Σελίδες

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Άγιος της Ε.Ο.Κ.Α. Ιάκωβος Πατάτσος

του Λ. Μαύρου

Σ Α Ν ΧΘΕΣ 9η Αυγούστου 1956, ημέρα Πέμπτη, οι Εγγλέζοι Αποικιοκράτες διέπραξαν τον 2ο Τριπλό Απαγχονισμό αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. Κρεμάσαν στην Αγχόνη των Κεντρικών Φυλακών κι έθαψαν στα Φυλακισμένα Μνήματα τον Ανδρέα Ζάκο, 25 χρ., τον Χαρίλαο Μιχαήλ, 21 χρ. και τον Ιάκωβο Πατάτσο, 22 χρ.
- Είχε προηγηθεί στις 10 Μαΐου 1956 ο 1ος Διπλός Απαγχονισμός των Πρωτομαρτύρων της Αγχόνης Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου.
- Ακολούθησε στις 21 Σεπτεμβρίου 1956 ο 3ος Τριπλός Απαγχονισμός των Ανδρέα Παναγίδη, Στέλιου Μαυρομμάτη και Μιχάλη Κουτσόφτα.
- Τελευταίος, 4ος και Μονός Απαγχονισμός του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, 14 Μαρτίου 1957.

Ε Ν Ν Ε Α Απαγχονισθέντες Ήρωες και μαζί τους στα Φυλακισμένα Μνήματα ταφέντες, άλλοι Τέσσερις κορυφαίοι Ήρωες: Μάρκος Δράκος, Γρηγόρης Αυξεντίου, Στυλιανός Λένας και Κυριάκος Μάτσης. Άπαντες επάξια χαρακτηρισθέντες ως Αρχάγγελοι της Λευτεριάς. Έκαστος, αθάνατη μορφή, υπόδειγμα αρετής κι ευψυχίας. Ύψιστο παράδειγμα γενναιότητας κι αυτοθυσίας. Αειθαλές κλέος και καύχημα των αγωνιζομένων Ελλήνων, των αγωνιζομένων για την ελευθερία ανθρώπων όλης της οικουμένης. Έκαστος στο σύνολο της σύντομης ζωής, των σχέσεων και της δράσης του, υπήρξε πρότυπο αρετής και λεβεντιάς.

Ο Λ Ε Σ, ΟΜΩΣ, οι καταγεγραμμένες μαρτυρίες, από την πτέρυγα των φυλακών με τα κελιά των μελλοθανάτων, βεβαιώνουν πόσο αγιότερος αναδείχθηκε ανάμεσά τους, καθ’ όλη τη

TΌΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

"...Πρώτα ήρθαν για τους nazi skin αλλά δεν διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν ήμουν naziskin. Mετά ήρθαν για τους εθνικοσοσιαλιστές αλλά δεν διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν ήμουν εθνικοσοσιαλιστής. Αργότερα ήρθαν για τους εθνικιστές και πάλι δεν διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν ήμουν εθνικιστής. Και όταν ήρθαν για μένα δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς γιατί δεν υπήρχε κανένας να διαμαρτυρηθεί... 

Στέκομαι στις βιτρίνες, τα παιδιά κοιτούν και εγώ βουρκώνω…

Deserted city on Shabbat. Tel Aviv 2005.
Πάνε πάνω από περίπου πέντε χρόνια που είχα να μιλήσω με τον Ανδρέα. Έψαξα και τελικά τον βρήκα. Τόσα χρόνια φίλοι από τις διακοπές, ένα “τα λέμε” μετά από βραδινή έξοδο κάπου κάπως κάποτε και πέρασε ο καιρός.
Ανάθεμα την ώρα που το έκανα όμως. Η απάντησή του με τσάκισε:
Ζόρικα τα πράγματα Στρατηηηή. Πριν δέκα μήνες έχασα τη δουλειά μου. Μετά από 12 χρόνια φίλε. Με τρία παιδιά. Με φώναξαν και που είπαν “ξέρεις Ανδρέα θα πρέπει να βρεις κάτι άλλο να κάνεις”.
Έτσι απλά ρε Στρατή! Κάτι άλλο; Λες και ψάχνω παντελόνι. Χα! Παντελόνι! Από πότε έχω να αγοράσω ένα άραγε; Λιωμένα είναι όλα από κάτω.
Αλλά μου είπαν πως με καταλαβαίνουν! Α όλα κι όλα! Δεν έχω παράπονο. Με καταλαβαίνουν αλλά επειδή στοίχιζα αρκετά με πετούν στο δρόμο.
Ευτυχώς που δεν είχα δάνεια φίλε! Θα είχα πηδήσει από το μπαλκόνι. Παλεύουμε με την Αννα

Εκπαίδευση : Καλύτερο η χειρότερο σύστημα ;;;

Δύσκολα μπορεί να πεί κανείς αν το νέο σύστημα στην εκπαίδευση θα αποδειχθεί καλύτερο η χειρότερο από το σημερινό...Αν πιστέψουμε αυτούς που το σχεδιάζουν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι πολύ καλύτερο...
Αν πιστέψουμε τους συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών θα είναι καταστροφή...
Όμως επειδή οι συνδικαλιστές (όλων των κλάδων) σε κάθε επιχειρούμενη αλλαγή από την πολιτεία βλέπουν ζημιές και καταστροφές (θυμίζοντας το παραμύθι "λύκος στα πρόβατα"...) , δύσκολα μπορούν να πείσουν όποιον έχει ανοικτό μυαλό και έχει κάποια εμπειρία (από τα παιδιά του η κάποια συγγενικά πρόσωπα) από την "ποιότητα" του σημερινού συστήματος...
Η παιδεία στο λύκειο είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ..
Μαθητής που δέν περνά τις μισές ώρες της ημέρας του σε ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ , πολύ απλά

Πρόωρες εκλογές εισηγούνται υπουργοί και βουλευτές

35DEC611134AB173F626F11FB363DFE4.jpg
Αντιμέτωπος με μια «επανάσταση εκ των έσω» βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς πλήθος υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών του εισηγούνται πρόωρες εκλογές και μάλιστα υπό την «ασπίδα» της λίστας.

Μπροστάρηδες σε αυτό τον ιδιότυπο εσωκομματικό «εκβιασμό» είναι κορυφαία στελέχη του κόμματος, που κατέχουν υπουργικούς θώκους και έχουν αναλάβει υψηλό πολιτικό κόστος, λόγω των απολύσεων από το Δημόσιο και των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κομβικό ρόλο παίζει η συνταγματική προθεσμία προκήρυξης πρόωρων εκλογών με σχηματισμό ψηφοδελτίων με λίστα, η οποία εκπνέει στις 6 Νοεμβρίου 2013, οπότε παρέρχεται το 18μηνο από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Επί της ουσίας, οι υπουργοί και

Προβληματισμοί...

Η «Ελιά», ο «συστημισμός» και η μεταρρύθμιση
του Γιάννη Τσαμουργκέλη*

Ποια είναι επιτέλους η κυρίαρχη αντίθεση σε αυτόν τον τόπο; Είναι κομματική και συγκροτείται από την πάλη μεταξύ των κομμάτων; Γιατί τότε θα πρέπει να διαλέξουμε χώρο ταύτισης-εκπροσώπησης και να παραδοθούμε στην πελατειακή δημοκρατία των Καραμανλή - Παπανδρέου, ή των Σαμαρά - Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μικρο-ομάδες εμφιλοχωρούν είτε ως «ιδιαίτερες» συναθροίσεις (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κ.λπ.), είτε ως οργανωμένο περιθώριο (ΧΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.λπ.), που και στις δύο περιπτώσεις η ιστορία μάς έχει δείξει ότι εξαρτώνται από τη δυνατότητα της κρατικής μηχανής να τις αποδυναμώσει με δομές αυταρχισμού ή συνεργασίας ή απλές (αντι)παροχές. Αν όμως η αντίθεση είναι κοινωνική, οικονομική, πολιτική και εν τέλει ιδεολογική, τότε πρέπει να ψαχτούμε λίγο παραπάνω. Στην Ελλάδα, τα χρόνια μετά την μεταπολίτευση εξελίχθηκαν στο πλαίσιο ενός ισχυρού «συστημισμού». Κοινωνικοί-οικονομικοί και πολιτικοί φορείς και θεσμοί, ουδέποτε αμφισβήτησαν σοβαρά την αναπαραγωγή του πελατειακού πολιτικού συστήματος, καθώς μέσα από αυτό είχαν τη δυνατότητα να τροφοδοτούν τα συμφέροντά τους σε μια ιδιότυπη οικονομία των ολιγοπωλιακών αγορών, των κλειστών επαγγελμάτων, των συντεχνιών, του πολιτικού-κομματικού και εν τέλει του κρατικού παρεμβατισμού. Η ευρεία χρηματοδότηση του συστήματος, ιδιαίτερα μετά την ένταξή μας στην ΕΕ, την παγκοσμιοποίηση, αλλά και την γιγάντωση ενός εθνικού τραπεζικού ολιγοπωλίου, εξασφάλιζε την ισορροπία της κοινωνίας με τη συγκρότηση μιας ισχυρής και ευρείας μεσαίας τάξης, που ετροφοδοτείτο από την ιδεολογία του καταναλωτισμού και εδραζόταν κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Στους οπαδούς του «συστημισμού» φιλοξενείται όλο το πολιτικό φάσμα. Από ακροδεξιούς, δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς και ακροαριστερούς. Όλοι διεκδικούν την κυριαρχία τους στο σύστημα που θα διασφαλίσει

Περίπλοκο σκηνικό

του Π. Αθανασόπουλου

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο Ομπάμα, δείχνει το περίπλοκο διεθνές σκηνικό που διαμορφώνεται σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα. Ο πρόεδρος Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι η διαιώνιση ή επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη, μπορεί να έχει εκρηκτικές, καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία. Γιʼ αυτό δείχνει αποφασισμένος να επέμβει αποφασιστικά στα ευρωπαϊκά πράγματα. Το μήνυμα στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ήταν σαφές. Το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με πολιτικές λιτότητας.
Είναι απαραίτητο ένα νέο μείγμα, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ήταν μια έμμεση κριτική στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και γενικότερα στην κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική. Προδιαγράφει δε μια θετική αμερικανική προσέγγιση στο ζήτημα του περαιτέρω κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, βέβαια, έστειλε μήνυμα και στην ελληνική πλευρά ότι οι μεταρρυθμίσεις και η προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν. Αυτό είναι απάντηση στις πολιτικές εκείνες δυνάμεις και τους αφελείς που νομίζουν ότι μια διαφορετική ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική για το

Ύψωσαν την ελληνική σημαία στην ελληνική επικράτεια και συνελήφθησαν από Έλληνες!

ladoxera
Όλα αυτά στη Λαδόξερα (Ζουράφα), ανοικτά της Σαμοθράκης

Πήγαν να κάνουν κάτι αυτονόητο για πολλούς κι όμως βρήκαν το μπελά τους. Ήταν γύρω στις 6 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, όταν δύο Αλεξανδρουπολίτες προσέγγισαν με βάρκα την περιοχή της Λαδόξερας ανοιχτά της Σαμοθράκης με σκοπό να υψώσουν την Ελληνική Σημαία. Τελικά όμως δεν τα κατάφεραν, η σημαία δεν κυματίζει. Μόλις ύψωσαν τη σημαία άντρες του Λιμενικού έσπευσαν και αφού την κατέβασαν, οδήγησαν τους δύο άντρες στη λιμενική αρχή της Σαμοθράκης προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, όπου και μετά από αρκετές ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι. Η ιστορία έληξε, ωστόσο γεννώνται αρκετά ερωτήματα. Οι δύο αυτοί άνθρωποι από πατριωτικό αίσθημα θέλησαν να τοποθετήσουν την Ελληνική Σημαία σε μια ελληνική βραχονησίδα.

- Δε θα έπρεπε να ανεμίζει η ελληνική σημαία στην ελληνική Λαδόξερα;

- Τόσοι και τόσοι από την τουρκική πλευρά προσεγγίζουν κατά καιρούς την Λαδόξερα. Συνελήφθη ή προσήχθη ποτέ κανένας;

- Χρειάζεται ειδική άδεια για να προσεγγίσει κάποιος την Λαδόξερα;


Αύριο στὴν μαρτυρικὴ Χειμάρρα τὸ μνημόσυνο τοῦ ἐθνομάρτυρα Ἀριστότελη Γκούμα


%CE%93%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%9C%CE%91%CE%A3-%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%91-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91-%CE%92%CE%9F%CE%A1%CE%95%CE%99%CE%9F%CE%A3-%CE%97%CE%A0%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%9F%CE%A3Αύριο Κυριακὴ 11 Αὐγούστου 2013 καὶ ὥρα 10 τὸ πρωί, θὰ πραγματοποιηθεῖ στὴν Χειμάρρα καὶ στὸν Ναὸ τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος τῆς Βορείου Ἠπείρου, μνημόσυνο ὑπὲρ τῆς ψυχῆς τοῦ Ἀριστοτέλη Γκούμα. Στὴν συνέχεια θὰ τελεστεῖ τρισάγιο στὸν τάφο.
Φέτος συμπληρώνονται τρία χρόνια ἀπὸ τὴν δολοφονία του. Δολοφονήθηκε ἀπὸ Ἀλβανοὺς ἐπειδὴ μιλοῦσε Ἑλληνικά! Ἡ παρουσία ὅλων εἶναι ἐπιβεβλημένη…
Δεῖτε ὀπτικοακουστικὸ ὑλικὸ ἀπὸ τὸ περσινὸ μνημόσυνο ἐδῶ.

