του Χρήστου Καπούτση*
Περιμένουμε, με δικαιολογημένη αγωνία, το στρατιωτικό πλήγμα των Αμερικανών και των συμμάχων τους εναντίον της Συρίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που είναι και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ για την ειρήνη, αποφάσισε την λύση στρατιωτικού χαρακτήρα στη σπαρασσόμενη Συρία. Επέλεξε τη στρατιωτική βία, από τη διπλωματία. Ήδη το αεροπλανοφόρο ''ΝΙΜΙΤΣ'' που το συνοδεύουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια, πλέουν προς την Ερυθρά Θάλασσα. Εκτιμάται ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια που βρίσκονται σε απόσταση βολή από τη Συρία, μεταφέρουν ένα φορτίο με πάνω από 300 πυραύλους ''Τόμαχοκ''. Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν μια σκληρή, αλλά περιορισμένης έκτασης επίθεση, διάρκειας το πολύ 3 ημερών, μέχρι να εξουδετερώσουν περίπου 100-120 στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.
Η έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων πιθανόν να καθυστερήσει, αφού θα πρέπει να την εγκρίνει το Αμερικανικό Κογκρέσο. Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ , σύμφωνα με μετρήσεις της αμερικανικής Κοινή Γνώμης, δεν έχει λαϊκή υποστήριξη, για αυτό ζητείται η έγκριση του Κογκρέσου, ώστε να ενδυναμωθεί η αποδοχή και η απήχηση, αυτής της απόφασης. Πάντως, αρκετοί αμερικανοί Βουλευτές δεν έχουν πειστεί, για την αναγκαιότητα της στρατιωτικής δράσης στη Συρία.
Επίσης, αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις που έκανε στη Deutsche Welle για το συριακό ζήτημα ο αμερικανός διεθνολόγος Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ. Ο επιφανής διεθνολόγος, καταλογίζει στην αμερικανική πλευρά έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη ΣΥΡΙΑ και σημειώνει ότι το στρατιωτικό-τιμωρητικό χτύπημα, είναι αμφίβολο αν λύνει το πολύπλοκο πρόβλημα της Συρίας.
Φυσικά, παράλληλα με τις στρατιωτικές προετοιμασίες, κλιμακώνεται και ο πόλεμος της προπαγάνδας, από ΟΛΕΣ τις εμπόλεμες πλευρές. Σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων που παρουσιάζουν οι αμερικανοί ισχυριζόμενοι ότι ο ΑΣΑΝΤ χρησιμοποίησε χημικά εναντίον των πολιτών, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει 322 νεκρούς από χημικά, ενώ η τετρασέλιδη αμερικανική έκθεση που παρουσίασε ο αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. Τζον Κέρι κάνει λόγο για 1429 νεκρούς. Είναι τεράστια η απόκλιση και μάλλον αναλόγων διαστάσεων και το ψέμα…
Δεν θα υπάρξουν αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Και αυτό διότι, η ΣΥΡΙΑΚΗ αεράμυνα, είναι ενισχυμένη με σύγχρονα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, που δεν επιτρέπουν την ανενόχλητη δράση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Αναφερόμαστε ουσιαστικά σε μια επίθεση χαμηλών στρατηγικών προσδοκιών, επίθεση, που θα προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα στους τηλεθεατές και υψηλή τηλεθέαση στα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά πενιχρά αποτελέσματα, όσον αφορά τη μείωση των στρατιωτικών ικανοτήτων του καθεστώτος Άσαντ. Επίσης, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε, ανάλυση ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ Εμπειρογνωμόνων, που έχει αποσταλεί στα ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ, όπου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, δεν θα πρέπει από αέρος να πληγούν οι χημικές βάσεις του Ασαντ, διότι θα υπάρξει ακόμα χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Συρία.
Γιατί όμως οι Αμερικανοί θα πραγματοποιήσουν, αυτή την περιορισμένη έστω, στρατιωτική επέμβαση στη ΣΥΡΙΑ. Κυρίως, για δύο λόγους: Ο πρώτος, διότι , εάν δεν αναλάβει δράση ο αμερικανικός ΣΤΡΑΤΟΣ, μετά την παραβίαση της «κόκκινης γραμμής», που είχε θέσει Ο Πρόεδρος ΟΜΠΑΜΑ, σχετικά με την χρήση χημικών όπλων, τότε, οι ΗΠΑ θα εμφανίζονταν «αδύναμες» και ο αμερικανός Πρόεδρος αναποφάσιστος, άρα, με μειωμένο διεθνές κύρος. Εξέλιξη, που συνιστά πλήγμα για το κύρος της Υπερδύναμης. Και η δεύτερη αιτία της αμερικανικής επίθεσης κατά της Συρίας, είναι η διαφαινόμενη στρατιωτική ήττα των αντικαθεστωτικών συριακών δυνάμεων. Ένα συνονθύλευμα μισθοφόρων, τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών, που χρηματοδοτούνται αδρά από τα εμιράτα, την Σαουδική Αραβία και εξοπλίζονται από τη Δύση, με κύρια βάση εξοπλισμού τους την Τουρκία, αλλά και την Ιορδανία. Ήττα των αντικαθεστωτικών θα σήμαινε, ισχυροποίηση του ΑΣΑΝΤ και κυρίως, ενδυνάμωση του ΙΡΑΝ και της ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ. Εξέλιξη αρνητική για το ΙΣΡΑΗΛ , άρα και για τις ΗΠΑ.
Είναι επιβεβλημένο να επισημάνουμε και το εξής: Για πρώτη φόρα, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, ετοιμάζονται , να εμπλακούν σε έναν θρησκευτικό πόλεμο, για την πολιτική και ιδεολογική και δογματική κυριαρχία στο πλαίσιο του ΙΣΛΑΜ. Σε έναν πόλεμο σουνιτών εναντίον σιιτών μουσουλμάνων. Είναι σαφές ότι, στρατιωτική επέμβαση της Δύσης με στόχο την ανατροπή του ΑΣΑΝΤ, συνιστά , ουσιαστική υποστήριξη των σουνιτών μουσουλμάνων. Και επομένως, οι αμερικανοί και σύμμαχοί τους, υποστηρίζουν την κυριαρχία του σουνιτικού Ισλάμ στην Α.Μεσόγειο και τη Β.Αφρική. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, μεταξύ των αντικαθεστωτικών σουνιτών που μετέχουν στον εμφύλιο και μάχονται για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος ΑΣΑΝΤ, βρίσκονται και ένοπλες ομάδες ακραίων τζιχαντιστων ισλαμιστών και σκληροπυρηνικές εξτρεμιστικές και μισθοφορικές ομάδες επαγγελματιών δολοφόνων, με διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση ΑΛ – ΚΑΙΝΤΑ , όπως είναι η οργάνωση ΑΛ-ΝΟΥΣΡΑ. Πρόκειται για εξτρεμιστικές ισλαμικές Οργανώσεις, που χρηματοδοτούνται από το ΚΑΤΑΡ και από το Ουαχαμπιτικό καθεστώς του Βασιλικού Οίκου των ΣΑΟΥΝΤ, της ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ.
Η στρατιωτική επέμβαση των Αμερικανών και των προθύμων συμμάχων τους στη ΣΥΡΙΑ, μάλλον δεν υπαγορεύεται από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ.
Και αυτό γιατί: το νέο καθεστώς που θα προκύψει από την ανατροπή του αδιαμφισβήτητα Δικτατορικού καθεστώτος του ΑΣΑΝΤ, μάλλον δεν θα είναι φιλικό προς τη Δύση, δεν θα είναι ανοιχτό σε δημοκρατικές εξελίξεις, αφού η πολιτική εξουσία θα περάσει στα χέρια φανατικών Ισλαμιστών σουνιτών και ακόμη, δεν θα έχει τα εχέγγυα του σεβασμού των ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ των εθνοτικών ή θρησκευτικών ή και κοινωνικών μειονοτήτων.
Στη ΣΥΡΙΑ υπάρχουν Έλληνες, ελληνορθόδοξοι και η ελληνική Κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα σχέδιο απεγκλωβισμού και επαναπατρισμού των Ελλήνων , που είναι μόνιμοι κάτοικοι στη Συρία. Υπολογίζονται από 3-5 χιλιάδες οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι στη Συρία. Ενώ είναι αρκετές χιλιάδες οι αραβόφωνοι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί της Συρίας. Έχει σχεδιαστεί , από τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, στρατιωτική επιχείρηση απεγκλωβισμού τους, στην περίπτωση που θα υπάρξει περαιτέρω επιδεινώσει της κατάστασης και εφόσον φυσικά επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και Πολεμικά Πλοία του Ναυτικού, είναι σε διαρκή ετοιμότητα, για την μεταφορά ελλήνων από τη ΣΥΡΙΑ στην Ελλάδα.
Η Ιστορία καταγράφει αξιοσημείωτη ελληνική παρουσία στη Συρία. Τα υπολείμματα των ελληνιστικών πόλεων που δημιουργήθηκαν από τη μακεδονική δυναστεία των Σελευκιδών ανάμεσα στον 3ο και 1ο π.X. αι. είναι άφθονα: Η Aπάμεια διατηρεί ακόμα επιβλητικά ερείπια της στοάς, των αψίδων θριάμβου, του θεάτρου που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα. Η ΑΠΑΜΕΙΑ κατά την Σελευκιδική περίοδο απετέλεσε το στρατιωτικό κέντρο του ελληνιστικού κράτους της Συρίας.
Στην ΑΠΑΜΕΙΑ της Συρίας γεννήθηκε ένας πολύ αξιόλογος Έλληνας. Ο Ποσειδώνιος ο Απαμεύς ( 135 π.Χ. – 51 π.Χ.), Στωικός φιλόσοφος, αστρονόμος, και ιστορικός. Μάλιστα τον θεωρούσαν τον πολυμαθέστερο άνθρωπο του κόσμου για την εποχή του. Για τον Ποσειδώνιο από την ΑΠΑΜΕΙΑ, η «Ιστορία» της Ανθρωπότητας επεκτείνεται πέρα από τη Γη και αποτελεί ένα τμήμα της Ιστορίας του Σύμπαντος! Επίσης στη Συρία είναι και το Αυτοκέφαλο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Αντιοχείας, η μεγαλύτερη ελληνορθόδοξη και σήμερα αραβόφωνη χριστιανική εκκλησία στη Μέση Ανατολή. Από το 1343 η έδρα του Πατριαρχείου βρίσκεται στη Δαμασκό , την Πρωτεύουσα της Συρίας. Μια Μεγάλη Πνευματική μορφή είναι ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός , που γεννήθηκε στη Δαμασκό το 675 από ελληνικής καταγωγής γονείς. Θεολόγος, υμνογράφος έγινε Πατέρας της Εκκλησίας μας και ένας εκ των Τριών Ιεραρχών.
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την κρίση στην Συρία και την ελληνική θέση, επισημαίνει ότι: «Η Ελλάδα καταδίκασε και καταδικάζει με καθαρό και απόλυτο τρόπο το έγκλημα της χρήσης χημικών όπλων. Η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία (Γενεύη 2), με στόχο μια οριστική και βιώσιμη λύση στο δράμα της Συρίας. Οι θέσεις της χώρας μας διαμορφώνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διαφύλαξη των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων σε μια περιοχή με πολλά ανοικτά μέτωπα, την ανάγκη συγχρονισμού της στάσης μας σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η σταθερότητα στην Αίγυπτο, τη μέριμνα για το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς, όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των διμερών μας συμβάσεων.
Από την Ελλάδα δεν έχει ζητηθεί ούτε συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ούτε παροχή διευκολύνσεων.»
Καταλήγοντας, για τη σημερινή πολύ σοβαρή κρίση στη ΣΥΡΙΑ, δυστυχώς, το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση, και περάσουμε σε άλλα επίπεδα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ή χαοτικής υπερ-συστημικής κρίσης, με εφιαλτικές προοπτικές. Επιμένω ότι η στρατιωτική επιλογή είναι η χειρότερη δυνατή λύση, για τη κρίση στη Συρία.
* Δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου