Σελίδες

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Επιστολή της Παμμακεδονικής Ένωσης πρός το Αμερικανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (AAI).

Ms Elizabeth Bartman
President of the American Archaeological Institute (AAI)
Boston University
656 Beacon Street, 6th Floor
Boston, MA 02215-2006

Dear Ms Bartman,

Άπαντα τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης, μία από τις μεγαλύτερες ελληνοαμερικανικές ενώσεις στις ΗΠΑ, σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με μια πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σκανδιναβικό Οίκο στη Νέα Υόρκη στις 29 Απριλίου 2013, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας»(ΠΓΔΜ, ονομασία η οποία συμφωνήθηκε από τα μέλη κράτη του ΟΗΕ) και το περιοδικό σας που ονομάζεται Αρχαιολογία: http://www.archaeological.org/events/11790.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε διάλεξη από τον αρχαιολόγο Δρ Dragi Mitrevski (νυν επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιστορίας, Τέχνης και Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια). Μίλησε για τους αρχαιολογικούς χώρους στη χώρα του για τους οποίους είστε ενήμεροι πως είναι ελληνικοί και / ή ρωμαϊκοί και προέρχονται από διάφορες ιστορικές περιόδους της αρχαιότητας. Η διάλεξή του μπορεί να μην ήταν πολιτική στην κυριολεξία, αλλά αυτή η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Επιπλέον, η παρουσία και ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, κυρίας

Elizabeta Kanchevska Milevska πολιτικοποίησε την εκδήλωση.

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα σας διαβάζει κανείς τα εξής: «Ευχαριστούμε αυτούς που ήρθαν για να περάσουν μαζί μας μια ευχάριστη βραδιά με φαγητό, κρασί, μουσική και χορό, αλλά και αρχαιολογία καθώς ακούσαμε μια διάλεξη από τον κορυφαίο αρχαιολόγο της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας» τον Δρ Dragi Mitrevski. Ταξιδέψαμε στην πατρίδα του που είναι γεμάτη από αρχαιολογικά πλούτη». «Αρχαιολογικά πλούτη» ναι, αλλά ποιών «αρχαιολογικά πλούτη»; Δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση κατά τη διάρκεια της διάλεξης ότι αυτά τα ευρήματα είναι Ελληνικά και στην ιστοσελίδα σας, δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι τα «αρχαιολογικά πλούτη» στην πατρίδα του Δρ. Mitrevski ανήκουν σε διάφορες ελληνικές και ρωμαϊκές ιστορικές περιόδους - αιώνες πριν οι Σλάβοι φτάσουν στην περιοχή της σημερινής ΠΓΔΜ.

Επιπλέον, θα θέλαμε να επισημάνουμε την σύγχυση που προκαλεί ο τίτλος της εκδήλωσης: «Τα πιο σημαντικά ευρήματα της «Μακεδονικής Αρχαιολογίας». Ποια «Μακεδονική» αρχαιολογία; Είναι ευρήματα της σύγχρονης ΠΓΔΜ που σχετίζονται με τον πολιτισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας - ή μήπως σχετίζονται με την Αρχαία Μακεδονία; Αν είναι το πρώτο, τότε είναι πολιτικό κίνητρο με ιστορικό αναχρονισμό εκ μέρους του ιδρύματός σας. Αν είναι το τελευταίο, μήπως τότε το Ίδρυμά σας δηλώνει πως αυτά τα ευρήματα είναι πιο σημαντικά από εκείνα των Μακεδόνων στη Βεργίνα, Δίον, Φίλιππους, Αιανή και Θεσσαλονίκη - στην πραγματική Μακεδονία, η οποία βρίσκεται εντός των ελληνικών συνόρων, όπου το ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας υπήρξε κάποτε και του οποίου οι πολιτισμικοί, γλωσσικοί, και ανθρωπολογικοί δεσμοί εξακολουθούν να υφίστανται στη σύγχρονη Ελλάδα σήμερα;

Τον Φεβρουάριο του 2009, ο καθηγητής Stephen Miller από το Πανεπιστήμιο Berkley απάντησε σε ένα πολύ προπαγανδιστικό άρθρο του Matthew Brunwasser που έφερε τον τίτλο, «Επιστολή από τη «Μακεδονία». Η Νεότερη «Μακεδονία» διεκδικεί την Κληρονομιά του Αρχαίου Κατακτητή», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό σας Αρχαιολογία. Το περιοδικό σας, ωστόσο αρνήθηκε να δημοσιεύσει την απάντησή του. Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποιο είδος προτύπου που αναπτύχθηκε από το Αμερικανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (AAI) να υποστηρίζει τον ιστορικό ρεβιζιονισμό, αντί να προάγει την επιστήμη της αληθινής ιστορίας.

Εμείς, ως Αμερικανοί πολίτες, πιστεύουμε ότι μια τέτοια εκπαιδευτική και επιστημονική οντότητα όπως το AAI θα πρέπει να εναντιώνεται στην ψευδή ιστορία, και να αναδεικνύει τα πραγματικά αρχαιολογικά ευρήματα, χωρίς να συμμετέχει σε πολιτική προπαγάνδα, ειδικά όταν αυτή προωθείται από ένα κράτος του οποίου ο τελικός στόχος είναι να σφετεριστεί τη Μακεδονική Ελληνική ιστορία. Το χρωστάμε αυτό στις μελλοντικές γενιές και στη διατήρηση της επιστήμης της αρχαιολογίας.

Με εκτίμηση,

Κώστας Χατζηστεφανίδης Δημήτρης Χατζής

Ύπατος Πρόεδρος Ύπατος Γραμματέας


Κοινοποίηση: Claudia Valentino-Αρχισυντάκτρια του περιοδικού ARCHAEOLOGY

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: