Σελίδες

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Κάτι πρέπει να γίνει με την εξωτερική μας πολιτική: Στη γειτονιά μας «γίνεται ο χαμός», η δε Ελλάδα περί άλλα τυρβάζει...

Picture 0 for Ανεξήγητη αδράνεια της Ελλάδας για χάραξη της ΑΟΖ με Αίγυπτο
Ανεξήγητη αδράνεια της Ελλάδας για χάραξη της ΑΟΖ με Αίγυπτο

Πριν από χρόνια είχε ανοίξει μια συζήτηση για την δημιουργία θέσης μόνιμου υφυπουργού εξωτερικών, ώστε να υπάρχει σταθερή πολιτική ως προς τον απόδημο ελληνισμό. Επειδή είμαστε οι μόνοι στην υφήλιο, που ενώ υπάρχει ακόμη μια Ελλάδα στα ξένα, την θυμόμαστε μόνον όταν θέλουν να κάνουν ταξιδάκια οι βουλευτές στις εθνικές επετείους.

Δεν υπήρξε ανταπόκριση σ’ εκείνο το αίτημα, οπότε μάλλον πρέπει να επαναφερθεί τροποποιημένο. Αντί για μόνιμο υφυπουργό, να αποκτήσουμε μόνιμο υπουργό εξωτερικών, με μόνιμους συνεργάτες, κοινής αποδοχής από τα κόμματα της Βουλής.

Δεν βλέπω άλλο τρόπο για να αποφύγουμε τις οβιδιακές μεταμορφώσεις, τις υπαναχωρήσεις, τις τοποθετήσεις αναλόγως των κομματικών ή προσωπικών συμφερόντων των εκάστοτε υπουργών και άλλα τινά. Στη γειτονιά μας «γίνεται ο χαμός» κατά το κοινώς λεγόμενο, η δε Ελλάδα περί άλλα τυρβάζει.

Είναι άγνωστος ο χρόνος που θα παραμείνει ο στρατός της Αιγύπτου στην εξουσία, όπως είναι άγνωστο ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Αυτό σημαίνει, ότι η χώρα που ενδιαφέρεται για την υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού της, οφείλει «να αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά», πριν αυτή απομακρυνθεί (Οι Ρωμαίοι είχαν άγαλμα της θεάς Ευκαιρίας, ολόγυμνης γυναίκας, κουρεμένης με μόνον μια τούφα μαλλιά εμπρός στον κρόταφο. Όταν περνάει από εμπρός σου, μόνον από εκεί μπορείς να την αρπάξεις. Αν σε προσπεράσει, το πίσω μέρος του κεφαλιού είναι γυμνό -όπως και όλο το σώμα- και δεν προσφέρεται για αρπαγή).

Οι Αιγύπτιοι είναι πυρ και μανία με τους Τούρκους. Άρχισαν με μποϊκοτάζ των τουρκικών σίριαλ, συνέχισαν με τον τουρισμό, εχθές μάλιστα αξιωματούχος του αιγυπτιακού Υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος πρόκειται να επιβάλει απαγόρευση εισαγωγής βάμβακος τουρκικής προέλευσης. Και έπεται συνέχεια. Και δεν είναι μόνον οι Αιγύπτιοι, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακύρωσαν επένδυση στην Τουρκία της τάξης των… 12 δισ. δολ., λόγω της αντίθεσης της Τουρκίας στο νέο καθεστώς της Αιγύπτου.

Θα περίμενε κάποιος, από την πρώτη στιγμή της αλλαγής να έχει «κατασκηνώσει» στην Αίγυπτο όλο το υπουργείο Εξωτερικών. Τι περισσότερο σημαντικό υπάρχει, να επιτύχει η Ελλάδα την υπογραφή της οριοθέτησης τωνΑΟΖ των δύο χωρών, την οποία τελευταία στιγμή -πάλι λόγω αβελτηρίας μας- πέτυχε η Τουρκία να ματαιώσει προ καιρού;

Ως προς την Συρία, θα τα πούμε προσεχώς. Πρέπει όμως να σημειώσουμε εδώ πως κάθε χώρα ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνον για το δικό της συμφέρον, παραβιάζοντας ακόμη και διεθνείς συμφωνίες. Μεγάλος είναι ο θόρυβος στην Βρετανία, από την αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας Sunday Mail ότι η Βρετανία πούλησε χημικά στη Συρία τον Ιανουάριο του 2012, δέκα μήνες μετά την έναρξη του εμφυλίου στη χώρα. Να θυμίσουμε, ότι τα πυρηνικά του Ιράν που ενοχλούν, χώρες της Δύσης τα πούλησαν.

Ο δε κ. Τζον Κέρρυ, ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, μαζί με την σύζυγό του, το 2009 δειπνούσαν σε πολυτελές εστιατόριο της Δαμασκού. Παρέα με το προεδρικό ζεύγος Μπάσαρ αλ Άσσαντ και Άσμα Άσσαντ.

Τότε ο κ. Κέρρυ ήταν γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, και εξυπηρετούσε κάποια συμφέροντα. Τώρα, ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξυπηρετώντας συμφέροντα άλλων, παρομοιάζει τον κ. Άσσαντ με σύγχρονο Χίτλερ και απειλεί να ρίξει βόμβες στη χώρα του για να την απελευθερώσει από την τυραννία του καθεστώτος του. Στο οποίο προφανώς η «τυραννία» επήλθε μετά το 2009 και αιφνιδίασε τον κ. Κέρρυ.

Κι εμείς; Εμείς ακολουθούμε τους άλλους στα παιχνίδια τους -που ωφελούν τις χώρες τους- κρατώντας μόνον τα αρνητικά

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια: