Σελίδες

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η ψευδαίσθηση ενός ήδη τέως πρωθυπουργού και κατά φαντασίαν ηγέτη μιας προδομένης παρατάξεως...

Η δήλωση του Κεδίκογλου δεν αφήνει καμία αμφιβολία ενώ θα γελοιοποιηθεί η κυβέρνηση αν προσπαθήσει να δικαιολογήσει την αθλιότητα λέγοντας ότι πρόκειται για φραστικό λάθος.
Για όλους εμάς «έχουν ταυτοποιηθεί οι 3 δράστες για τη την εν ψυχρώ δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων στην MARFIN και είναι προσωρινά ελεύθεροι» και το ερώτημα είναι γιατί; 
Ρητορικό το ερώτημα.  Εκβιάσατε, οι πολιτικοί, την δικαιοσύνη να ενεργήσει έτσι επειδή είναι αριστεροί και το άθλιο πολιτικό σύστημα φοβάται την αριστερή δυναμική αντίδραση ή μήπως τέτοια εντολή έλαβε από τους «άλλους παράγοντες»;
Μα αυτό θα πει ότι, για να φθάσει η κυβέρνηση στο σημείο να προφυλακίσει τον αρχηγό, τον υποτιθέμενο υπαρχηγό, βουλευτές  και στελέχη νόμιμου κόμματος στην βουλή, δεν

Μετά την αποκάλυψη στην Γερμανία, θα αποκαλυφθούν άραγε οι εδώ πράκτορες των ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ και ΣΤΑΖΙ;

Ρουτ Κάμπα αριστερή, πρώην
&  νυν  πράκτορας της ΣΤΑΖΙ
Η εικονιζόμενη Ρουτ Κάμπα,  μεγαλοστέλεχος της γερμανικής αριστεράς και δεξί χέρι του ηγέτη της Γκρεγκόρ Γκιζί (πολιτικού συμμάχου του Τσίπρα) ήταν επί δύο ολόκληρες δεκαετίες κατάσκοπος που δρούσε στην Ομοσπ. Γερμανία και στο Δυτ. Βερολίνο για λογαριασμό της Ανατολικής Γερμανίας ενώ και σήμερα εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα με τις δραστηριότητες πολλών εταιρειών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων προέρχονται από το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SED) της Γερμανίας του Έριχ Χόνεκερ, το οποίο είχε χτίσει μία αυτοκρατορία επιχειρήσεων και είχε στην κατοχή του αμέτρητα ακίνητα και χρήματα.
Μετά από αυτή την αποκάλυψη, σε συνδυασμό με παλαιότερη δήλωση της Αλεξάνδρας Παπαρήγεβνας ότι «τα οικονομικά του ΚΚΕ στένεψαν μετά την πτώση της Σοβ. Ένωσης, μήπως θα πρέπει κι εμείς να αποφασίσουμε κάποτε να ξεσκεπάσουμε τους πράκτορες - καθάρματα που δρούσαν σε βάρος της χώρας μας είτε κατασκοπεύοντας, είτε διαχειριζόμενοι χρήματα και επιχειρήσεις που είχαν «στήσει» εδώ οι μυστικές υπηρεσίες χωρών της τέως Αν. Ευρώπης;
Μήπως πρέπει επιτέλους να μάθουμε ποιοι από τους μεγαλοεργολάδους, μεγαλοκαναλάρχες, μεγαλοεκδότες αλλά και απλούς εκδότες, μεγαλοεπιχειρηματίες, προέδρους μεγάλων και ιστορικών αθλητικών σωματείων δεν ήταν - είναι παρά πρόσωπα

Έρευνα: Πιο σιωνιστές οι Ευαγγελικοί παρά οι Εβραίοι των ΗΠΑ


Έχω γράψει και πιο παλιά για την αδιαφορία που δείχνει το Πατριαρχείο Κωσταντινουπόλεως αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος για τον απόδημο Ελληνισμό, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά μας πέφτουν θύματα των παραφυάδων του προντεσταντισμού (Ευαγγελικοί, Χιλιαστές, Πεντηκοστιανοί) με τελικό αποτέλεσμα να απομακρύνονται από τα ιδεώση της φυλής και να χάνουν τον πατριωτισμό τους. Να φαντασθήτε ότι οι παραφυάδες πιστεύουν και διαδίδουν ότι η «Δευτέρα Παρουσία του Χριστού» εξαρτάται από την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και για τον λόγο αυτόν πρέπει να δίνουμε όλες τους τις δυνάμεις για το μεγαλείο του. Ο σιωνισμός σε όλο του το μεγαλείο και ο Ιερώνυμος στον αρχιεπισκοπικό θρόνο! Το παρακάτω κείμενο του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ έρχεται να με επιβεβαιώσει... Ο. Πάτσης
Τα ευρήματα από πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center δείχνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι λευκοί ευαγγελικοί πιστεύουν δυο φορές περισσότερο από τους Εβραίους της Αμερικής, ότι ο Θεός έδωσε το Ισραήλ στον εβραϊκό λαό.
Το Pew διαπίστωσε ότι το 82 τοις εκατό των λευκών Ευαγγελικών πιστεύει ότι ο Θεός έδωσε το Ισραήλ στον εβραϊκό λαό. Αντίθετα, μόνο το 40 τοις εκατό των Εβραίων της Αμερικής συμφώνησε.
Ο Michael Lipka του Pew έγραψε σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του οργανισμού ότι για το θέμα της έρευνας " Τα συναισθήματα των Εβραίων για το Ισραήλ ήταν ίσα ή ακόμη

Πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης για στρατιωτική δράση εκτός συνόρων


Η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στο Κοινοβούλιο σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει την επέκταση των δραστηριοτήτων των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων σε περιοχές εκτός των συνόρων της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για επαναφορά ενός μέτρου που είχε εγκριθεί πέρυσι για επεμβάσεις του τουρκικού στρατού σε κρησφύγετα ή στρατόπεδα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, στο Βόρειο Ιράκ.
Το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP, αναφέρει ότι το ψήφισμα είναι αναγκαίο λόγω των απειλών που προκύπτουν από την παρουσία του PKK κατά μήκος των συνόρων. Οι βουλευτές πρέπει να εγκρίνουν το ψήφισμα στις 10 Οκτωβρίου.
Στο κείμενο του ψηφίσματος τονίζεται ότι στόχος του είναι «η ανοιχτή απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας του τουρκικού έθνους και της εθνικής ενότητας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας , μια απειλή που προέρχεται από τα τρομοκρατικά στοιχεία του PKK που έχουν έδρα στο βόρειο Ιράκ».

The Hellenic Information Team

Το 2014 μπαίνουμε στο "μεγάλο κόλπο"

Του Γιώργου Κράλογλου

Τα σαράντα της χρόνια γιορτάζει σε δύο μήνες η μεταπολίτευση, κουβαλώντας στην πλάτη της σκάνδαλα, κλοπές, χρεοκοπία και ένταξη στην Βουλή «ιδεολογιών» και κομμάτων ακόμη και με χαρακτηριστικά «φαμίλιας» και μαφίας. «Υπόσχεση» των γενεθλίων του 2014, για τα επόμενα χρόνια, είναι να επανέλθουν στην Ελλάδα τσιφλίκια και τσιφλικάδες και εμείς σε συνθήκες δουλοπάροικων.
Γνωρίζουμε τους υπεύθυνους, όλους τους υπεύθυνους, αλλά αποφεύγουμε να μοιράσουμε δίκαια τις ευθύνες γιατί, δυστυχώς για εμάς, πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη «σωτήρες» που μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα.
Και ας ανακαλύψαμε ανάμεσα τους μέχρι και πατριδοκάπηλους εγκληματίες.
Περιμένοντας όμως τους «σωτήρες» (που δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι δεν θέλουν αλλά πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι δεν μπορούν) μας διαφεύγει (;) ότι η οικονομία γλιστράει ασταμάτητα πάνω στο τελευταίο λίπος που έχει μείνει με την μορφή επιχειρήσεων πάσης φύσεως, με θέσεις εργασίας, ακινήτων κάθε μορφής και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε λογαριασμούς και θυρίδες.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή τα παρουσιάζω με υπερβολές για να τεκμηριώσω τις απόψεις μου;
Ας τα δούμε όσο πιο κοντά γίνεται με στοιχεία που δεν διαψεύδονται και ας προσπαθήσει ο

SOS για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

του Θανάση Μαυρίδη

Το ρεπορτάζ του Κεφαλαίου για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες με τα δάνεια ήταν αποκαλυπτικό. Το σχέδιο ξεκίνησε με τα θαλασσοδάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων και θα επεκταθεί με τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Κι εδώ χρειάζεται άμεσα η επέμβαση της Πολιτείας. Για να ισχύουν και για τους ιδιώτες εκείνα που ισχύουν για τις ανώνυμες εταιρείες.
Στην Ελλάδα έχουμε υιοθετήσει το γαλλικό δίκαιο κι έτσι στα στεγαστικά δάνεια οι δανειολήπτες είναι υπεύθυνοι για την οφειλή τους με το σύνολο της περιουσίας τους. Σε άλλες χώρες που έχουν το αγγλικό δίκαιο, η υποχρέωση του δανειολήπτη εξαντλείται στο προσημειωμένο ακίνητο.
Κάθε στεγαστικό δάνειο, λοιπόν, αντιμετωπίζεται σαν να αφορά δάνειο σε ανώνυμη εταιρεία. Κι αυτό είναι το πιο λογικό. Οι τράπεζες δανείζουν τους υποψήφιους αγοραστές ένα μέρος της αξίας του ακινήτου και με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι εξασφαλίζουν τα συμφέροντά τους. Η αξίωσή τους, λοιπόν, θα πρέπει να εξαντλείται στο ακίνητο για το οποίο έχουν δανείσει ή στις εξασφαλίσεις που έχουν πάρει.
Είναι τελείως παράλογο, όπως πιστεύουμε, να διεκδικούν κι άλλα ακίνητα, επειδή η

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ... Η έννοια του έθνους στην αρχαιότητα

Επειδή έχουμε φτάσει στο σημείο, όπου θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις και για τα πλέον αυτονόητα, κι επειδή η προπαγάνδα όταν μένει αναπάντητη, ισχυροποιείται στον μέσο νου ως η απόλυτη αλήθεια, καλό θα είναι να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτόν τον στείρο «αντιαρχαιοελληνισμό» που έρπει καιρό τώρα στα διάφορα μονοπάτια του διαδικτύου και όχι μόνο.
Πολλοί είναι λοιπόν αυτοί -κι ανάμεσά τους και αρκετοί «μορφωμένοι»- που υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε το έθνος ως έννοια στους αρχαίους Έλληνες. Ένα ακλόνητο «επιχείρημα» είναι πως ο χώρος της Ελλάδος ήταν χωρισμένος σε πόλεις-κράτη που ενίοτε πολεμούσαν το ένα το άλλο.
Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, τους διαψεύδει η ίδια η ιστορία…
Παρ’ ότι η έννοια «εθνικό κράτος» και όχι απλά έθνος άρχισε να σχηματοποιείται, έτσι όπως την γνωρίζουμε σήμερα, κυρίως από τον 18ο αιώνα, εντούτοις ο όρος «έθνος» (αλλά και «γένος»), δεν ήταν άγνωστος στον αρχαίο κόσμο. Ο Ηρόδοτος συχνά χρησιμοποιεί τον όρο «έθνεο» για να περιγράψει τις διάφορες φυλές, ελληνικές και μη που είχαν κοινή καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία κ.τ.λ.(π.χ. «…Ἄβαντες μὲν ἐξ Εὐβοίες εἰσὶ οὐκ ἐλαχίστη μοῖρα, τοῖσι Ἰωνίης μέτα οὐδὲ τοῦ οὐνόματος οὐδέν, Μινύαι δὲ Ὀρχομένιοί σφι ἀναμεμίχαται καὶ Καδμεῖοι καὶ Δρύοπες καὶ Φωκέες ἀποδάσμιοι καὶ Μολοσσοὶ καὶ Ἀρκάδες Πελασγοὶ καὶ

Τι συμβαίνει κύριοι με το σχιστολιθικό αέριο στη Θράκη;


Τους τελευταίους μήνες έχουμε καταγράψει δηλώσεις και άλλες αναφορές σε διεθνή εξειδικευμένα στον τομέα της ενέργειας μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν κάποιες «δειλές» αναφορές στην παρουσία σημαντικών κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου (shale gas), στον χώρο της Θράκης. Κι όταν αναφερόμαστε στη Θράκη, υπάρχει η ανατολική (Τουρκία) και η δυτική (Ελλάδα) καθώς και η βόρεια (Βουλγαρία), ασχέτως εάν συνήθως οι αναφορές αφορούν στην Τουρκία, μια χώρα η οποία παραδοσιακά, βγάζει ειδήσεις.

Των Μιχαήλ Βασιλείου & Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε, ότι η κρατική εταιρεία TPAO θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2013 όλες τις απαραίτητες εκείνες τεχνικές εργασίες για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Θράκη, καθώς επίσης και στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας του, υπολογίζοντας στην παρουσία 4,6 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (ρεπορτάζ εφημερίδας ΕΘΝΟΣ).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστοχώρου «capital.gr», η Τουρκία εξαρτάται στο τομέα της ενέργειας από τη Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ. Στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας αναφέρουν ότι το κοίτασμα στο Ντιγιαρμπακίρ (δηλαδή στο βόρειο Κουρδιστάν) και το κοίτασμα Χαμιταμπάτ στη Θράκη διαθέτουν συνολικά 163 τρισ. κυβικά πόδια

Μοναδική μας ελπίδα, η Ανδραγωγία

του Δημήτρη Μπάκα*

Κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας η απέραντη πολυπλοκότητα. Η κοινωνία μας έχει «μαζικό» χαραχτήρα. Η δημοκρατία από τη φύση της είναι πολύπλοκο πολίτευμα με σύνθετες σχέσεις και απαιτήσεις. Οι πηγές πληροφοριών άπειρες. Η διάδοσή τους ακαριαία. Η προσέγγιση της αλήθειας είναι σχεδόν αδύνατη. Και οι ειδικοί ακόμη, δεν μπορούν να περιγράψουν με σαφήνεια και ακρίβεια το όλο μιας κατάστασης. Νομίζουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τα θέματα, αλλά αυτό συνήθως είναι μια πλάνη. Το άτομο, ονομαστικά ελεύθερο, πρακτικά είναι δέσμιο των ανεξάντλητων επιλογών. Αισθάνεται απομονωμένο, παρά το ότι ζει σε μεγάλους ανθρώπινους σχηματισμούς. Η αίσθηση του χρόνου έχει αλλάξει, τα θέλουμε όλα «εδώ και τώρα». Η ωρίμαση άγνωστη. Η αβεβαιότητα είναι, ουσιαστικά η μόνη βεβαιότητα! Πλήρης σύγχυση και ανημποριά. Οι «σωτήρες» που αναζητούμε, τη μια στιγμή, μετατρέπονται γρήγορα σε επάρατους «δαίμονες».

Η ανασφάλεια και ο φόβος είναι σήμερα πολύ πιο έντονα από ποτέ και η ευτυχία των πολλών συνεχίζει να είναι «όνειρο απατηλό».

Θεραπεία άμεση, μονομερής και λυσιτελής δεν αναμένεται από εξωτερική, μεταφυσική, πηγή. Η όποια λύση πρέπει να δοθεί, μόνον, από τον Άνθρωπο, που είναι, ουσιαστικά, ο

Με λένε Δημοκρατία και δεν είμαι καθόλου καλά…


του Δ. Τρικεριώτη

Λίγο καιρό μετά τις δηλώσεις συγκεκριμένου δημοσιογράφου περί «σοβαρότερης Χρυσής Αυγής», η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επικρίνει έντονα την τηλεοπτική συμπεριφορά άλλων συγκεκριμένων δημοσιογράφων, που σχολίασαν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς την δικαστική απόφαση για μη προφυλάκιση τριών εκ των κατηγορουμένων της «Χρυσής Αυγής». Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός της χώρας, επηρεαζόμενος προφανώς από τις εμφυλιοπολεμικές σειρήνες στο περιβάλλον του, προβαίνει στις ΗΠΑ σε νέα πολωτική δήλωση: «Οι περιπτώσεις της Χρυσής Αυγής από τη μια πλευρά και μιας εξτρεμιστικής αντιπολίτευσης από την άλλη, που λέει ότι πρέπει να βγούμε από το ΝΑΤΟ, το ευρώ, την Ευρώπη...».
Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις οργανώνονται σε όλην την χώρα, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η «χρυσή» πελατεία επηρεάζεται συγκριτικά ελάχιστα ή μετακινείται κυρίως στους χώρους της άρνησης και της σιωπής. Και το κυριότερο, δεκάδες ερωτήματα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Όλοι μας βλέπουμε την εκτροπή από τους δημοκρατικούς θεσμούς. Εμείς οι δεξιοί από την πλευρά μας, οι αριστεροί από την δική τους. 
Κοινή διαπίστωση; Η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι αχαρακτήριστη, αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική.
Και επιτέλους παραδοχή, κατανόηση και διακαιολόγηση, από την πλευρά της αριστεράς, των προβληματισμών και των φόβων ενός ποσοστού του ελληνικού λαού που η ίδια το ανεβάζει σήμερα (προχθές 5/10/13) στο 15% με 20%.
Ένα καλό κείμενο, με καλές θέσεις και με αρκετή αριστερή προπαγάνδα.
Οδυσσεύς Πάτσης


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Αύξηση και «τσιμεντάρισμα» της επιρροής της Χρυσής Αυγής, νέα, σημαντικά βήματα προς αυταρχική εκτροπή και εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις – αυτός είναι ο προσωρινός απολογισμός της «Χρυσαυγιάδος» των τελευταίων ημερών, όπου, ως συνήθως, το γελοίο κυνηγάει το τραγικό και τούμπαλιν.
Η σύλληψη βουλευτών χωρίς άδεια της Βουλής, επί τη βάσει του άρθρου για εγκληματικές οργανώσεις του ποινικού κώδικα, του ίδιου που χρησιμοποιήθηκε για τη δίωξη των διαμαρτυρομένων πολιτών της Χαλκιδικής, και η θεατρική περιφορά τους σιδηροδέσμιων, εγείρει σοβαρότατο ζήτημα συνταγματικής τάξης. Η νομική ακροβασία του … διαρκούς αυτόφωρου, από λειτουργούς ενός σώματος που, στο παρελθόν, χαρακτήρισε στιγμιαίο έγκλημα την κατάλυση του πολιτεύματος, από τη χούντα των συνταγματαρχών, ενεργούσα

Η SIEMENS …ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΑΜΑΡΑ


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

www.apostoloupanos.gr
egerssi@otenet.gr
twitter:@egerssi


Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τεράστια πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα με την ουσιαστική εμπλοκή πολιτικών προσώπων σ΄αυτά χωρίς όμως, κανένα από αυτά τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό. Έτσι, και για το μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας Siemens, ουδείς έχει πάρει το δρόμο για τις φυλακές, παρότι δυο εξόχως προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουν αποδεχτεί την είσπραξη χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της πολυεθνικής εταιρείας. Και βέβαια, ομιλώ για τον πρώην Βουλευτή Επικρατείας και Ταμία του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρο Τσουκάτο και τον πρώην Βουλευτή και Υπουργό του κινήματος, Τάσο Μαντέλη. Είναι δε, σε όλους γνωστό πως η Ελληνική Βουλή όρισε Εξεταστική Επιτροπή για τη διαλεύκανση του σκανδάλου της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας και μετά από αρκετούς μήνες, η διακομματική Εξεταστική επιτροπή έφτασε σε αίσιο τέλος, καταλογίζοντας στη γερμανική εταιρεία υποχρέωση αποζημίωσης 2 δις ευρώ προς το Ελληνικό δημόσιο. Αυτή ήταν η μοναδική στα χρονικά ομόφωνη

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ. Η Άγκυρα έθεσε επίσημα θέμα τουρκικής μειονότητας και στα Δωδεκάνησα


Ζήτημα "τουρκικής μειονότητας" στη Θράκη αλλά και στα Δωδεκάνησα, θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις "ανεπίσημες" δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογαν και εκμεταλλευεόμενο την παντελή ανυπαρξία της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα.

Έτσι, πριν από λίγο εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση που σίγουρα αποτελεί προάγγελο δεινών για την σταθερότηητα της περιοχής, αφού το σχέδιο κοσοβοποίησης της Θράκης δείχνει ότι εισέρχεται στην τελική του φάση:

"Είναι γνωστά τα βήματα που έγιναν στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χώρα μας την τελευταία περίοδο και αυτά αντιμετωπίζονται με εκτίμηση από όλους όσους παρακολουθούν το θέμα.

Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση των νόμιμων αιτημάτων των πολιτών μας που είναι σε καθεστώς μειονότητας στην πραγματικότητα είναι ένα κομμάτι της διαδικασίας περιεκτικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν την τελευταία

Η αμερικανο-ιρανική προσέγγιση και ο παράγοντας Ισραήλ

Picture 0 for Η αμερικανο-ιρανική προσέγγιση και ο παράγοντας Ισραήλ
του Γιώργου Βοσκόπουλου*


Η μάλλον απροσδόκητη προσπάθεια προσέγγισης ΗΠΑ και Ιράν αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό γεγονός, αφού αποτελεί μία νέα εισροή στις διεθνείς σχέσεις των χωρών της περιοχής αλλά και εξωσυστημικών δρώντων που δρουν εκεί. Ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι έγινε με πρωτοβουλία, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, από την ιρανική πλευρά και τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο Ροχανί, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της διεθνούς απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν προσεκτική αλλά έγινε αποδεκτή μάλλον με προθυμία. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην απευθείας τηλεφωνική επαφή των δύο ηγεσιών σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και αποφόρτισης ενός κλίματος πολυμέτωπης αντιπαράθεσης η έκβαση του οποίου είναι εκ των πραγμάτων απρόβλεπτη. Η απάντηση Ομπάμα κατέδειξε τον εύλογο προβληματισμό της Ουάσινγκτον έναντι μίας στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος εδώ και καιρό αναδείκνυε με