Έξω από τα δόντια μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης για το όργιο μαύρου χρήμσατος και τον παράνομο πλουτισμό, από μέλη του πολιτικού κόσμου και στελέχη κομμάτων που πέρασαν από το ΥΠΕΘΑ, γεγονός που καθιστά περισσότερο αναγκαία από ποτέ την διαφάνεια στους εξοπλισμούς που προωθεί το υπουργείο. Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και στους Β.Αδαμόπουλο και Χ.Χωμενίδη, ο Πάνος Μπεγλίτης παραδέχθηκε, ότι το όργιο μαύρου χρήματος και παράνομου πλουτισμού διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σκηνικό, καθώς τα δύο κόμματα εναλλάσσονταν στην εξουσία μετά την μεταπολίτευση και συνεπώς -όπως άφησε να εννοηθεί- συναντώνται ευθύνες για το θέμα και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ.:
"Ο χώρος της άμυνας, ο χώρος των αμυντικών εξοπλισμών ήταν ένα ταμπού μεταπολιτευτικά, για πολλούς λόγους, που θα μπορούσαμε να τους συζητήσουμε και να τους εξηγήσουμε, εν μέρει. Δεν υπήρξε φως, δεν υπήρξε κοινοβουλευτικός έλεγχος σ' αυτό το χώρο. Αυτές τις αλλαγές, αυτές τις τομές κάνουμε τώρα. Όταν δεν υπάρχει έλεγχος σε ένα χώρο, αντικειμενικά μπορεί να γλιστρήσει η διαχείριση αυτών των ευαίσθητων θεμάτων και σε πρακτικές που δεν συνάδουν με τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος" είπε ο Πάνος Μπεγλίτης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν ακολούθησε το έντονα φορτισμένο πολτικό κλίμα των ημερών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και τον πόλεμο δηλώσεων και θέλησε να αποδώσει ίσες τις ευθύνες για την αδιαφάνεια στους εξοπλισμούς, μέσω της οποίας όπως είχε δηλώσει "χτίστηκαν πολιτικές καριέρες":
"Με την επισήμανσή μου αυτή, ήθελα να ταρακουνήσω από τη μια πλευρά, τη σιωπή και κάποια ταμπού που κυκλοφορούν γύρω από το χώρο της εθνικής άμυνας και των αμυντικών εξοπλισμών και από την άλλη να καταδείξω την τομή, την οποία επιχειρούμε να φέρουμε" δήλωσε.
Για ελληνοτουρκικά
Ο αναπληρωτής υπουργός ρωτήθηκε και για τις έμμεσες και άμεσες προτροπές της Τουρκίας, να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και άρα της υπέρογκης δαπάνης για οπλικά συστήματα.
Τόνισε ότι μία τέτοια πρόταση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, μόνον εάν η Τουρκία έπαυε έμπρακτα να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα, θέτοντας ως "casus belli" την άσκηση του νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια:
"Είναι μια αστεία προσέγγιση, μια αστεία πρόταση. Νομίζω ότι γίνεται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Αποτελεί μέρος μιας σαφούς στρατηγικής, που θέλει να δείχνει την Τουρκία σε κινητικότητα ανάληψης ειρηνικών πρωτοβουλιών.
Με την Τουρκία θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά, υπό τη προϋπόθεση, ότι θα σεβαστεί έμπρακτα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες" είπε ο Π.Μπεγλίτης και τόνισε πψς και η Ελλάδα είναι υπέρ της μείωσης των εξοπλισμών,αλλά μετά από μία διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία και εξισορρόπησης των σχέσεων:
"Μην ξεχνάμε ότι σε ανύποπτο χρόνο, ακόμα και από την εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν Υπουργός Εξωτερικών, είχε μιλήσει για το μέρισμα ειρήνης ως αποτέλεσμα, ως το τέλος μιας διαδικασίας αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης αμυντικών εξοπλισμών και ως το τέλος μιας σκληρής, επώδυνης διαδικασίας που θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία, στην αλλαγή της συμπεριφοράς της Τουρκίας, σε μια σταθερότητα και ομαλοποίηση στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, σ' αυτό το πλαίσιο ασφαλώς, είμαστε κι εμείς υπέρ της ισόρροπης μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών" ξεκαθάρισε.
Από το ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