Σελίδες

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΗΤΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ - ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ...


 
Ιστορικό πρόσωπο που έφτασε ώς τον Καναδά ήταν ο Ηρακλής της ελληνικής μυθολογίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ηλία Μαριολάκο.
Έφτασε χίλια χρόνια πριν από τον Μεγάλο Αλέξανδρο στον Ινδό ποταμό. Πέρασε από την Αιθιοπία, έφτασε ώς τη Γροιλανδία και ίσως να πάτησε πρώτος το πόδι του στην Αμερική. Ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες της παγκόσμιας μυθολογίας- ο Ηρακλής- δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος υδραυλικός, μηχανικός και υδρογεωλόγος, όπως μαρτυρούν πολλοί από τους δώδεκα άθλους του, αλλά και ο πρώτος που έκανε πράξη την παγκοσμιοποίηση και ο αρχιτέκτονας της μυκηναϊκής κοσμοκρατορίας, όπως υποστήριξε χθες το βράδυ σε ομιλία του, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Ηλίας Μαριολάκος.
«Ο Ηρακλής δεν είναι ένα πρόσωπο για να διασκεδάζουν τα παιδιά. Ούτε η ελληνική μυθολογία ένα παραμύθι για έναν φανταστικό κόσμο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Μαριολάκος. «Ο Ηρακλής είναι...

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ





 


Του Δρ. Γιώργου Χάιλου

Πανεπιστημιακού - Μαθηματικού

 “Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω”. 




Aπαραίτητη προϋπόθεση εισδοχής–μύησης στην ανώτερη Παιδεία, κατά τα αρχαιοελληνικά πρότυπα, αποτελούσε η εις βάθος γνώση γεωμετρίας. Ιδιαίτερα στην κλασσική Αθήνα, η Γεωμετρία, και κατ’ επέκταση ο γεωμετρικός τρόπος σκέψης, αποτελούσε έναν από τους θεμελιώδεις άξονες της Παιδείας. Βασικό δε παιδευτικό στόχο είχε, δια της λογικής επεξεργασίας των δεδομένων βάσει πρώτων αρχών-αξιωμάτων, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Τέτοια σκέψη συνιστούσε το θεμέλιο του κατεξοχήν νοητικού μηχανισμού για την καλλιέργεια της συνείδησης προβληματισμού και της στρατηγικής σκέψης, αλλά και αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της πολυτρόπου νοήσεως. Τέλος συνεισέφερε στην ατομική πνευματική ελευθερία και στη διαμόρφωση σωφρόνων και ευδαιμόνων ατόμων.

Μπορεί όμως μόνη η αυστηρή λογική σκέψη να διεισδύσει στην τελική και απόλυτη αλήθεια;

Ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις , ουδέποτε δύναται αποκλειστικά και μόνο η μαθηματικο-λογική σκέψη να διεισδύσει στην...

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Οι παρακολουθήσεις των Αμερικανών.

Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com


Προκάλεσαν σοκ, αλλά και μεγάλη ανησυχία οι αποκαλύψεις της αθηναϊκής «Καθημερινής» και του περιοδικού «Επίκαιρα» ότι η έρευνα του εισαγγελέα εφετών δείχνει με στοιχεία πως η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας φέρει την ευθύνη για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων και Ελλήνων πολιτών, το 2004-2005. Οι παρακολουθήσεις γίνονταν μέσω του δικτύου της εταιρείας Vodafone, η οποία όφειλε να προστατεύσει τον κ. Καραμανλή και δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα ξένες χώρες -στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ΗΠΑ- να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ακόμα και προσωπικά θέματα του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού.
Η παρακολούθηση του κ. Καραμανλή και των υπολοίπων πολιτών της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί συνέχισαν τουλάχιστον μέχρι το 2005 να συνεργάζονται με κακοποιά, θα έλεγα, στοιχεία εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, οι πολιτικοί της οποίας κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου νομίζοντας πως στο κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας κατοικοεδρεύουν σύμμαχοι και φίλοι της χώρας. Ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν εναντίον του Κώστα Καραμανλή, δεν διαφέρει σε τίποτα από τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι και το 2008 τουλάχιστον, όταν ο τότε πρόεδρος Μπους, άκρως εκνευρισμένος...

Επιχειρησιακό μνημόνιο υπέγραψαν Ελλάδα – Ισραήλ!





Επιχειρησιακό μνημόνιο υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας-Ισραήλ στη συνάντηση που είχαν στο Τελ Αβίβ. Ο Εχούντ Μπάρακ απευθυνόμενος στον Π.Μπεγλίτη είπε ότι “και οι Έλληνες και εμείς βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο, τόσο παγκόσμια όσο και στην περιοχή μας και πιστεύω πως η μεταξύ μας συνεργασία είναι θετική”.
Η υπογραφή επιχειρησιακού μνημονίου έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη περίοδο,όπου η κατάσταση στη Ν.Α Μεσόγειο είναι απρόβλεπτη, εξαιτίας του “ταραξία” που λέγεται Τουρκία. Η Άγκυρα που είναι σαφές ότι έχει αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία της απειλεί ότι να προκαλέσει ένταση στην περιοχή και ανεβάζει τους τόνους στην αντιπαράθεσή της με το Ισραήλ. Ο Π.Μπεγλίτης πάντως θέλησε να διαχωρίσει τη σύσφιξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων από τη ραγδαία επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών:
“Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ετεροπροσδιορίζονται, δεν επηρεάζονται από την όποια συγκυρία. Θέλουμε να αναπτύξουμε σχέσεις κοιτώντας στο μέλλον.
Να μου επιτρέψετε να πω ότι συμμεριζόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, υποστηρίζουμε το Ισραήλ και υποστηρίζουμε το νόμιμο δικαίωμά του που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην αυτοάμυνα και βεβαίως καταδικάζουμε όλες εκείνες τις τρομοκρατικές ενέργειες από οργανώσεις που δρουν από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη εναντίον πολιτών του Κράτους του Ισραήλ”, τόνισε ο Μπεγλίτης.
Ο Ε.Μπάρακ από τη πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για “την εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ ημών και των Ελλήνων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα ασφαλείας. Αμφότεροι είμαστε αρχαίοι λαοί που προσέφεραν πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό από αυτή τη γωνιά της Μεσογείου.
Κοιτώντας προς το μέλλον, επιθυμούμε να δούμε την εμβάθυνση και την διεύρυνση της συνεργασίας αυτής μεταξύ των κυβερνήσεων, μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και μεταξύ των λαών μας”

Να θεσμοθετηθεί η αναγνώριση της ενιαίας Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας



Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών από τον Βουλευτή Λαρίσης, Μάξιμο Χαρακόπουλο

Να θεσμοθετηθεί η αναγνώριση της ενιαίας Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 

Η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι) αποτελεί μια αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει, προβάλλοντας έωλα επιχειρήματα.

Το αίτημα της ενιαίας αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής, διατυπώνεται όλο και περισσότερο από κράτη, φορείς και προσωπικότητες.

Με αφορμή την 96η επέτειο μνήμης της Αρμένικης Γενοκτονίας, η Αρμενική Εθνοσυνέλευση, με απόφασή της, έκανε έκκληση για καθολική αναγνώριση της ενιαίας Γενοκτονίας Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, που διαπράχτηκε από την Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα. Καλεί την κυβέρνηση και την εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να απομακρύνουν κάθε νομικό και πολιτικό κώλυμα που εμποδίζει την τουρκική κοινωνία να ερευνήσει το παρελθόν της. Τέλος, αναφέρει ότι η αναγνώριση του εγκλήματος της γενοκτονίας εκ μέρους της Τουρκίας θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων κρατών.

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο π. Σεραφείμ Ατματζίδης. Η πρόταση αυτή εντάσσεται και προεκτείνει το σκεπτικό του σχεδίου νόμου που είχαμε καταθέσει επτά βουλευτές της ελληνικής βουλής, στις 25 Ιουλίου 2006, για την «καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, Πόντου, Μικράς Ασίας και Θράκης από το Τουρκικό Κράτος», ως προϋπόθεση για ενδυνάμωση της δυνατότητας διεθνοποίησης και διεκδίκησης της αναγνώρισής της από την παγκόσμια κοινότητα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Εξετάζετε το ενδεχόμενο συνεργασίας και συντονισμού με την αρμενική εθνοσυνέλευση, οργανώσεις της διασποράς των Αρμενίων και Ασσυρίων για τη θεσμοθέτηση της ενιαίας αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής;

Αθήνα, 5 Αυγούστου 2011

Ο ερωτών βουλευτής
Μάξιμος Χαρακόπουλος