Σελίδες

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η εστεμμένη ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ των ΟΥΡΑΝΩΝ, η ΠΑΝΑΓΙΑ μας, είθε να είναι μαζί μας και αύριο και πάντα...


«Η πίστη, η εκκλησία, το έθνος και η οικογένεια δεν ανήκουν στο παρελθόν μας, αλλά στο μέλλον μας»

Συγκλονιστική ομιλία του Ούγγρου πρωθυπουργού για την Ευρώπη


Αξίζει να διαβάσετε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban που δόθηκε στην Διάσκεψη «Ελπίδα και η Χριστιανική Αντιμετώπιση της Κρίσης», που έλαβε χώρα στηΜαδρίτη της Ισπανίας και στο Πανεπιστήμιο του Αγ. Παύλου, στις 17 Νοεμβρίου 2012. (Ελάχιστα κομμάτια της ομιλίας παραλείφθηκαν). Πέραν από τη γνώμη που μπορεί να έχει κάποιος για τον συγκεκριμένο δεξιό πολιτικό, (το Spiegel έγραψε ότι «έχει ποδοπατήσει τις ευρωπαϊκές αξίες» - sic και το ΒΗΜΑ τον λέει "ακροδεξιό"), σπάνια «δυτικός» ηγέτης μπορεί να πει τα λόγια που θα διαβάσετε.

Αγαπητοί φίλοι, Κυρίες και Κύριοι,

Εμείς οι Ούγγροι καταλαβαίνουμε τον πόνο που αισθάνονται οι Ισπανοί σήμερα, και καταλαβαίνουμε το σκληρό αγώνα που κάνει η ισπανική κυβέρνηση που κληρονόμησε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Κατανοούμε την απογοήτευση, το θυμό και την ανυπομονησία του ισπανικού λαού. Εμείς οι Ούγγροι τα γνωρίζουμε και εξακολουθούμε να τα γνωρίζουμε αυτά καλά.
Μια ολόκληρη σειρά από διαδηλώσεις και απεργίες σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο δείχνουν ότι οι άνθρωποι παντού ψάχνουν για την απάντηση στο ερώτημα: πώς γίνεται το «όνειρο», αυτό που μια κοινή Ευρώπη σήμαινε για όλους μας, να έχει θρυμματιστεί; Πώς μπορεί η Ευρώπη να έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της; Γιατί υποφέρει από τέτοια προβλήματα τώρα, που καταστρέφουν το βιοτικό επίπεδο και τον τρόπο ζωής εκατομμυρίων οικογενειών; Αυτά είναι δύσκολα ερωτήματα. Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν είναι μια απλή υποθετική κρίση. Δεν είναι ότι στη θέση της προηγούμενης ευημερίας υπάρχει τώρα μια βαριά ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι κάτι άλλο. Θεωρώ ότι πρέπει να

Ακόμη ένα βιβλίο αποδεικνύει ότι ο Μακάριος, για χάριν της μωροφιλοδοξίας του, ναυάγησε την Ένωση που συμφώνησε (χωρίς όρους) ο Γεώργιος Παπανδρέου με Λευκό Οίκο

«Κουράγιο Πηνελόπη»

Παρουσίαση νέου βιβλίου του Κύπριου λογοτέχνη Άντη Ροδίτη

« Η αλήθεια δεν έχει ειδικό χρόνο δικό της, η ώρα της αλήθειας είναι τώρα-πάντα», Άλμπερτ Σβάιτσερ


Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο βιβλίο του συμπατριώτη μας λογοτέχνη κ. Άντη Ροδίτη «Κουράγιο Πηνελόπη» και τον συγχαίρω πραγματικά για την απόφασή του να ερευνήσει τα αμερικανικά αρχεία και να εκδώσει -καλύπτοντας την πλέον σημαντική θα έλεγα περίοδο της Κυπριακής Ιστορίας, 1964, μετά τη ζυριχική ανεξαρτησία του 1960- το τόσο σημαντικό αυτό βιβλίο. Πάντοτε υποστήριζα ότι τα αμερικανικά έγγραφα πρέπει να μελετώνται σε συνδυασμό με τα βρετανικά. Και η εργασία του κ. Ροδίτη έκανε ακριβώς το απαιτούμενο και παρέδωσε μια ιστορική πλέον παρακαταθήκη που οφείλουν οι ιστορικοί, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και πολιτικοί να αξιολογήσουν. Να μελετήσουν, όμως, απελευθερωμένοι από τυχόν κομματικές παρωπίδες και να αναθεωρήσουν, να διορθώσουν ιστορικές ανακρίβειες στην πρόσφατη Κυπριακή Ιστορία για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Μια περίοδο όπου η αλήθεια των γεγονότων αφέθηκε εγκληματικά να παραμένει φυλακισμένη με μαύρο φερετζέ, λόγω κομματικο-πολιτικών συμφερόντων δικών μας και

Μίλησε κανείς για οικογενειοκρατία ;;;

Σημείωση δική μου. Αφορά τον γιο του βουλευτή Μαριά. 
Ο.Π. 

από τον antilogo
Στην ερώτηση περί διαπλοκής και οικογενειοκρατίας στους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΝΑΙ ! Συμβαίνει και εκεί ...) η "απάντηση" ήρθε από κάποιον ΑΕροψεκασμένο με επίπεδο ανάλογο με αυτό που μας έχουν συνηθίσει οι απαντήσεις των εκλεκτών στελεχών του κόμματος σε θέματα που ενοχλούν ...

ΔΕΝ θα κολλήσουμε όμως στο ύφος και το ήθος αυτού που "απαντά".
ΔΕΝ θα επιτρέψουμε να ξεφύγουν με τον τρόπο αυτό...
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ επίσημη απάντηση από τον πρόεδρο του κόμματος αλλά και από τον βουλευτή που αφορά η καταγγελία...
Γιατί για να μπορείς να μιλάς απαξιωτικά για την "οικογενειοκρατία" που υπάρχει σε άλλα κόμματα πρέπει να είσαι ΚΑΘΑΡΟΣ...

Η Τουρκία σε πλήρη αποσταθεροποίηση ο Ερντογάν στη γωνία - Η κρίση μόλις άρχισε!



Ενώ συνεχίζεται η αστάθεια στη Μέση Ανατολή με τις συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών και την αντιπαράθεση του ήπιου με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, η φιλελεύθερη μεσαία τάξη της Τουρκίας, που ξεπερνά το 50 % της κοινωνίας, υποστηρίζει την έννοια της «μουσουλμανικής δημοκρατίας» και θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης κάθε συντηρητικής πολιτικής που θα περιορίζει τις ελευθερίες και θα παρεμβαίνει στον τρόπο ζωής των πολιτών. Επομένως η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον δύο επιλογών: είτε θα ιδρυθεί μια φιλελεύθερη και πλουραλιστική δημοκρατία, είτε θα επικρατήσει ο ισλαμιστικός αυταρχισμός και η χώρα θα βρίσκεται σε μια διαρκή αστάθεια.
Η οικονομική πρόοδος είχε ως αποτέλεσμα την αστικοποίηση μεγάλου μέρους τους πληθυσμού, με τη διαρκή και συστηματική συσσώρευση των Τούρκων πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Φυσικά, το γεγονός αυτό συνετέλεσε αφενός στην αποδοχή της αστικής κουλτούρας και του αστικού τρόπου σκέψης, αφετέρου στην απαίτηση του κόσμου για περισσότερη δημοκρατία. Όμως, οι τελευταίες εξελίξεις κατέδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο δεν ενίσχυσε τη δημοκρατία στη χώρα, αντιθέτως οι επιτυχίες στην οικονομία ενίσχυσαν περισσότερο την αυταρχικότητα του Ερντογάν.

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ. Στα μαχαίρια Άγκυρα και Σόφια

Την έντονη αντίδραση της Σόφιας προκάλεσαν οι ισχυρισμοί Τούρκου αξιωματούχου, σχετικά με την οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά.

Η αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας Ζινάιντα Ζλατάνοβα διέψευσε τους ισχυρισμούς του Τούρκου ομολόγου της Μπεκίρ Μποζντάγ, σύμφωνα με τους οποίους, στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους - στο πλαίσιο της ανεπίσημης επίσκεψης του κ. Μποζντάγ στη Βουλγαρία - ο Τούρκος αξιωματούχος έθεσε θέμα «ανεπαρκούς συντήρησης» των πολιτιστικών μνημείων της εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μιλώντας για «ενδεχόμενη επιστροφή τους στην Τουρκία».

Σε δηλώσεις της στη δημόσια τηλεόραση της χώρας (ΒΝΤ), η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας τόνισε ότι, «δεν υπάρχει αίτημα της τουρκικής πλευράς για επιστροφή της ιδιοκτησίας, για διαχείριση, συντήρηση κ.λπ. των

Η Υψηλή Στρατηγική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Χρήστου Ιακώβου, Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Ο Έντουαρντ Λούτβακ (Edward N. Luttwak), του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον, θεωρείται διεθνώς ένας από τους πιο αξιόλογους ερευνητές της στρατηγικής ο οποίος κατά το παρελθόν έχει καταθέσει εξαιρετικά επιστημονικά πονήματα όπως, «The Grand Strategy of the Roman Empire», «Strategy: The Logic of War and Peace», και το κλασικό πλέον, «Coup d’ Etat: A Practical Handbook».

Ο μοναδικός σκοπός του βιβλίου, «The Grand Strategy of the Byzantine Empire» (κυκλοφορεί στα ελληνικά, «Η Υψηλή Στρατηγική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», από τις εκδόσεις Τουρίκη), είναι να εξετάσει και να αναλύσει μία μόνο διάσταση της βυζαντινής ιστορίας: στο πώς οι Βυζαντινοί συνδύαζαν μέθοδο και ευφυΐα όταν μεταχειρίζονταν είτε την πειθώ είτε τη δύναμη. Με άλλα λόγια, εξετάζει τη στρατηγική της αυτοκρατορίας σε όλες τις πτυχές της, από το υψηλότερο επίπεδο της χάραξης κρατικής πολιτικής μέχρι το χαμηλότερο της στρατιωτικής τακτικής.

Όταν στα 395 μ.χ. το ρωμαϊκό κράτος διαιρέθηκε στα δύο μεταξύ των υιών του Θεοδοσίου Α’, ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν τη ριζικά διαφορετική ιστορική πορεία

O Γερμανός κατάσκοπος, η κυβέρνηση κι η Αριστερά

Γράφει ο Απόστολος Αποστολόπουλος

Η κατασκοπία είναι η αθέατη προέκταση της Πολιτικής κάθε Έθνους-Κράτους (ΕΚ). Τα ισχυρά ΕΚ ασκούν επιθετική πολιτική, κάνουν επιθετικούς πολέμους, έχουν επιθετική κατασκοπία, αντίθετα με τις αμυντικές ενέργειες των αδύναμων ΕΚ. Είναι κλασικός και αναντίρρητος ο προσδιορισμός των πολέμων σε επιθετικούς ή αμυντικούς. Προσδιορίζει και το Δίκαιο ενός πολέμου, να αμυνθεί κανείς για την πατρίδα του.
Προ ημερών, λοιπόν, συνελήφθη στη Χίο ένας Γερμανός κατάσκοπος που δούλευε για λογαριασμό της Τουρκίας. Φωτογράφιζε όχι μόνο στρατιωτικές αλλά και άλλες σημαντικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για την ομαλή ζωή του νησιού, όπως η παροχή ηλεκτρισμού και νερού καθώς και τις τηλεπικοινωνίες. Είναι λογικό να σκεφτούμε ότι και σε άλλα νησιά (Ρόδος, Μυτιλήνη, Σάμος) έγινε/γίνεται το ίδιο. Τα νησιά αυτά είναι στόχος της Τουρκίας από τις δεκαετίες 70-80, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πληροφορίες, αλλά και εκμυστηρεύσεις ανώτατων Ελλήνων αξιωματικών. Στην Αθήνα, οι ενέργειες αυτές αποδίδονταν συστηματικά και αποκλειστικά στο πολεμοχαρές στρατιωτικό κατεστημένο, στο λεγόμενο «βαθύ κράτος». Αυτό ακριβώς που τώρα βρίσκεται στις φυλακές κατόπιν ενεργειών της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης του Ερντογάν. Του ειρηνόφιλου, λένε εδώ στην Αθήνα, Ερντογάν. Του Ερντογάν που εξάρθρωσε την διαβόητη συνομωσία των στρατηγών με την ονομασία «Βαρυοπούλα», μόνο αφού κατάφερε να ελέγξει απολύτως τις Μυστικές Υπηρεσίες, τη γνωστή ΜΙΤ. Αυτές τις Υπηρεσίες που έστειλαν τον Γερμανό

Αν και δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στον Ιερώνυμο θέλω να ελπίζω ότι δεν θα έχουμε κι εδώ τα ίδια...

Θεμελιώδης Δημοκρατική Αξία του Δ EuroΡαιχ η Πουστιά 

Η διεφθαρμένη και σατανιστική Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας, πάντρεψε το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι. Τον Κριστόφ και τον Ρούντιγκερ Ζίμερμαν, που προηγουμένως είχαν επισημοποιήσει τη σχέση τους με τη μορφή συμφώνου συμβίωσης πολιτών. Το ζευγάρι έλαβε και την ευλογία της προτεσταντικής εκκλησίας . Ο πρόεδρος της Ευαγγελικής εκκλησίας του Χέσεν-Νάσαου, Φόλκερ Γουνγκ, αναγνώρισε ότι, στη Βίβλο, η ομοφυλοφιλία αξιολογείται ως ασθένεια και αμαρτία. Ωστόσο, η ευλογία του ομόφυλου ζεύγους, σύμφωνα με τον πρόεδρο «αντανακλά τις απαιτήσεις των καιρών».
Μετα την εκπόρθηση από την πουστιά της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας οι υπουργοί των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του κόμματος του πούστη υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, επιτέθηκαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν διότι οδηγεί τη Ρωσία στην «τέλεια δικτατορία» με αφορμή το νόμο εναντίον της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» που πέρασε στη Ρωσία.
«Πρέπει να κάνουμε σαφές όταν ερχόμαστε σε επαφή με Ρώσους πολιτικούς ότι αυτή η κατάρρευση των θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών δεν είναι αποδεκτή και ότι η Ρωσία κινείται προς το να καταστεί μια τέλεια δικτατορία», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ντιρκ Νίμπελ, ενώ Η υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σνάρενμπεργκερ δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag πως «η Ρωσία κάνει άλλο ένα μεγάλο βήμα προς το να γίνει μια τέλεια δικτατορία εξοστρακίζοντας τους ομοφυλόφιλους».
Οι επικριτές του νόμου εναντίον της «προπαγάνδας υπέρ της ομοφυλοφιλίας»,είναι ανάστατοι επειδή ποινικοποιεί τις εκδηλώσεις ή τις διαδηλώσεις υπέρ της πουστιάς. Ο νόμος αυτός, όπως και η απαγόρευση της υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια του ιδίου φύλου, είναι αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί ο Πούτιν και για το λόγο αυτό έχει ξεσηκωθεί η δημοκρατική και σατανιστική ΠΟΥΣΤΙΑ της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης.

ΚΥΠΡΟΣ: Η περίοδος της προεδρίας Μακαρίου εξέθρεψε την ασέβεια προς τους θεσμούς, την καταστρατήγηση κάθε έκφανσης δικαιοσύνης, την προπηλάκιση αρχών και αξιών, την προσωπολατρία...

Η απαξίωση των πολιτικών και οι ευθύνες των πολιτών

του Σάββα Ιακωβίδη

Η προχθεσινή δημοσκόπηση της «ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ» επιβεβαιώνει μια θλιβερή πραγματικότητα: Την απαξίωση των κομμάτων και των πολιτικών. Όπως όλα τα άλλα κατέρρευσαν -αξίες, αρχές, ήθος, θεσμοί, εντιμότητα- έτσι και τα κόμματα και ιδιαίτερα οι πολιτικοί βρίσκονται στο ναδίρ της αποδοχής από τους πολίτες. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της πρόσφατης κρίσης. Είναι προϊόν και συνακόλουθο μιας πορείας, που ξεκίνησε από την επομένη της ανεξαρτησίας και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Θα μπορούσε κάποιος θα αποδώσει ελαφρυντικά για τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας.

Προσωπικά, θεωρούμε ότι η περίοδος της προεδρίας Μακαρίου εξέθρεψε την ασέβεια προς τους θεσμούς, την καταστρατήγηση κάθε έκφανσης δικαιοσύνης, την προπηλάκιση αρχών και αξιών, την προσωπολατρία και, προπάντων, την ατιμωρησία. Το έγκλημα του πραξικοπήματος και οι επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής έπρεπε να μας προσγειώσουν. Αντ’ αυτών, όσα επακολούθησαν -«οικονομικό θαύμα», ευμάρεια, ξενομανία, φιλοχρηματία και καλπάζουσα παχυδερμία- επέτειναν την κατάρρευση. Η ατιμώρητη ληστεία του Χρηματιστηρίου επαύξησε την πτώση.

Κανένας δεν διδάχθηκε. Κανένας σχεδόν δεν τιμωρήθηκε. Από το 2007 ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού για την επερχόμενη καταστροφή. Η υπεύθυνη ηγεσία -πολιτική, κομματική, οικονομική, τραπεζική, επιχειρηματική, συνδικαλιστική- ούτε κατάλαβε ούτε

Πολύς λόγος για διχοτόμηση της Κύπρου

Picture 0 for Πολύς λόγος για διχοτόμηση της Κύπρου
Κατά τα δύο τελευταία έτη έχουν πολλαπλασιάσει οι Τούρκοι τις αναφορές τους για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Η συνήθης αντιμετώπιση από κυπριακής και ελλαδικής πλευράς είναι πως πρόκειται για εκβιαστική απειλή προς εκφοβισμό και υποχώρηση των Κυπρίων στα άλλα τουρκικά αιτήματα.

Αυτήν την φορά το μήνυμα στέλνει ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη, κ. Οσμάν Ερτούγ, ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ερτούγ ανέφερε πως «αυτήν τη στιγμή συζητείται η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας».

Αλλά, είπε σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαμπερπάρ» και αναδημοσίευσε ο «Φιλελεύθερος», η τουρκική πλευρά στέλνει μήνυμα προς τους Ελληνοκύπριους πως «εάν είναι ειλικρινείς για το θέμα αυτό και δεν βλέπουν τις διαπραγματεύσεις ως παιχνίδι για καθυστέρηση, να έλθουν τότε και να μας πουν να συνεργαστούμε στο θέμα του φυσικού αερίου, όπως είπε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Για να ωφεληθεί ολόκληρη η Κύπρος. Εάν διαφωνείτε, τότε να συζητήσουμε λύση δύο κρατών…».

Πάγια είναι η τουρκική θέση, ως προς το φυσικό αέριο της Κύπρου, πως οι συμφωνίες με το Ισραήλ και με ξένες εταιρείες περιπλέκουν τις συζητήσεις στο Κυπριακό. Συχνά δε αναφέρουν πως έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα στον φυσικό πλούτο της Κύπρου. Αυτό, δεν τους το αρνήθηκε κανείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία, από την προηγούμενη κυβέρνηση Χριστόφια, είχε διακηρύξει πως θα υπάρξει ειδικό Ταμείο, στο οποίο θα

Δόξα τω Θεώ, υπάρχει ελπίδα. Πρώτο κόμμα το Εθνικό Μέτωπο!


Η Marine Le Pen ετοιμάζεται να κυβερνήσει.

Αναταραχή. Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν ξεπερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές και ανεβαίνει στην πρώτη θέση, μπροστά από το UMP. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία YouGov, το κόμμα της Marine Le Pen συγκεντρώνει 19% των ψήφων, μόλις μία μονάδα πίσω, το UMP (18%). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κουτσαίνει στο 15% των ψήφων, στο ίδιο επίπεδο με το Αριστερό Μέτωπο.
Και η Marine Le Pen δηλώνει έτοιμη. Η ηγέτης του FN δήλωσε ότι αν κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει την εξουσία της Γαλλίας, ο πρώτος στόχος της θα είναι να καταστρέψει την υπάρχουσα τάξη της Ευρώπης και να αναγκάσει τη διακοπή της νομισματικής ένωσης.
Σήμερα, αυτό δεν είναι πλέον μια προοπτική αστήρικτη. "Εμείς δεν μπορούμε να εξαγοραστούμε", είπε, γεμάτη αυτοπεποίθηση. Αρκεί βέβαια να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο...
"Το ευρώ παύει ακαριαία να υφίσταται την στιγμή που η Γαλλία το εγκαταλείψει, είναι στο χέρι μας. Τι μπορούν να μας κάνουν δηλαδή αν φύγουμε από το ευρώ; Θα στείλουν τα τανκς;", είπε σε μια συνέντευξη στην Daily Telegraph στην έδρα του Εθνικού Μετώπου, ένα επιβλητικό κτίριο στα προάστια του Παρισιού. "Η Ενωμένη Ευρώπη είναι απλά μια μεγάλη απάτη. Από τη μία πλευρά υπάρχει η τεράστια δύναμη των κυρίαρχων λαών και από την άλλη πλευρά μια ολιγαρχία τεχνοκρατών που αποφασίζουν για τους λαούς."


Συγκίνηση και προβληματισμός στο τριετές μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα


Ὀκταμελής ἀντιπροσωπεία τῆς ΣΦΕΒΑ παραβρέθηκε τήν Κυριακή 11 Αὐγούστου στή Χειμάρα γιά τό μνημόσυνο τοῦ Ἐθνομάρτυρα Ἀριστοτέλη Γκούμα. Σέ κλῖμα ἔντονης συγκίνησης, Βορειοηπειρῶτες καί Ελλαδίτες τίμησαν τή μνήμη τοῦ παλληκαριοῦ πού πρίν 3 χρόνια ἔδωσε τή ζωή του ὑπερασπιζόμενος τό δικαίωμα νά ὁμιλεῖ ἐλεύθερα τή μητρική του γλώσσα στήν πατρίδα του.

Δυστυχῶς ὅμως ἔντονο προβληματισμό καί θλίψη προκάλεσαν ὁρισμένα γεγονότα πού λίγο ἔλειψε νά ἀμαυρώσουν τίς ἐκδηλώσεις τιμῆς καί μνήμης.

1.Ἀπορία, ἄν ὄχι ἀγανάκτηση προκάλεσε σέ ὅλους, ὁ ὁρισμός τοῦ μνημοσύνου στήν ἐκκλησία τοῦ Ἅγ. Σπυρίδωνα, ἑνός ναοῦ σέ ἀπομακρυσμένη περιοχή (μετά ἀπό δύσβατο χωματόδρομο 800 μέτρων) ἐπιλογή τουλάχιστον ἀτυχής, καθώς ἰδιαίτερα γιά τούς ἐπισκέπτες ἡ εὕρεσή του ἦταν πραγματική περιπέτεια. Ἦταν λές καί ἤθελε κάποιος νά ἐκδικηθεῖ καί νά ταλαιπωρήσει ὅσους ἦλθαν νά τιμήσουν τή μνήμη τοῦ ἥρωα, τή στιγμή πού ὑπῆρχαν τουλάχιστον 2 κεντρικοί ἱεροί ναοί στή Χειμάρα μέ πολύ εὔκολη πρόσβαση.

2. Ἡ στάση τοῦ ἱερέα ὁ ὁποῖος –προφανῶς ἐκτελώντας ἐντολές –ἀρνήθηκε νά τελέσει μνημόσυνο (καί ἐν τέλει τέλεσε τρισάγιο ἐντός του ναοῦ) προβάλλοντας ἕωλες δικαιολογίες, προκάλεσε χωρίς λόγο ἔνταση, διαπληκτισμούς ἀλλά καί πικρία στήν οἰκογένεια τοῦ ἥρωα ἡ