Η παραχάραξη της Ιστορίας (αναθεώρηση την λένε) από τα κόμματα της αριστεράς

Untitled-1
Τα δύο βέλη δείχνουν τους Τρότσκυ και Κάμενεφ
δεξιά & αριστερά του  Λένιν
Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην «αναθεώρηση» της Ιστορίας (κομματικής και Εθνικής) που επιχειρούν τακτικά τα αριστερά Μαρξιστικά-Λενινιστικά κόμματα της χώρας μας με πιο πρόσφατη την αποκατάσταση των Ζαχαριάδη- Βελουχιώτη (μέχρι να τους ξαναδιαολοστείλουν). Συχνές είναι επίσης επεμβάσεις σε φωτογραφίες από συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου το κόμμα επιχειρεί να «διαγράψει» τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία όπως οι σημαίες της ΚΟΕ πχ.
Είχαν καλούς δασκάλους και αφού ρίξετε μια προσεκτική ματιά στην δεξιά φωτογραφία θα δείτε πιο κάτω άλλες δύο εκδοχές της ίδιας φωτό με σχετική επεξήγηση.
Η κυρίαρχη πρακτική της σοβιετικής ιστοριογραφίας ήταν η παρουσίαση της Ιστορίας όπως συμφέρει στο κόμμα, όπως ευνοεί τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις του. Έτσι ακόμη και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα αλλοιώνονται, παραχαράσσονται, για να ευνοήσουν τη γραμμή του κόμματος, τα ιστορικά δεδομένα αλλοιώνονται για να «υπηρετήσουν». Η ιστορική αλήθεια κουρελιάζεται.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της σοβιετικής ιστορίας μετά την άνοδο του Μπρέζνιεφ στην εξουσία το 1964. Στο νέο βιβλίο για το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, που κυκλοφόρησε όταν ο Μπρέζνιεφ έγινε αρχηγός της Σοβιετικής Ένωσης, εκθειάζεται μια μάχη ήσσονος σημασίας. Παρουσιάζεται ότι η έκβασή της ήταν τεράστια για την τύχη του πολέμου.

Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σας αλλά έχω την εντύπωση ότι η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας παρατράβηξε!!!

Όλοι μας κρίνουμε και κατακρίνουμε τον πρωθυπουργό για την πολιτική του και για την παλινδρόμηση από προηγούμενες θέσεις του σχετικά με το μνημόνιο.
Από την στιγμή όμως που αυτός ο  πρωθυπουργός (θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε) της χώρας συζητά τις ελληνικές θέσεις με τον οποιοδήποτε ξένο ηγέτη, είμαι με τον πρωθυπουργό της χώρας και εύχομαι να έχει επιτυχία στο έργο του.
Δεν μπορώ να καταλάβω την κριτική, έτοιμη πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η συνάντηση, των κομμάτων αδιαφορώντας αν αυτά που λένε έχουν βάση ή όχι, απλά και μόνον για να υποβαθμίσουν το γεγονός μιας σημαντικής συνάντησης που οι ηγέτες τους, πολύ θα ήθελαν να είναι στην θέση του συγκεκριμένου.
Κάποτε πρέπει να χαράξουμε κοινή πολιτική γνωστή σε όλους τους Έλληνες - που έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να ενημερώνονται για όλα όσα πρόκειται να συμβούν πριν ληφθούν αποφάσεις - και παραδεκτή από όλους σε ορισμένα θέματα όπως είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας, η άμυνα, η δικαιοσύνη και η παιδεία και μάλιστα με ορίζοντα εικοσαετίας με την ύπαρξη μόνιμων υπερκοματικών υπουργών ή έστω υφυπουργών, υπεύθυνων και υπόλογων απέναντι στον ελληνικό λαό.
 Οδυσσεύς Πάτσης, «Ήπειρος, η πατρίδα μας»

Βήμα-Βήμα Η Νομική Διαδικασία Για Βρετανικές Αποζημιώσεις Σε Αγωνιστές Της ΕΟΚΑ


Στην Κύπρο θα βρίσκεται το Σεπτέμβριο εκπρόσωπος του βρετανικού δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει την υπόθεση διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση για λογαριασμό αγωνιστών της ΕΟΚΑ, που υπέστησαν βασανισμό στα βρετανικά αποικιακά κρατητήρια.

Κύριος σκοπός της επίσκεψης του Κέβιν Κoνρόι θα είναι οι εκ του σύνεγγυς συνεννοήσεις με τους δεκάδες (80 με 90) Κυπρίους καταγγέλλοντες, για τους οποίους δεν έχει κινηθεί ακόμα η νομική διαδικασία.

Το δικηγορικό γραφείο του Μπέρμιγχαμ KJ Conroy έχει ήδη προβεί στο πρώτο βήμα που ορίζει το βρετανικό νομικό σύστημα στη διαδικασία αίτησης αποζημίωσης για οκτώ αιτούντες. Έχουν αποσταλεί στη βρετανική κυβέρνηση ισάριθμες επιστολές (letter of claim) στις οποίες παρατίθενται οι καταγγελίες με βάση τις οποίες δύο γυναίκες και έξι άνδρες μέλη της ΕΟΚΑ προτίθενται να καταθέσουν αγωγή κατά της Βρετανίας.

Η διαδικασία επιτρέπει στον εναγόμενο, στην προκειμένη περίπτωση τη βρετανική

«Κώδικας καταγωγής»… θα μηνύσουν Έλληνες τον τουρκικό ρατσισμό;

Όταν το σκέπτεται κανείς το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι οι αριθμοί στους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ… Το αμέσως επόμενο, τα δεινά που υπέστησαν από τον μεγάλο σφαγέα του 20ου αιώνα, Κεμάλ Ατατούρκ, ο πληθυσμός των Ελλήνων της Πόλης, αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα (π.χ. Σμύρνη) από τα απολίτιστα στίφη των βαρβαρικών ορδών του Κεμάλ, ο οποίος αφού στράγγισε το αίμα από τα χατζάρια, αποφάσισε να κάνει την Τουρκία… Δύση.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο… που να το ξέρει όμως ο «πατερούλης» (σκοπίμως χρησιμοποιείται, όχι για δημοσιογραφικό ευφυολόγημα, αλλά για να παραπέμπει στον έτερο σφαγέα, τον Ιωσήφ Στάλιν) της Τουρκίας… επάνω στον μύθο του οποίου στήθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα του σύγχρονου τουρκικού κράτους, το οποίο αμφισβητείται πλέον ευθέως από τον Ερντογάν που προτιμά τον δικό του εθνικισμό να τον «ντύνει»… με τζαμιά και το κοράνι.
Δεν αποτελεί μυστικό στην Τουρκία, ότι οι μειονότητες ποτέ δεν ήταν και πολύ ευτυχισμένες στον οθωμανικό «παράδεισο» που επιθυμεί να σερβίρει ξανά, σε

Αμερικανός Βουλευτής Καλεί Τον Κέρι Να Σταματήσει Τις «Φιλοπόλεμες Ενέργειες Της Τουρκίας’


Το μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου Ελιοτ Έγκελ κάλεσε τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να σταματήσει τις «φιλοπόλεμες ενέργειες της Τουρκίας» που στόχο έχουν να εμποδίσουν την Κύπρο από το να αξιοποιήσει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΣΕΚΑ, με επιστολή του ημερομηνίας 1ης Αυγούστου, ο κ. Εγκελ ενθαρρύνει τον κ. Κέρι να διαβιβάσει στην τουρκική κυβέρνηση την ανησυχία των ΗΠΑ για τέτοιου είδους ενέργειες και να απευθύνει προειδοποίηση προς την Άγκυρα κατά τέτοιων «επικίνδυνων ενεργειών», και να δώσει «σημασία σε αυτό το θέμα με τη μορφή του κατ’ επείγοντος».
Η επιστολή του κ. Έγκελ αναφέρεται στις φιλοπόλεμες ενέργειες της Τουρκίας το 2011 κατά του δικαιώματος της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενεργειακές πηγές, και σημειώνει την ενεργό αποθάρρυνση τέτοιων ενεργειών από την τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά σε δημοσίευμα στον Τύπο στις 30 Ιουλίου, σύμφωνα με το οποίο πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εμπόδισε ένα ιταλικό πλοίο να