Την κατηγορηματική άποψη, πως η Τουρκία δεν έχει καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν σχεδιάζει προσάρτηση των κατεχομένων - όπως πρόσφατα απείλησε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς - και πως αυτό θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, εκφράζει η υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».
Στη συνέντευξή της, η Κύπρια υπουργός επισημαίνει ότι η Τουρκία κρατά υπό κατοχή το βόρειο μέρος της Κύπρου, το οποίο διαχειρίζεται «ως μια επαρχία της Τουρκίας» καθώς «η 'Αγκυρα έχει τον στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό έλεγχο», στα κατεχόμενα βρίσκονται εγκατεστημένοι 40.000 Τούρκοι στρατιώτες και ζουν εκεί 300.000 έποικοι από την Ανατολία, οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι έχουν καταστεί πλέον μειονότητα, ενώ η Τουρκία πουλά τις ελληνοκυπριακές...
ιδιοκτησίες, δημιουργώντας τετελεσμένα.Στη συνέντευξή της, η Κύπρια υπουργός επισημαίνει ότι η Τουρκία κρατά υπό κατοχή το βόρειο μέρος της Κύπρου, το οποίο διαχειρίζεται «ως μια επαρχία της Τουρκίας» καθώς «η 'Αγκυρα έχει τον στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό έλεγχο», στα κατεχόμενα βρίσκονται εγκατεστημένοι 40.000 Τούρκοι στρατιώτες και ζουν εκεί 300.000 έποικοι από την Ανατολία, οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι έχουν καταστεί πλέον μειονότητα, ενώ η Τουρκία πουλά τις ελληνοκυπριακές...
Στην ερώτηση εάν η επανένωση έχει κατ' αυτόν τον τρόπο αποτύχει, η κ. Μαρκουλλή απάντα ότι «όλα μπορούν να συμβούν, όμως για την Κύπρο χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από ελπίδες και θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη πίεση από την ΕΕ και τον ΟΗΕ προς την Τουρκία».
Απαντώντας στην ερώτηση, ως προς το αν η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική έχει αποτύχει στο Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τίθενται πάνω από τις αρχές της ΕΕ και του ΟΗΕ και πως είναι γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος και παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και ως εκ τούτου απαιτείται «περισσότερη πίεση, περισσότερη αποφασιστικότητα και θέσεις αρχών έναντι της Τουρκίας».
Η ίδια, αναφερόμενη στο είδος της λύσης που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο Κυπριακό, τονίζει πως αυτή είναι ένα «ομοσπονδιακό κράτος Κύπρος», ενώ η τουρκική πλευρά επιδιώκει μια συνομοσπονδία δύο κρατών, κάτι που δεν υπάρχει πουθενά, ενώ σημειώνει πως «η Τουρκία λέει ότι θέλει μια λύση πριν από την Κυπριακή Προεδρία. Αλλά ποια λύση; Δύο κράτη δεν είναι αποδεκτά».
Σχολιάζοντας τις απειλές της Τουρκίας για πάγωμα των σχέσεών της με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, η κ. Κοζάκου-Μαρκουλλή επισημαίνει ότι η Τουρκία απειλούσε αρχικά με πάγωμα των σχέσεών της με την ΕΕ, διαπίστωσε όμως ότι αυτό την βλάπτει και τώρα θέλει να παγώσει μόνο τις σχέσεις της με την Κύπρο.
Ταυτόχρονα τονίζει πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ διαμήνυσαν σαφώς στους Τούρκους ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό: Μια υποψήφια χώρα πρέπει να αποδεχθεί την ΕΕ με τα 27 μέλη, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό είναι μια απόφαση της ΕΕ.
Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως αν η Τουρκία παγώσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι πρόβλημα της ίδιας της Τουρκίας, ενώ αντιθέτως αν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της - δηλαδή, όπως σημειώνει η συντάκτρια, αναγνώριση της Κύπρου, άνοιγμα των λιμανιών της για την Κύπρο, διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης στην Κύπρο - τότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τα κεφάλαια που έχουν μπλοκάρει από το 2006.
Αναφερόμενη στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, η υπουργός τονίζει ότι το 95% των εργασιών της Προεδρίας είναι προκαθορισμένες από το τρέχον πρόγραμμα της ΕΕ, ενώ η Κύπρος θα πρέπει να συντονίσει τις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Οικονομικό Πλαίσιο 2014-2020, που πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του έτους και που αποτελούν μια πραγματικά μεγάλη πρόκληση για την Προεδρία.
Τέλος, σε σχέση με το ενδεχόμενο κύματος προσφύγων από τη Συρία, τονίζει πως αποτελεί τη βασική ανησυχία της Κύπρου και δεν αποκλείεται, ενώ συμπληρώνει χαρακτηριστικά πως «πρέπει να σταματήσουμε το θάνατο αθώων ανθρώπων. Δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις σε όλη την περιοχή. Ιδιαίτερα θα μπορούσε να επηρεάσει το Λίβανο με τις λεπτές του ισορροπίες μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων. Στη Συρία πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή, το καθεστώς Ασάντ πρέπει να παραιτηθεί».
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου