Περισσότερο ορατό από ποτέ το ενδεχόμενο διχοτόμησης της ΠΓΔΜ, λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Σκοπιανού πρωθυπουργού έναντι των γειτονικών χωρών
Ο κ. Γκρούεφσκι, με την αδιάλλακτη στάση που τηρεί έναντι όλων των γειτονικών χωρών, οδηγεί την δική του σε αστάθεια, με το ενδεχόμενο της διχοτόμησης να είναι περισσότερο ορατό από ποτέ. Ο ίδιος βέβαια, έχει εξασφαλίσει υψηλή χρηματοδότηση για τον «μακεδονισμό» του, από εξωθεσμικά κέντρα, και ίσως έχει σοβαρούς προσωπικούς λόγους να τον συνεχίζει.
Κατηγορεί όμως «υπηρεσίες άλλων χωρών» που ενεργούν για τον διαμελισμό των Σκοπίων. Και οι πρόσφατες κατηγορίες του απευθύνονται αφενός προς την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, αφετέρου προς την Ελλάδα, ότι υποκινούν τους Αλβανούς των Σκοπίων. Μάλιστα κατηγορεί τα αλβανικά κόμματα της χώρας του, ότι εξυπηρετούν ελληνικά... συμφέροντα. Παραβλέπει βέβαια δύο σημαντικούς παράγοντες.
Πρώτον, ότι η σκοπιανή κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τη συμφωνία της Αχρίδας του 2001, όπου δόθηκαν προνόμια στους Αλβανούς τα οποία δεν μετουσιώθηκαν σε πράξη και δεύτερον ότι οι αντιθέσεις (και αιματηρές) Σλάβων και Αλβανών της χώρας του υποκινούνται και από τις δύο πλευρές. Η πολυπολιτισμικότητα, που τόσο επιθυμεί να εφαρμοσθεί το παγκόσμιο σύστημα για να καταστούν αδύναμα τα κράτη, έδωσε κι εδώ τα διαπιστευτήριά της.
Υπάρχει βέβαια και αλλαγή στην αμερικανική στάση. Τα Βαλκάνια δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα πλέον για την κυβέρνηση των Η.Π.Α., εφόσον με τις φιλικές κυβερνήσεις των χωρών, τις οποίες εγκαθίδρυσε, απομακρύνθηκε προς το παρόν η ρωσική κάθοδος στη βαλκανική. Ήδη η Βουλγαρία ακύρωσε και το τελευταίο ρωσικό έργο που επρόκειτο να κατασκευασθεί, τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε.
Ως προς το θέμα του «μακεδονισμού» η προσπάθεια του κ. Γκρούεφσκι να περιβληθεί τον μανδύα του Μακεδόνα, προσκρούει στην ισχυρή αντίδραση των Βουλγάρων, οι οποίοι με κάθε μέσο διαμηνύουν ότι οι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι και η γλώσσα τους βουλγαρική. Υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν την ένταξή τους σε διεθνή φόρα, με την προϋπόθεση να εγκαταλειφθεί ο «μακεδονισμός».
Ως προς την Ελλάδα, ουσιαστικά ο κ. Γκρούεφσκι όσα ζητούσε τα πήρε. Και το όνομα της Μακεδονίας θα ενυπάρχει στην ονομασία του κράτους του, και η γλώσσα με την εθνικότητα θα είναι «μακεδονική», αφού η ελληνική πλευρά ουσιαστικά το αποδέχθηκε, προς βλάβη των ελληνικών συμφερόντων. Ίσως κάποτε πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις από τους «αρμοδίους» πώς συμβαίνει σε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να υποχωρούμε.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Γκρούεφσκι είναι ότι αυτοπαγιδεύτηκε στην αδιαλλαξία του. Λόγω δε και της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας του, επιβιώνει ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το αίσθημα του «μακεδονισμού» (και στην Αλβανία παρατηρείται το φαινόμενο έξαρσης ακραίου εθνικισμού, όπου ο ανθελληνισμός προσθέτει ψήφους στα κόμματα). Αυτού του είδους η πολιτική μπορεί να φέρει αποτελέσματα, σ’ αυτόν που την εκφράζει, στο εσωτερικό μέτωπο, στις διεθνείς όμως σχέσεις είναι ανασχετικός παράγοντας.
Έτσι, κατ’ αυτό το διάστημα στα Σκόπια ετοιμάζονται για την επικείμενη Σύνοδο ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας όμως ότι ελάχιστες πιθανότητες έχουν για να γίνουν δεκτοί. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Γκρούεφσκι φρόντισε να το προαναγγείλει, προ διμήνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντνέβνικ». Ο γ.γ. γραμματέας του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε και πρόσφατα, ότι αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας, δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση ένταξης των Σκοπίων στον Οργανισμό.
Επιδιώκουν, για να μη επιστρέψουν πάλι με άδεια χέρια, να υπάρξει μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, όπου η χώρα θα βρίσκεται μεν υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα έχει συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Αυτό μπορεί να παρουσιασθεί στους Σκοπιανούς πολίτες ως επιτυχία, στην ουσία όμως δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά μια συμφωνία που έχει υπογράψει το ΝΑΤΟ και με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.
Όλα αυτά, η ελληνική πλευρά δυστυχώς δεν θέλει να τα αξιοποιήσει. Οι προτάσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ και των συμβούλων τύπου Άλεξ Ρόντου που γίνονται αποδεκτές, μέχρι σήμερα, ουδέν θετικό προσέφεραν στη χώρα μας. Μπορεί κάποιος να πει, ότι δεν συμβαίνουν τυχαία.
Ο Μακεδών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου