκας, ο Franco Simone, η Iva Zannichi και οι Nomadi από την Ιταλία, o Αlex Busanel από τη Γαλλία, οι Africa Moyo από το Κογκό, οι Guaragniaum και η Maria Moramarco από τα ελληνόφωνα χώρια της Κάτω Ιταλίας κ.α. Η μουσική του κινείται σε ευρύτατα επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τη τζαζ και το μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά. Έχει γράψει μουσική για θεατρικά έργα, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι μέλος των  Ενώσεων Συνθετών και Στιχουργών Γαλλίας και Ιταλίας, καθώς και πολλών οργανώσεων της παγκόσμιας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.
Για πολλά χρόνια ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Παραγωγών Δισκογραφίας  ( F.I.P.I.) για όλο τον κόσμο , ενώ  τώρα είναι γενικός Γραμματέας της Ένωσης  Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας, ΕΜΣΕ.
Ελληνική και ξένη δισκογραφία
Φεύγουν οι ώρεςΟ πρώτος δίσκος του, στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Ταξίδια και όνειραΜια μουσική περιήγηση στο χώρο της λαϊκής μπαλάντας με τον Μιχ. Δημητριάδη, την Χρυσούλα Σταύρου, την Φαίη Μάτσου, τον Χρήστο Αγραφιώτη και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.
13 Ροκ ΙστορίεςΔισκογραφική συνεργασία Νίκου Παπακώστα και Αλέξανδρου Χατζή. Ο δίσκος αυτός, χωρίς να έχει ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, παίρνει θαυμάσιες κριτικές και χαρακτηρίζεται σαν ένας από τους καλύτερους δίσκους της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.
BalkanΚορυφαία δισκογραφική στιγμή στην πορεία του συνθέτη, του ανοίγει τις πόρτες στην παγκόσμια δισκογραφία, αφού εκδίδεται σε πολλές χώρες του κόσμου και χαρακτηρίζεται σαν δίσκος αναφοράς στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Τραγουδούν η Νάντια Καραγιάννη και ο Αλέξανδρος Χατζής, ενώ καθοριστική είναι η συμμετοχή των Χάλκινων της Γουμένισσας και του Βούλγαρου Ιvan Kostof στα παραδοσιακά πνευστά.
La citta del sole
Πρώτη δισκογραφική συνεργασία με τον κορυφαίο Ιταλό τραγουδιστή Franco Simone και την μεγάλη κύρια του ιταλικού τραγουδιού Iva Zannichi (ήταν η πρώτη που έκανε γνωστά στην Ευρώπη τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη). Ο δίσκος αυτός χαρακτηρίζεται σαν η καλύτερη διεθνής δισκογραφική συνεργασία της χρονιάς, οδηγεί -μαζί με τον Franco Simone - στην κατάκτηση του Μεγάλου Βραβείου για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000 και γίνεται αφορμή για την πρώτη συνεργασία του συνθέτη με τη Warner.
Παρά θιν αλός 
Ένα μουσικό ταξίδι στο Αιγαίο με σολίστ το Νικόλα Χατζόπουλο. Στο δίσκο αυτό ο Νίκος Παπακώστας κάνει την ενορχήστρωση χρησιμοποιώντας έντεχνη ορχήστρα, για να προβάλει τη μαγεία της αιγαιοπελαγίτικης μουσικής.
Quatrifoglium
Συμμετέχει στο δίσκο Quatrifoglium του συγκροτήματος Guaragniaumαπό την Κάτω Ιταλία. Ο δίσκος αυτός γράφτηκε για τις ανάγκες της ταινίας Nonholatesta του τιμημένου με Oscar Ιταλού σκηνοθέτη Hermano Olmi . Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Terra Humana
Ειδική έκδοση του Balkan για όλο τον κόσμο από τη γαλλική Sunset France.
Eliopolis
Ειδική έκδοση του La citta del sole για όλο τον κόσμο από τη Warner.
Mediterraneo
Μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια προβολής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής μέσα από την σύγχρονη αντίληψη και με χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.
Freedom
Μια μοναδική συνεργασία με το αφρικάνικο γκρουπ AfricaMoyo.
The secret side
Ορχηστρικός δίσκος, από την ιταλική δισκογραφική εταιρεία Gudy Music, που παραμένει στα charts για περισσότερο από είκοσι εβδομάδες, ενώ κατακτά την πρώτη θέση για πέντε εβδομάδες.
Let ' s dance with the Lucky Band
Δίσκος από την Busy Music στη Γαλλία, που προκύπτει από τη συνεργασία του Νίκου Παπακώστα με το Βέλγο σύνθετη και τραγουδιστή Alex Busanel για τις ανάγκες ταινιών κινουμένων σχεδίων.
Mediterranean Spirits and Sounds
Δισκογραφική δουλειά του συνθέτη για τις ανάγκες του μουσικού περιοδικού New Age στην Ιταλία.
ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 
Συνεργασία του συνθέτη με την  Μαρία Σουλτάτου
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Τελευταία δισκογραφική δουλειά του συνθέτη με την Καλλιόπη Βέττα για την  Warner
Συμμετοχή σε διεθνείς δισκογραφικές συλλογές:
Rue Balzac
Του κορυφαίου γάλλου τραγουδιστή Johnny Haliday, μαζί με τους Ray Charles, John Lee Hooker, Willie Nelson, Kenny Rodgers, Franky Lane κ.α.
New Morning
Του πλέον έγκυρου περιοδικού στο χώρο της παγκόσμιας έντεχνης μουσικής NewAge, μαζί με τους David Scott, Wayne Gratz κ.α.

Collezione2002Συλλογή των σαράντα καλύτερων τραγουδιών της χρονιάς από την Ομοσπονδία Εταιρειών Δίσκων της Ιταλίας, όπου συμπεριλαμβάνονται τρία τραγούδια του.
Karma
Συλλογή από τα καλύτερα ethnic μουσικά κομμάτια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, με συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων από τις πέντε ηπείρους.
Anthologie
Συλλογή των καλύτερων τραγουδιών του Ιταλού τραγουδιστή Franco Simone. Μια ειδική έκδοση της Warner για τη Λατινική Αμερική.
Βραβεύσεις:
Το 2000 στο Παγκόσμιο Μουσικό Φεστιβάλ των Βρυξελλών Viva Musica βραβεύεται με το Μεγάλο Βραβείο για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000 
Το 2003, στις Κάννες, βραβεύεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Δισκογραφικών Εταιρειών ( F . I . P . I .), για την προσφορά του στη μουσική και για τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.
Το 2004 βραβεύεται με το Μεγάλο Διεθνές Βραβείο από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων στη Λυρική Σκηνή στην Αθήνα, για το σύνολο του έργου του και την διεθνή του πορεία.  Το 2009 βραβεύεται για την προσφορά του στον πολιτισμό από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας. Το 2010 βραβεύεται από την NATIONAL ACADEMY OF MUSIC των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για το έργο του REQUIEM MEDITERRANEO.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΙΧΟΣ.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο(αποφ. 1995) και στη δραματική σχολή του Εθνικού  θεάτρου(αποφ. 2000).  Μιλά αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά.
Στο θέατρο συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Διαγόρα Χρονόπουλο, Λυδία Κονιόρδου, Δάφνη Βασιλειάδου, Daryl Runswick, Μιχάλη Κακογιάννη, Θέμη Μουμουλίδη, Γιάννη Χουβαρδά, Θωμά Μοσχόπουλο, Αντώνη Καλογρίδη, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Μ. Ρέππα-Θ. Παπαθανασίου, Έλενα Πέγκα, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Esther Andre Gonzales. Εργάστηκε στο Εθνικό θέατρο (Αχαρνής, Ηλέκτρα, Ποια Ελένη;), στο Θέατρο του Νότου(Η ζάλη των ζώων πριν από τη σφαγή, Πολύ Κακό για το Τίποτα), στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας(Μίκης Θεοδωράκης, Μια Μουσική Παράσταση), στο Θέατρο Τέχνης(Τριαντάφυλλο στο Στήθος, Η Μέθοδος Γκρόνχολμ, Τα Μάτια Τέσσερα), στο Θέατρο Μουσούρη (Προυφ) κ.α.
Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Πάνο Καρκανεβάτο (Χώμα και Νερό, Αθανασία), Στράτο Τζίτζη (Σώσε με), Νίκο Περάκη (Η Λίζα κι όλοι οι άλλοι), Πάνο Πορτοκαλάκη (Οι Θεατρίνες), Πέτρο Σιλβέστρο (Απότομο φρενάρισμα), Δημήτρη Εμμανουηλίδη (Destroy all Brains), Μ.Ρέππα-Θ. Παπακωνσταντίνου(Οξυγόνο), Ντίνο Μαυροειδή (Μια υπέροχη Μέρα), Στέργιο Νιζήρη (Είναι ο Θεός Μάγειρας;), Γιάννη Ξανθόπουλο (Πέντε Λεπτά Ακόμα), Γιάννη Σμαραγδή (El Greco), Haik Katsikian (Doves), Christine Crokos (Γαμήλιο Πάρτυ), Jeremy Podeswa (Fugitive Pieces), Βίκυ Βελλοπούλου (Προσοχή Αρκούδα), Νίκο Γκαϊτατζή (Without Borders), Άγγελο Φραντζή, Βασίλη Μυριανθόπουλο (Μόλις Χώρισα) , Στάθη Αθανασίου(DOS)κ.α.
Στην τηλεόραση έχει εργαστεί για τους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ALPHA, ANT1, στις σειρές Κόκκινος Κύκλος, Φεύγα, Μυστικές Διαδρομές, Λένη, Δέκατη Εντολή, Το Καφέ της Χαράς, Κανείς δε Λέει Σ'αγαπώ, Επαφή, Η Τελευταία Παράσταση, Πλάκα μου Κάνεις, Οι Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα, Αληθινοί Έρωτες, Εντιμότατοι Κερατάδες, Σε Είδα , Ματωμένα Χώματα , Ονειροπαγίδα κ.α.
Έχει μεταφράσει διάφορα έργα από τα αγγλικά και τα ισπανικά εκ των οποίων Η Μέθοδος Γκρόνχολμ  ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Παρισιάνου. Για την ίδια παράσταση έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο  ανδρικού ρόλου στα βραβεία Αθηνοράματος 2008.
Έχει σκηνοθετήσει την παράσταση "Συμβολαιογράφος" του Ν. Βασιλειάδη στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γ. Αρμένη και το "Θυμάσαι Πώς Μύριζαν οι Μανόλιες στη Νικαράγουα;" του Γιάννη Σουλιώτη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Έχει παρουσιάσει την τελετή έναρξης και λήξης του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Θεατρικών βραβείων, Χρυσών σκούφων κ.α.
Έχει, επίσης, έντονη ανθρωπιστική δράση υποστηρίζοντας ενεργά το Χαμόγελο του Παιδιού, τη Θεραπευτική Ιππασία και άλλες μη κερδοσκοπικές, μη κυβερνητικές εταιρίες με στόχο τη βελτίωση της ζωής κοινωνικά υποβαθμισμένων ατόμων.
Διδάσκει υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών και στην Πρώτη Πράξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: