Είναι τώρα σαφές πως η Λευκωσία ανέμενε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης. Αυτή τη στιγμή είναι προφανές πως η προσοχή της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι στραμμένη στη σύναψη του διακρατικού δανείου από τη Ρωσία και ενδεχομένως και από άλλη δεύτερη χώρα, και ταυτόχρονα στα βήματα που θα γίνουν για να υποβληθεί αίτημα στο μηχανισμό στήριξης ΕFSF για λήψη τραπεζικής βοήθειας. Ο συνδυασμός ρωσικού δανείου και Μηχανισμού είναι το επικρατέστερο σενάριο επί του οποίου φαίνεται να εργάζεται σε αυτή τη φάση η Κυπριακή Κυβέρνηση.
Και ο συνδυασμός αυτός θεωρείται ως μια από τις διεξόδους ώστε να αποφευχθούν, στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει, επαχθείς όροι. Αυτό, δυστυχώς, το καθορίζουν εκείνοι... που δίνουν τα λεφτά και όχι αυτοί που περιμένουν να τα πάρουν. Συνεπώς, οι όποιες προσπάθειες γίνονται, καλώς γίνονται, όμως στο τέλος θα κριθούν όλα εκ του αποτελέσματος.
Το σκηνικό γύρω από τα ζητήματα τούτα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει σύντομα. Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι άλλο. Μπορεί μια χώρα να ζει, να λειτουργεί με δανεικά; Να δημιουργεί εξαρτήσεις; Η Ρωσία είναι ασφαλώς μια πολύ φιλική χώρα και γι’ αυτό σπεύδει να ανταποκριθεί στο αίτημα μας για βοήθεια. Και είναι προφανές πως η διαχρονική σχέση και φιλία αποτελούν εχέγγυο.
Όμως, την ίδια ώρα θεωρούμε πως είναι λανθασμένο ως προσέγγιση και ως φιλοσοφία η λογική να προσφεύγουμε συνεχώς σε δανεισμό. Γιατί, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που η Κύπρος πήρε δάνειο από τη Ρωσία. Και τότε υποδεικνυόταν αρμοδίως ότι με το δάνειο «θα αντέχαμε μέχρι και τον Φεβρουάριο». Ξεμείναμε, όμως, στα μισά του δρόμου και όχι μόνο επανερχόμαστε ως χώρα προς τους δανειστές μας, αλλά πλέον φαντάζει μονόδρομος και η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.
Θεωρούμε πως εάν δεν γίνουν τομές, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, τα οποία φαντάζουν πλέον πολύ κοντά μας. Είναι γι’ αυτό που πρέπει να αφήσουν όλοι τα προεκλογικά παιχνίδια, τις κομματικές ισορροπίες και να συζητήσουν διεξόδους. Να δοθούν λύσεις μακράς πνοής, που θα διασφαλίζουν το μέλλον της χώρας μας.
ΠΗΓΗ: ''ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου